Isabel-Clara Simó guanya el Premi Ciutat d'Alzira amb una novel·la "impactant" sobre les relacions familiars

Actualizado: viernes, 16 noviembre 2007 20:02

((INFORMACIÓ EMBARGADA FINS A LES 2 DE LA MATINADA DE HUI))

VALÈNCIA, 16 de novembre (EUROPA PRESS)

L'escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó ha resultat la guanyadora del XIX Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira amb "El meu germà Pol", una novel·la "impactant" sobre les relacions familiars. Per la seua banda, "Tot el que cal saber per a saber-ho tot", de Jesús Purroy, ha obtingut el XIII Premi de Divulgació Científica Estudi General, mentre que "El món és un mocador i altres assajos científics", de Bartolo Luque, ha quedat finalista.

El IX Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta ha recaigut en "El segle valencià', de Víctor Labrado i el II Premi de Poesia Ibn Jafadja s'ha concedit a Josep Lluís Roig per l'obra "Càries". Tal com s'ha fet públic ja, el II Premi de Teatre Ciutat d'Alzira Palanca i Roca es va declarar desert i dobla la seua dotació econòmica per a la pròxima convocatòria; Jordi Sierra i Fabra ha rebut el XII Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil per "Els focs de la memòria", i Dolors Garcia i Cornellà, autora de "Marvin, l'enllustrador de sabates", ha estat guardonada amb el XII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, segons han informat hui fonts de Bromera, que organitza el certamen.

Els guardons s'han donat a conéixer durant el tradicional sopar de lliurament dels premis celebrat hui a la nova sala Rex Natura d'Alzira i a la qual han assistit prop de 950 invitats. En esta edició dels Ciutat d'Alzira s'han presentat un total de 163 originals i els guanyadors es repartiran una dotació global de 95.000 euros, a més d'una estatueta dissenyada per l'artista Manuel Boix.

El XIX Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira, dotat enguany excepcionalment amb 36.000 euros, ja que l'edició anterior va ser declarada deserta, ha recaigut en Isabel-Clara Simó. "El meu germà Pol" transporta el lector "a un món ple de contradiccions i tensions familiars per damunt de les quals sempre planeja la tragèdia", han explicat les mateixes fonts. La novel·la retrata la convivència de la família de Pol, que ha fet els 29 anys i té la síndrome de Down, a través de la mirada de la seua germana adolescent.

"Tot el que cal saber per a saber-ho tot. Una passejada desenfadada pels fonaments del coneixement científic", de Jesús Purroy, ha estat l'obra guanyadora del XIII Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, dotat per la Universitat de València amb 18.000 euros.

El volum partix de la idea que els avanços científics i tecnològics impregnen tota la nostra vida, però no sabem realment com funciona la ciència. A més, el llibre aborda també situacions quotidianes en què els ciutadans s'enfronten a afirmacions importants sobre medicina, alimentació o medi ambient i han de decidir si són fiables o no.

Atesa la qualitat dels originals presentats, el jurat ha decidit declarar finalista "El món és un mocador i altres assajos científics", de Bartolo Luque (Barcelona, 1966). Este autor és doctor en física i treballa com a professor en la Universitat Politècnica de Madrid, a més de dedicar-se a la divulgació científica. L'obra aborda, amb un llenguatge senzill i sentit de l'humor, una vintena d'aspectes candents de la ciència, com l'ús i abús dels virus, les tècniques de màrqueting o els perills de la informàtica.

El IX Premi d'Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, dotat amb 9.000 euros per la Mancomunitat, ha recaigut en Víctor Labrado. "El segle valencià", l'obra guanyadora, desvela aspectes molt interessants, i fins ara desconeguts, de les vides i les obres dels escriptors valencians més destacats del segle XV. Així, explica els orígens familiars fins ara desconeguts de Jordi de Sant Jordi o la procedència de dos personatges del "Tirant lo Blanc", la princesa Carmesina i el rei Escariano.

Un dels últims guardons a incorporar-se al certamen i el que ha tingut una major participació, el II Premi de Poesia Ibn Jafadja -patrocinat amb 6.000 euros per la UNED- ha estat per a Josep Lluís Roig per "Càries". Este poemari s'inspira en la vida quotidiana i denuncia la hipocresia del nostre món actual, preocupat excessivament per la imatge.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià