Les pluges passen de la tardor a l'hivern més contínues, menys torrencials i "més aprofitables" per als embassaments
VALÈNCIA, 21 Dic. (EUROPA PRESS) -
La Camunitat Valenciana viu el seu any més "fred" en este segle, amb temperatures un 0,11éC més baixes de l'habitual i una mitjana de precipitacions un 6% superior a altres anys, que ronda els 535 litres per metre quadrat. Així i tot, i tenint en compte que des de 1993 les temperatures van en augment a escala mundial, este és un dels anys "més càlids" des que es registren dada, amb valors que ronden allò que es considera "normal".
Amb dades fins al 20 de desembre, este és el balanç de l'any donat a conèixer este dimarts pel delegat de l'Agència Estatal de Meteorologia a la Comunitat Valenciana, Jorge Tamayo, al costat del cap del grup de predicció, Víctor Alcover, i el cap de climatologia José Ángel Núñez.
La temperatura mitjana de la Comunitat, 14.85éC, ha evolucionat des del fred dels primers mesos de l'any, a la calor de l'estiu i volta al fred, amb els pics més alts de calor en el mes d'agost. Concretament, el dia 27 "es van batre tots els registres" amb la temperatura més alta recollida fins ara a l'Observatori de València (43éC a la capital del Túria) i 45,1rC a Carcaixent, la més alta de tot Espanya el 2010.
Per contra, els dies més gèlids han estat el 9 de gener i el passat 16 de desembre, ha destacat Tamayo, qui ha recordat que el 29 de novembre va arribar a haver febles nevades a l'interior de València i Castelló, i han estat un dels dies més freds de novembre des que existixen dades.
Provocat pel cicló Flora, el vent el més fort dels últims 20 anys va carregar en el litoral de València, amb una velocitat de fins a 140km/h a Fredes, al nord de Castelló. També el 24 de febrer ratxes de més de 113 km/h van provocar bastants desperfectes al municipi d'Alcoi.
Pel que fa a les pluges, Tamayo ha assenyalat que en la Comunitat han estat gairebé "normals" tot i que un 6% superiors a l'habitual entorn als 535 l/m2 de mitjana, que tot i això han estat més copioses en llocs com Xaló, Orba, Alcalatí o Barx, on s'han registrat màxims d'entre 800 i 900 l/m2.
En termes relatius, l'any ha estat més sec al nord i en el litoral que al sud i l'interior. En general, en totes les estacions la pluja ha estat superior als valors normals, excepte en la tardor, que ha estat una estació seca, amb un 30% menys de pluja del normal.
Contràriament al patró habitual en la Comunitat, on les precipitacions més copioses se solen registrar a la tardor, enguany l'estació més plujosa ha estat la d'hivern (2009-2010) amb 219 l/m2 de mitjana, seguit de la primavera amb 163 l/m2, tardor que ha reduït les seues pluges un 30% fins a 125 l/m2 de mitjana, i finalment estiu amb 92 l/m2.
Sobre esta qüestió, el delegat d'AEMET en la Comunitat ha ressaltat que les pluges han tingut "bastant continuïtat i menys torrencialitat" el que ha estat més favorable a l'hora d'aprofitar l'aigua.
En este sentit, el cap de climatologia José Ángel Núñez ha precisat a més, les pluges hivernals han estat molt importants a l'interior de València i Alacant, de manera que ha plogut més on "més es pot acumular aigua, en els rius" i "els pantans que són plens", malgrat que el 2010 és l'any en el qual "menys ha plogut des de 2006".
En la mateixa línia, Víctor Alcover ha concretat que aquestes pluges d'origen atlàntic no té quantitats cridaneres però sí està molts dies en una zona extensa, de manera que acaba per ser "més eficient".
CANVI CLIMÀTIC
Per a este hivern, el delegat de l'AEMET en la Comunitat, ha augurat una tendència "normal" amb més fred i més pluges però "sense extrems". En este sentit, Tamayo ha aclarit que "a escala mundial pot ser que hi haja més fenòmens extrems però encara no hi ha estadístiques" significatives i els paràmetres rècord són molt "puntuals".
Així, en el que es referix al 'canvi climàtic', s'ha enviat al grup d'experts internacionals, a la comunitat científica que efectivament investiga el tema, que han detectat un augment de les temperatures. Però no cal fer cas als "franctiradors", ha remarcat.
En el cas de la Comunitat, per exemple, ha apuntat Alcover, durant els últims quatre anys únicament s'han advertit de dos alertes vermelles en precipitacions, dos per vents i una per temperatura.
Finalment, els experts han anunciat canvis en el web de l'AEMET amb dades actualitzades "cada hora", informació de les estacions en servici, resums del dia passat i avisos de prediccions, en un format FTP que han assegurat que milloraran amb el objectiu que en el termini de dos a tres anys, gairebé tota la informació que genere l'agència estiga disponible per a tota la societat, i a temps al més real possible.