La presidenta del CCIV recalca que la iniciativa és "només cultural" i no presenta cap intencionalitat política
VALÈNCIA, 17 d'octubre (EUROPA PRESS)
Un grup de set associacions -el Centre Cultural Islàmic de València i altres sis entitats valencianes- han fet públic un manifest en què defensen que el Regne de València "va nàixer com un Estat islàmic el 10 de febrer de l'any 1009, en declarar el rei Mubàrak la independència respecte al Califat de Còrdova" i no el 1238, any de la conquesta per part del rei Jaume I.
Estos col·lectius han constituït una Comissió del Mil·lenari del Regne de València destinada a celebrar el 2009 l'efemèride. A més de preparar una sèrie d'actes culturals l'any que ve, l'agrupació ha elaborat el manifest i demana l'adhesió a tots aquells que ho desitgen.
El document sosté que "València no va nàixer el 1238", ja que el "Poble Valencià té uns orígens molt més remots i en la formació de la seua personalitat ha rebut l'aportació de diferents cultures, entre les quals destaca de manera especial la islàmica, la presència de la qual va ser efectiva des de 711 fins a 1609".
Precisament, assenyala que "com un Estat islàmic va nàixer el Regne de València el 10 de febrer de 1009, en declarar el rei Mubàrak la independència respecte al Califat de Còrdova". La data al calendari àrab és l'11 del segon jumada de 399.
Segons estes fonts, "diversos prínceps van ocupar este tron durant quasi dos-cents anys, amb l'única interrupció de l'ocupació del Cid, i en totes les compilacions històriques, tant musulmanes com cristianes, es va parlar de 'reis de València' i no es va considerar mai els seus mandataris per sota d'esta categoria".
"Fins i tot els grans historiadors de l'època cristiana -prosseguixen- van respectar esta realitat i no es van atrevir mai a negar-la". Per esta raó, argumenten que "el 9 d'Octubre de 1238 va entrar a la ciutat el rei Jaume I, però el Regne era anterior a la seua presència, com ho testifiquen els documents i les cròniques".
El manifest assenyala que "en vista de la visió esbiaixada i interessada que presenta una València nascuda el 1238 únicament vinculada al cristianisme i a la Corona d'Aragó, hem de reivindicar la singularitat valenciana, molt més antiga i arrelada, i la pluralitat regnícola, ja que es va demostrar en aquella etapa que la convivència de les diferents religions i creences era possible". "Retallar esta part fonamental de la nostra història -advertixen- és menysprear la nostra pròpia capacitat integral com a col·lectiu humà".
INTEGRANTS
La Comissió del Mil·lenari està integrada pel Centre Cultural Islàmic de València, Associació Internacional de Valencianística, Rogle Cultural Constantí Llombart, Plataforma Juvenil Valencianista, Ateneu Cultural Borrianenc, Grup Cultural Ilicità Tonico Sansano i Colectiu Ecologista Cavanilles.
Segons ha declarat la presidenta del Centre Cultural Islàmic de València (CCIV), Amparo Sánchez, la iniciativa va sorgir després que les associacions valencianes es posaren en contacte amb l'entitat que dirigix per a plantejar-li la conveniència de recordar l'acte del rei Mubàrak.
La responsable del CCIV ha comentat a Europa Press que, "després de comprovar que les dades històriques que manejaven estes associacions eren rigoroses, vam decidir assumir el repte" i ha avançat que per a l'any que ve estan preparant diversos actes sobre esta efemèride i altres episodis històrics com l'expulsió dels moriscos.
Sánchez ha subratllat que "l'única condició que vam posar des del Centre era que, tenint en compte que el tema pot ser complicat políticament, no es li donara a la iniciativa cap caire polític".