L'AEPV es mostra "clarament contrariada" per les xifres de lectura en valencià "a la cua" d'entre regions amb llengua pròpia amb un 3,2%
VALÈNCIA, 18 Nov. (EUROPA PRESS) -
L'Associació d'Esditor del País Valencià (AEPV) ha commemorat este dijous el seu 20 aniversari reivindicant una "gran pacte per la lectura" per a afrontar els "reptes" que suposen la crisi econòmica, la digitalització del llibre, i incrementar uns índexs de lectura amb els quals situen a la Comunitat per baix de la mitjana estatal, i fins i tot "a la cua" entre les regions que llegixen en llengua pròpia, amb un 3,2%.
Aliats amb les noves tecnologies, els editors valencians han presentat pel seu 20 anys aniversari els nous apartats del web www.aepv.net, que compte ara amb un 'Portal del Llibre' dirigit sobretot als lectors els ofereix una completa guia de llibres valencians, un diccionari audiovisual d'autors amb entrevistes incloses, una selecció de llibres recomanats, informació sobre el sector editorial, premis, agenda d'actes i traduccions recents, entre d'altres informacions.
En un acte celebrada a la Universitat de València, que ha comptat amb la presència del delegat del Govern, Ricardo Peralta, la directora general del Llibre, Arxius i Biblioteques, Silvia Caballer, o la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ascensión Figueres, entre d'altres personalitats, el president de l'AEPV, Jesús Figuerola, ha reclamat un "gran pacte per la lectura" que implique a totes les administracions i professionals del sector, així com a entitats culturals i socials.
Per a Figuerola, és "imprescindible" prendre decisions per a revertir la "pèrdua d'ús social de la nostra llengua" i uns índexs de lectura per baix de la mitja espanyola que se situen "a la cua" entre les regions amb llengua pròpia en el cas de la lectura en valencià, amb una xifra del 3,2%.
"Ens estem jugant no ja la vitalitat del sector editorial, cosa important, sinó també la pervivència de la nostra llengua", ha advertit Figuerola. Així, ha proposat la creació d'un 'Institut' que agrupe tota la política cultural des de les vessants cultural i industrial, i que porte a terme polítiques de suport per a assegurar la consolidació del sector en la seua transició entre l'era analògica i la digital.
El president de l'AEPV, que ha reclamat una "aposta decidida de l'administració", ha criticat que les retallades pressupostàries que han patit les administracions amb la crisi servisquen d'"excusa" per deixar d'invertir en cultura. Segons la seua opinió, hauria de servir com a "incentiu" per a potenciar la indústria cultural com "sector estratègic preferent i sostenible per a canviar el model econòmic".
En esta línia, ha posat de manifest la importància que els diners públics destinat al llibre arribe "en la seua totalitat" al sector i "no es perda" en la burocràcia, un "malament" que els afecta els últims anys i que confia a solucionar.
Tal com preveu la Llei del Llibre, Figuerola ha exigit també que "el llibre tinga una presència significativa a la televisió valenciana, on ha lamentat que el llibre valencià i els autors valencians són "gairebé invisibles".
Hi ha tota una "il·lusionant" tasca per davant, i en ella, ha reivindicat la figura de l'editor com "acte de respecte al lector que té dret a rebre un producte de qualitat i formalment correcte". En este sentit, ha ressaltat la "responsabilitat social" del seu treball per col·laborar en la construcció d'"un món més crític, més sensible i més lliure", i donar als ciutadans els "instruments perquè pensen, conversen, argumenten i debaten".
En la consecució d'estos objectius, el 'Portal del Llibre' interactiu que s'unix al 'Portal d'Editors' i al 'Valencian Books' d'ací al web www.aepv.net pretén ser un referent del que es mou en el món literari i editorial valencià, "un regal d'aniversari carregat de confiança en el futur", ha destaco el vicepresident de l'AEPV, Joan Carles Girbés, en un discurs llegit pel secretari tècnic, Manel Romero, durant l'acte.
Tant Girbés com l'ex el primer president de l'entitat, Josep Gregori, que no ha pogut estar presents en este acte commemoratiu, ha recordat en els seus discursos escrits els inicis de l'AEPV, de la mateixa manera que el president d'honor Rafael Domínguez, que sí ha acudit a la commemoració de la seua creació el 19 de novembre de 1990.
Des dels "durs" començaments autodidactes si ajudes ni regulació, o la "censura dels llibres de text dels primers anys del pacte del pollastre de (Eduardo) Zaplana" en un temps que els governants apostaven pel "dividix i venceràs", passant per gran fites en el sector com la Fira del Llibre de València o el Fòrum del Llibre, fins als grans reptes actuals com la digitalització.