El paper de les dones a la xarxa i les teories conspiratives entorn a l'11-S, Txernòbil i Fukushima centren els congressos de la 40 edició
VALÈNCIA, 20 Sep. (EUROPA PRESS) -
Els Premis Octubre no comptaran en el seua 40 edició amb la tradicional festa de la 'Nit Literària' que cada any acompanya el lliurament de guardons, i que esta vegada s'atorgaran en un acte privat. El certamen, que sí mantindrà congressos i tallers al llarg de quatre dies s'ha vist obligat a portar a terme un "procés temporal de restriccions econòmiques" a causa de a la situació que travessa la seua entitat promotora, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), per a fer front al pagament de les multes imposades per l'emissions de TV3.
Així ho ha anunciat este dimarts el president d'ACPV, Eliseu Climent, durant la presentació dels Premis que se celebraran del 25 al 29 d'octubre, i que inclouran el congrés 'Spectra. Quart Simposi Mundial sobre Teories de la Conspiració' i 'Dons 3.0', els continguts dels quals han avançat els seus responsables, Emili Payà i Núria Cadenes, respectivament.
Climent ha lamentat que amb la supressió de la 'Nit Literària', l'expresident de la Generalitat valenciana, Francesc Camps, "ha aconseguit el que volia però sol temporalment", ha advertit, ja que confia que "en pocs mesos la situació s'arreglarà".
En este sentit, ha assenyalat que ara tracta de "prioritzar" les despeses i seguir "temporalment un pla s'austeritat" amb el qual salvar els "seriosos problemes econòmics" que patix l'entitat per a afrontar el pagament dels 600.000 euros en multes imposades pel Govern valencià per les emissions de TV3, dels quals queden per pagar prop del 50%, doncs ja s'han abonat 325.000 euros, ha precisat.
Tot i que segons ha criticat, Camps els "ha portat" a fer un "esforç humà i econòmic" més enllà de la seua capacitat, s'ha mostrat "segur" que superaran esta fase de restriccions econòmiques i que saldaran els prop de 400.000 euros que deuen i que el nou cap de l'Executiu valencià, Alberto Fabra, ha dit que són "inamovibles i innegociables", una cosa "lògica" per a Climent, qui ha reconegut que "un procés administratiu anterior no es para així com així".
Però tot i les dificultats econòmiques, el president d'ACPV ha destacat que el certamen literari ha crescut "sensiblement" pel que fa a participació fins a sumar les 84 obres presentades. D'esta manera, els premis 'Andròmina' de narrativa ha passat de tindre 19 concursants el 2010 a 35 enguany i els d'assaig 'Joan Fuster' de 8 a 13, mentre els de poesia 'Vicent Andrés Estellés' han estat els únics que han baixat de 40 a 36 propostes.
"REFLEXIÓ I UN POC DE FRIQUISME"
Pel que fa als congressos, Payà ha ressaltat la quarta edició de 'Spectra. Quart Simposi Mundial sobre Teories de la Conspiració' que "des de la cultura popular" analitzarà les raons polítiques i el paper dels mitjans de comunicació en la creació i difusió de les grans teories conspiratives que, en esta ocasió, se centraran en l'11-S, al 25 aniversari de Txernòbil i més pròxim, les informacions arran dels fets fa poc en la central japonesa de Fukushima i la seua influència en l'opinió pública respecte a l'energia nuclear.
En este marc, ha ressaltat la presència de personalitats com l'anglès Mark Pilkington, editor de Stragane Attractor i col·laborador del 'The Guardian', que presentarà el seu llibre 'Mirage Men' sobre el fenomen OVNI. Alhora, el congrés suposarà la primera oportunitat de veure a Espanya la filmografia de l'holandés Floris Kaayk, autor del curt 'Metalosis Maligna' i estudiós de les tendències dels implants i del desenvolupament de la nanotecnologia.
Per la seua banda, el suec Asko Antikainen, representant d'Indusec, empresa dedicada al món de la seguretat, farà una demostració de l'ús civil d'un arma no letal aplicat als edificis. D'esta manera, el director del congrés ha apuntat que li agrada "combinar estudis de reflexió amb un poc de friquisme".
Al costat d'altres experts, procedents de València intervindran Eduardo Guillot que parlarà sobre el que ha batejat com a 'Rockspiranoia', amb el rock com conspiració, o el veterà d'este trobades Javier Cavanilles que reflexionarà sobre la recent massacre de Noruega.
Paral·lelament, el congrés 'Dons 3.0' analitzarà la contribució i el paper de la dona en el món internauta a través de Facebook, Twiter, Twenty, Bloc, Play station, etc. i la "construcció d'identitats a la xarxa". En esta línia, diverses taules rodones debatran sobre com feminitzar la xarxa, la construcció del gènere en el món virtual, o la immersió de la dona en els videojocs.
Entre els plats forts, convidades com l'escriptora Isabel Clara-Simó o la visualització del film 'La Xarxa Social' de David Fincher del qual es farà una anàlisi "crític", ha puntualitzat Cadenes.