ACPV prepara campanyes "positives" destinades a promoure l'ús social de la llengua davant les "agressions" del Consell

Actualizado: martes, 30 noviembre 2010 17:18

VALÈNCIA 30 Nov. (EUROPA PRESS) -

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) prepara per a 2011 iniciatives destinades a promoure l'"ús social" de la llengua dels valencians en àmbits diversos més enllà de l'ensenyament, i portarà a terme campanyes "positives" a la recerca d'avenços concrets a més d'accions que impliquen a diferents sectors socials en usos propis del seu sector.

Estes seran les principals línies d'actuació de l'ACPV durant el pròxim any davant de la "preocupant situació de la cultura i la llengua dels valencians" a causa de l'increment, amb fets, de la "pràctica d'agressions a la llengua i a la cultura pròpia dels valencians" per part del Consell que presidix Francesc Camps, i que "està atemptant contra els interessos i la identitat dels valencians".

Així ho ha posat de manifest el coordinador d'ACPV, Toni Gisbert, durant l'acte de commemoració del 40 aniversari de l'entitat celebrada a l'Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC), al costat del president de la mateixa, Eliseu Climent, així com els que ocuparen el càrrec en anys anteriors, i representants del món de la cultura, acadèmic, i sindical.

Gisbert, que ha fet un "balanç bastant positiu" dels èxits aconseguits en estos anys, ha destacat el context actual en què, davant de l'actitud del Consell, "paradoxalment cada vegada està més normalitzada la relació entre la societat catalana i valenciana i en un context de crisi on cada vegada és més necessària esta relació".

Així, en este temps s'ha estés la llengua "en molts àmbits, entre la gent jove", hem assistit al "fi del debat lingüístic des del punt de vista jurídic a través de sentències, presència en mitjans de comunicació" amb l'arribada de TV3, i l'"augment de la implantació territorial d'ACPV", ha subratllat.

Tot i això, Gisbert ha manifestat la seua preocupació per la "multiplicació" de les "agressions" del Consell a la llengua catalana i ha advertit que ACPV també "multiplicarà" el seu treball "per àrees" (educativa, jurídica, memòria històrica, ciència, cultura i llengua, relacions amb les institucions...), entre els "joves com garantia de futur", augmentarà la seua implantació territorial i insistirà en un "treball unitari des del consens" al costat de sindicats i entitats a la recerca d'"objectius positius i concrets".

Així enfrontarà ACPV el nou curs, després de 40 anys d'història des que va néixer el 7 de gener de 1971, amb l'objectiu de "promoure la llengua i la cultura catalanes, pròpies dels valencians", ha recordat l'actual president de l'entitat. Eliseu Climent ha evocat els seus orígens sota el nom de 'Secretariat d'Ensenyament de l'Idioma', per a evitar la censura franquista que havia impedit la legalització de l'associació, i que només es va arribar a en 1978, després de la mort de Franco.

Baix la primera presidència de Joan Fuster, els anys 70 van suposar l'impuls de l'ensenyament del català, amb la creació dels cursos Joan Salvador dirigits a la formació de professors, que estiguessin preparats ensenyar la llengua quan s'aprovés la 'Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià'. Van capacitar a més de 10.000 dels futurs professors de català, "més que Catalunya i Balears", ha destacat Climent.

En la dècada dels 80 es va evidenciar la importància dels mitjans de comunicació i ACPV va crear la xarxa de repetidors que ha fet possible l'arribada de TV3 o Catalunya Ràdio la Comunitat. Ha estat època de mobilitzacions, en què es van crear institucions "fonamentals" i es va endinsar en el món econòmic, municipal, sanitari i acadèmic.

Els 90 van viure la promoció de la música rock i pop en català, la creació d'una xarxa territorial amb exemples de la Fundació Jaume I de Gandia o el Centre Ovidi Monllor de Alcoi, i el començament de les manifestacions del 25 d'Abril, una mobilització que el 2011 s'avançarà al dissabte 16 d'abril.

UN LLIBRE RECOLLIRÀ LA HISTÒRIA D'ACPV

Amb l'entrada en el nou segle, es crea l'OCCC, i es posa especial èmfasi en els "servicis jurídics, amb més de 20 sentències sobre el català" i en la memòria històrica. tota una història de la qual s'està escrivint un llibre, ha avançat Climent.

Per al 40 aniversari de l'ACPV, el pintor Joan Genovés ha dibuixat un cartell que serà el logo de l'associació durant 2011 que ha estat presentat per l'exdirector del Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat (MuVIM), Romà de la Calle.

La pintura "representa els espais humans" en una imatge que 2no recorda la història i la necessitat de futur", ha subratllat el catedràtic. A través d'un grup de persones vist des de dalt, Genovès reflectix que "algú ens mira" i alhora recorda la "unitat de la celebració i de la història que ha fet possible tantes coses que s'han fet", ha conclòs.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià