VALÈNCIA 5 Jul. (EUROPA PRESS) -
Entitats de la Comunitat han traslladat este dimarts al Comité d'Experts de la Unió Europea que vigila l'aplicació de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries el "boicot" que, segons la seua opinió, realitza l'administració autonòmica al desenvolupament del valencià en diversos àmbits, com l'educació i la justícia, de la mateixa manera que la "censura" a les emissions de TV3.
L'Octubre Centre de Cultura Contemporània (OCCC) ha acollit una ronda de reunions entre els representants de l'organisme europeu i una sèrie de col·lectius valencians, com Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Escola Valenciana, el sindicat STEPV, el Servici de Política Lingüística de la Universitat de València i l'associació El Tempir d'Elx, ha informat ACPV en un comunicat.
En estes trobades, les entitats "han tingut ocasió d'informar extensament, no sol sobre els incompliments de la Carta Europea i evidenciar les carències de l'informe facilitat per l'Estat espanyol sobre la seua aplicació, sinó també sobre l'escassetat de normativa pròpia que desenvolupament els drets lingüístics i el nul desplegament que de la Llei d'Ús i Ensenyament en Valencià (LUEV) s'ha fet a tots els seus anys de vigència".
En concret, estos col·lectius han denunciat "el boicot continu per part de l'administració a la implementació del valencià en tots els nivells educatius públics" i de "l'administració pública en general i la de justícia en particular".
Alhora, han lamentat "la censura de TV3 i la persecució econòmica i política a ACPV". D'esta manera, han assegurat les mateixes fonts, "el comitè s'ha assabentat del tancament del canal autonòmic català i la imposició de multes quantioses a Acció Cultural, així com del fet que no hi ha premsa en català amb una distribució normal a la Comunitat Valenciana, del dèficit del valencià en els llocs webs oficials i que s'ha impedit la inclusió del requisit lingüístic en la nova llei de la funció pública".
Alhora, han criticat "les complicacions que suposa per a la ciutadania que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat atenguen en català, o de l'anecdòtica va presenciar d'esta llengua en l'administració de justícia".
Finalment, totes les entitats han sol·licitat al Comité que no faça un tracte diferenciat entre el català i el valencià en els seus informes.
El comité en esta ocasió ho conformaven Vesna Cmic, Alberto López Basaguren i Gabor Kardos, als quals acompanyava la secretaria del Consell Simone Klinge. Per part d'ACPV ha assistit el professor Ferran Suay i l'advocada Anna Oliver; en representació de STEPV, Rosa Roig; d'Escola Valenciana Francesc Felipe i Tudi Torró, del Tempir Joan Carles Martí, i pel Servici de Política Lingüística de la Universitat de València, Alfons Esteve.