Foto: EUROPA PRESS
VALÈNCIA, 29 Feb. (EUROPA PRESS) -
La consellera d'Educació, María José Catalá, ha manifestat que la vaga d'estudiants convocada este dimecres per diferents organitzacions estudiantils, universitàries i d'ensenyaments mitjans ha tingut un impacte a la Comunitat Valenciana del 36,2%, segons les dades de la inspecció general educativa oferides per la consellera.
Segons estes xifres, les províncies en les quals la vaga ha tingut un major seguiment han estat València, amb 43,8%, i Castelló, amb un 43%. A Alacant ha estat secundada per un 22% dels estudiants. En canvi, en els centres concertats la incidència "ha estat menor i no supera el 5% a la província de València", segons ha indicat la consellera després d'una reunió de treball amb el Gremi d'Artistes Fallers a la Ciutat Fallera.
Catalá considera que per a aconseguir que les reivindicacions estudiantils "arriben a bon camí, la fórmula és el diàleg". La titular d'Educació ha recordat que la setmana passada es va reunir amb els representants dels estudiants de FAAVEM, "en què em van traslladar un dels documents i estic en espera de rebre el document de l'Associació Valenciana d'Estudiantes", ha avançat.
La consellera ha apuntat que el manifest de FAAVEM ha comptat amb el suport dels grups de l'oposició en les Corts, "però cal reflexionar molt sobre ell, perquè té coses com eliminar la Llei d'Autoritat del Professorat o com deixar d'abonar els centres concertats".
Catalá considera que "l'única manera d'arribar a un consens és la negociació" i ha afegit que una persona que aspira a la qualitat de l'ensenyament en la Comunitat, "ha d'entendre que en hores lectives un alumne ha d'estar en classe". A més ha manifestat que "la negociació amb la Conselleria ha de ser de manera pausada, com ha estat sempre".
La consellera ha avançat que convocarà els representants estudiantils al llarg d'este mes per a "començar les negociacions oportunes". De tota manera, ha aclarit que les sol·licituds que demanden "no són sol pròpies d'estudiants, sinó que transcendixen a la comunitat educativa".
Catalá considera que és així perquè "es demana la retirada de la Llei d'Autoritat del Professorat i la de les subvencions públiques als centres concertats". El sistema educatiu de centres concertats "ho va propiciar el PSOE en els anys 80", ha matisat.
La titular d'Educació ha explicat que hi ha d'haver una fase prèvia en la negociació en la qual s'ha de treballar en una mesa de pares "per a veure què opinen sobre estes iniciatives". "Crec que una part no estaran d'acord, sobretot els de l'ensenyament concertat", ha aventurat. A més ha afegit que també hi ha d'haver "una mesa sindical en què estiguen els sindicats docents" i una altra amb "totes les federacions de la comunitat educativa".
NO HI HAURÀ RETALLADES
Catalá ha insistit que "no hi ha hagut cap tipus de retallada en Educació a l'últim decret" aprovat pel Consell, que "és el que ha propiciat esta situació". La consellera ha recordat que l'ajust "sol ha afectat al salari dels docents i no a cap partida d'ajudes o beques per als estudiants".
A més ha afegit que el president de la Generalitat, Alberto Fabra, es va reunir dimarts amb el president del Govern, Mariano Rajoy, "per a parlar de preservar de les retallades tot el que correspon a Benestar Social, Sanitat i Educació".
La consellera entén que el retard dels pagaments hi haja produït "determinades circumstàncies de precarietat econòmica d'algun centre". "Això va derivar en unes situacions que no s'han de tornar a repetir", ha reconegut. Al mateix temps ha afirmat que "actualment tots els centres tenen totes les despeses ingressades i no ha d'haver carències de res". "La situació està regularitzada", ha finalitzat.