Diputació de Lleida firma un acord amb ACPV per a tindre un espai propi i lamenta no fer-ho amb la de València

Actualizado: martes, 5 octubre 2010 17:40

VALÈNCIA 5 Oct. (EUROPA PRESS) -

El president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, i el d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, han signat este dimarts un conveni per a crear a València l'Espai Lleida, que estarà situat a l'edifici Octubre Centre de Cultura Contemporània i permetrà "visualitzar" este territori a València. Gilabert ha lamentat que esta iniciativa no haja estat possible portar-la a terme amb la Diputació de València.

El responsable català ha subratllat, en declaracions als mitjans de comunicació després de subscriure l'acord de col·laboració, que la Diputació de Lleida està a punt de signar un conveni semblant amb el Consell Insular de Mallorca i ha remarcat que amb la Diputació de València han intentat arribar a "algun tipus d'acord" però "no ha estat possible".

"Espere, desig i m'encantaria que en els pròxims mesos es poguera fer alguna cosa semblant" amb la institució valenciana perquè seria "la cosa més lògica i la cosa més raonable, però fins al dia de hui no ha estat així", ha apuntat. "Crec que seria el millor per a normalitzar" les relacions entre els dos territoris "entre d'altres coses perquè les institucions estem obligades a respondre a la societat", ha assenyalat.

En este sentit, ha remarcat que hui dia "la societat econòmica, en situacions tan complicades com les que estem travessant, demanda que hi hagi una unió institucional i que, per tant, les institucions ens posem al servici de la societat i no al revés".

Gilabert ha defensat que és "el moment adequat per a acabar de deixar de banda certs interessos partidistes per part de tot el món". Sobre esta qüestió, ha assenyalat que ell pertany a un "partit independentista, Esquerra Republicana, i no tinc cap problema a entendre'm amb qualsevol altre partit polític pel bé de la nostra societat i la nostra gent".

El conveni signat amb ACPV permet la utilització conjunta dels espais de la Diputació de Lleida i del centre Octubre per part del teixit econòmic, cultural o acadèmic dels dos territoris. Gilabert ha explicat que a Lleida "fa temps que estem apostant per internacionalitzar el nostre territori i eixir de les àrees geogràfiques de les nostres comarques".

Així, ha recordat el conveni signat amb el Patronat Catalunya Món per a utilitzar totes les seus internacionals de la Generalitat de Catalunya, "i així utilitzem seus com les de París, Berlín o Madrid per a visualitzar el territori de Lleida". Alhora, "d'ací al nostre àmbit geogràfic més pròxim com la pròpia ciutat de Barcelona també fa temps que tenim un conveni" en el mateix sentit.

"València no podia ser una excepció, bàsicament pels llaços històrics, culturals i econòmics que hem tingut i tindrem a partir d'ara amb un territori tan pròxim des de molts punts de vista, sobretot l'històric", ha remarcat.

"VISUALITZAR LLEIDA A VALÈNCIA"

Per esta raó, ha indicat que la comitiva lleidatana que ha acudit a València "no és una delegació només de la Diputació; és una delegació del món acadèmic, de la Universitat de Lleida, de les cambres de comerç i, per tant, també del teixit institucional de les nostres comarques" amb la "clara voluntat de visualitzar Lleida a València".

Així, Espai Lleida a València serà "totalment polivalent", ja que qualsevol representació de la societat lleidatana que vullga fer algun acte a la capital de la Comunitat podrà utilitzar els espais de l'edifici Octubre, "exactament igual que la gent de València que vullga fer algun acte, del tipus que siga a Lleida, podrà utilitzar els espais de la Diputació".

"Després de tants anys volem fer realitat el fet que València ha estat poblada per lleidatans" durant l'Edat Mitjana i "el que pretenem és que Lleida torne a ser una porta d'unió" entre Catalunya i la Comunitat, ha remarcat.

Climent, per part seua, ha subratllat que la delegació catalana està formada per representants del món cultural i econòmic "però també del món polític". Així, ha destacat que han acudit diputats de tots els partits polítics, "des del PSOE al PP, Esquerra Republica o Convergència". "És la societat de Lleida en ple, política, institucional i culturalment, la que hui ve a València", ha postil·lat.

El president d'ACPV ha remarcat que Espai Lleida "té la intenció de ser un espai permanent de relacions econòmiques, culturals i socials" entre Lleida i València, "unes relacions que han tingut un pes històric enorme" en àmbits com l'ensenyament, el comerç o la llengua, ha explicat.

"Havíem aconseguit una certa unitat cultural, econòmica i humana", ha postil·lat, i ha afegit que gran part de la repoblació medieval procedia de Lleida, però les relacions "van quedar massacrades a partir del segle XVIII" amb la "caiguda" dels dos territoris en la Guerra de Successió al tron.

Així, Climent ha assenyalat que este dimarts "és un dia d'alegria, perquè 300 anys després vénen a la casa comuna i, sobretot, vénen a quedar-se i a treballar junts per a construir esta àrea que es va esmicolar al segle XVIII", ha remarcat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià