Baix el lema 'O ens recobrem en la nostra unitat, o serem destruïts com a poble', de Joan Fuster
VALÈNCIA, 25 Abr. (EUROPA PRESS) -
Els estudiants encapçalaran enguany la manifestació que commemora el 25 d'Abril com a "reconeixement explícit al protagonisme en les mobilitzacions" que han portat a terme en els últims mesos "en defensa de l'ensenyament públic i de qualitat, la llengua pròpia i la cultura" i que "han tornat certa confiança en la capacitat de canvi".
Així ho ha anunciat este dimecres el coordinador d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV) en roda de premsa acompanyat de representants de les entitats convocants: Laura Peris de Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA), Joan Carles Peralt de Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Gerard Martínez de A Contracorrent (ACC) i Almudena Morales de Associació d'Estudiants de Secundària (AES), i el suport de: CCOO-PV, UGT-PV, Intersindical Valenciana, Escola Valenciana, Ca Revolta, Societat Coral 'El Micalet' i FAPA València.
La manifestació, que es celebrarà diumenge que ve 28 d'abril, eixirà des de la Plaça de Sant Agustí a les 18.00 hores baix el lema 'O ens recobrem en la nostra unitat, o serem destruïts com a poble', de l'escriptor Joan Fuster, escollit pels estudiants coincidint amb el 50 aniversari de la publicació del seu llibre 'Nosaltres, els valencians'.
D'esta manera, es pretén expressar també la "preocupació per la situació que estan patint els joves i la falta d'expectatives" a la qual s'enfronten tant des del punt de vista laboral, com per les retallades en educació o la pujada de taxes, ha lamentat Gisbert. Precisament per això, ha reivindicat que "són el futur" de la societat i ha volgut mostrar tant la seua "confiança" en ells com la seua "preocupació" per la "necessitat de canvi de les polítiques".
A més, la mobilització que cada any recorda la batalla de l'Almansa i la pèrdua dels Furs serà una "afirmació de la identitat dels valencians i de la llengua i de la cultura pròpies" que posarà de manifest la "necessitat de treballar en xarxa". De fet, enguany tindrà la presència d'una delegació de professors de Mallorca que han llançat una campanya per la llengua.
A FABRA: "ÉS HORA DE PASSAR DE LES PARAULES ALS FETS"
En este punt, el coordinador d'ACPV ha volgut expressar "certa exigència" al Govern valencià i assenyalar al president de la Generalitat, Alberto Fabra, que "ja està passant l'hora de passar de les paraules als fets en molts àmbits" i en este sentit ha apuntat que fa "mesos i mesos que hauria d'haver solucionat la censura a TV3 al País Valencià, que encara es manté".
Gisbert ha recordat que gràcies al fet que en a penes sis mesos ACPV va pagar més de 450.000 euros de la multa per les emissions de la cadena en la Comunitat que puja a 900.000 euros, ha pogut negociar amb l'Agència Tributària un ajornament i pagament fraccionat del que li queda, de manera que ha acordat abonar la quantitat restant trimestralment en un termini de tres anys.
Alhora, pel que fa al Decret de Plurilingüisme, al qual s'ha referit com a 'Decret Font de Mora 2', ha tornat a recordar a Fabra que també "està passant l'hora dels gestos als fets" i ha esperat que "no siga una decepció".
L'EDUCACIÓ COM A FONT D'INGRESSOS
Per la seua banda, des d'ACC, Gerard Martínez ha lamentat "la repressió" als "sectors més crítics de la societat al llarg dels últims mesos, des de la violència al carrer al Lluís Vives fins a la repressió que estem patint en les aules en forma d'inestabilitat educativa" amb decisions com la pujada de les taxes matriculació en les universitats.
Així, ha considerat que "més que mai" és el moment de "reivindicar la unitat com a poble, la resposta col·lectiva no s'ha de fer esperar" i tot i que "cada vegada ser diferent és però difícil", ha dit, ha fet seues les paraules de l'exdirector del MuVIM Román de la Calle quan va dimitir després de la retirada d'unes fotografies al·lusives al cas Gürtel d'una exposició, en les que redescobria el lema de la Il·lustració: 'Atrevix-te a pensar, atrevix-te a ser tu mateix'.
Des d'AES, Almudena Morales ha denunciat la "mercantilització de l'educació" que s'està portant a terme amb processos com el de Bolonya, l'estratègia universitat 2015, el descens de les beques i ajudes o l'augment de les taxes universitàries, i que segons ha augurat, faran que "l'educació passe de ser un dret a ser un privilegi" pel que ha instat a "no oblidar" les mobilitzacions portades a terme al voltant del Lluís Vives fa uns mesos com a "font d'unitat i lluita".
En la mateixa línia, Laura Peris de BEA ha mostrat la seua preocupació davant de les noves polítiques en l'ensenyament des del Govern espanyol com des de l'autonòmic troben en l'educació pública una "font d'ingressos" i "si ataquen l'educació, ataquen la joventut i si la joventut no es forma no creix el país", ha advertit. Per esta raó, es llançaran al carrer el 28 d'abril per a demostrar que "estem vius, que hem deixat de ser un estrat passiu i que lluitarem pels nostres drets", ha assegurat.
També des de SEPC Joan Carles Peralt s'ha oposat al "model educatiu dels governs neoliberals" que estan "atacant a la joventut i a l'ensenyament públic" i ha cridat a "trencar amb el sistema capitalista". "Reivindicar els drets nacionals del nostre poble", ha afegit, que "no és res més que deixar-nos decidir lliurement sobre el nostre futur", ha conclòs.