Des de la nit del divendres al diumenge al matí
MADRID, 26 Feb. (EUROPA PRESS) -
La borrasca "molt profunda" que aconseguix nivells de 'ciclogénesis explosiva' que afectarà des de la nit del divendres fins al diumenge al matí a quasi tota Espanya deixarà vents d'entre 90 i 160 quilòmetres per hora, sobretot en les zones muntanyoses del nord de la Península, que viurà els moments de "major intensitat" entre el migdia del dissabte i la matinada o mitja demà del diumenge, segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).
Així, el portaveu de l'AEMET, Ángel Rivera, ha explicat a Europa Press que estes característiques són les que fan denominar explosiva a esta ciclogénesis. En eixe sentit, ha precisat que s'anomena ciclogénesis al procés de formació de qualsevol borrasca, quelcom que "està ocorrent contínuament en tot el món".
A més, ha indicat que el terme ciclogénesis (gènesi d'un cicló) s'empra per a denominar a qualsevol estructura atmosfèrica que rota en el sentit contrari a les agulles del rellotge. "Això, en general, en meteorologia és un cicló", ha apuntat.
Quant al terme "explosiva", ha dit que es tracta d'un llindar definit en la literatura científica per a cridar l'atenció sobre borrasques que s'aprofundixen molt ràpidament. Rivera ha afegit que això significa que el mecanisme de formació d'una borrasca la pressió baixa "moltíssim" en el seu centre, d'això vénen els vents forts.
"Com més ràpidament baixa la pressió, vol dir que s'està succionant més aire que ha de vindre de la contornada a omplir-ho i amb més força deu arribar eixe aire per a cobrir el buit".
Concretament, el llindar o línia roja per a ser qualificada de "explosiva" es traspassa quan la pressió atmosfèrica baixa de 24 mil·libars en 24 hores, llavors és una aprofundiment de la borrasca lo "prou important" com per a cridar-la així.
"A esta borrasca li ocorre que té un període de pujada el dissabte en què s'arriba a eixa baixada de pressió. És una borrasca més intensa del normal amb pluges i vents molt forts", ha postil·lat.
A PAS DE LEGIONARI
El portaveu de l'AEMET ha valorat que la profunda borrasca encara no ha començat a aprofundir-se i que es troba a l'oest de Madeira (Portugal), on començarà a aprofundir-se a partir de la pròxima nit i es posarà en marxa "amb gran rapidesa". D'esta manera, ha indicat que durant este dissabte, en la seua trajectòria cap a la Península, fregarà Canàries, afectant principalment les illes occidentals amb vent especialment a les zones de cimes, que serà el vent serà "fort amb ratxes molt fortes" d'entre 90 i 120 quilòmetres per hora.
Una vegada en la Península, el "remolí" fregarà el nord-oest i eixirà pel Cantàbric, situant-se el centre de la borrasca la nit del dissabte a Galícia, travessant el Cantàbric de bon matí per a arribar ja el diumenge a afectar França i abandonar Espanya, on quedaran alguns vents, "ja menors".
Quant als vents que seran "molt forts", Rivera va apuntar que el terç nord peninsular --Galícia, Astúries, Cantàbria i nord de Castella i Lleó-- tindrà diversos avisos rojos (risc extrem) ja que podran aconseguir-se fins a 160 quilòmetres per hora, quelcom que va qualificar de "ratxes huracanades i destructives".
A Galícia, inclús en les àrees baixes, s'esperen vents de 140 quilòmetres per hora. Mentrestant, en "gran quantitat de zones de l'interior peninsular" es preveuen vents de 100 a 120 quilòmetres per hora. A més, al mar el vent aconseguirà la força 9 (temporal fort) en la zona marítima de Finisterre i força 10, ocasionalment 11, (temporal dur o molt dur) en el Cantàbric.
"Certament seran vents molt forts, amb pas ràpid i que a mitjan matí del diumenge estaran disminuint", ha alertat el portaveu de l'AEMET que, no obstant això, ja preveu que "immediatament després del pas d'este remolí", novament es restablirà el pas de borrasques atlàntiques.
Així, ha pronosticat que la setmana que ve ja des del diumenge a la vesprada i el dilluns al matí començarà a ploure en el vessant atlàntic. "Potser hi haurà un descans de 18 o 24 hores i novament, cap al dimarts començarà a ploure en àmplies zones d'Espanya i eixa serà la tònica, pluges un dia sí i un no", ha sentenciat. Igualment, ha expressat que a partir del dimarts, l'aire en l'atmosfera serà inclús més fred que el d'estos dies, amb la qual cosa disminuiran les temperatures i la cota de neu.
Finalment, sobre les dades de precipitacions acumulades ahir dijous, Rivera ha assenyalat que ahir es van arreplegar a Silleda (Pontevedra) 116 litres per metre quadrat; a Prado (Orense), 60 litres per metre quadrat; a Sant Pau dels Montes (Toledo) i a Nuñomoral (Càceres), 56 litres per metre quadrat; 16 litres per metre quadrat a Ceuta; 14 litres per metre quadrat a Pontevedra; 13 litres per metre quadrat a Jaén; 11 litres per metre quadrat a Lleó; 9 litres per metre quadrat a Toledo, i 7 litres per metre quadrat a Àvila.