Un grup ha traslladat la protesta a la Delegació de Govern al terme de la marxa
VALÈNCIA, 29 Feb. (EUROPA PRESS) -
Milers d'estudiants s'han unit este dimecres a València per a "dir no a les retallades en la qualitat de l'ensenyament públic i a la repressió de les reivindicacions" en una multitudinària manifestació que han definit com la de "la dignitat".
La marxa, un nou acte de protesta que viu la capital valenciana des que el passat 15 de febrer un alumne de l'IES Lluís Vives ha estat detingut en una concentració no comunicada, ha comptat amb el suport de diversos col·lectius estudiantils de nivells mitjans i universitaris com l'Assemblea Interuniversitària, Sindicat d'Estudiants --que també ha convocat més de 40 manifestacions i concentracions a tot Espanya--; Faavem; Consell de la Joventut Valenciana (CJV), Bloc d'Estudiants Agermanats (BEA), Campus Jove, Acontracorrent i Sindicat d'Estudiants del Països Catalans (SEPC).
La comitiva ha eixit poc després del migdia de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València darrere d'una pancarta en la qual es podia llegir 'Per un ensenyament públic i de qualitat'.
A més d'este missatge, els joves han exhibit multitud de cartells amb missatges com 'Podeu tallar totes les flors, però no detindre la primavera valenciana', 'Estem millorant la societat, disculpen les molèsties', 'Educació al 5% TAE', 'Educa als xiquets i no caldrà castigar als homes' i alguns més irònics com el que, amb la il·lustració d'una porra, demanava 'Al cap no, que estic estudiant'.
El grup ha recorregut l'avinguda Blasco Ibáñez i ha començat una ruta que ha tingut la primera parada al pas pels Jardins de Vivers, quan uns joves han desplegat un gran cartell en el qual animaven a 'Parar 2015' referint-se a l'estratègia Universitat 2015 emmarcada a l'Espai Europeu d'Educació Superior, el que ha provocat els aplaudiments dels assistents.
Els estudiants han creuat el Pont del Reial i, en este punt, han hagut de fer una seguda d'uns deu minuts, ja que la quantitat de participants ha fet que la manifestació es dividís en dos. De fet, quan la capçalera de la marxa es trobava en els Vivers, la cua encara no havia eixit de la Facultat d'Història.
'A VALÈNCIA, S'ACABA LA PACIÈNCIA'
La marxa, un poc tímida al principi, s'ha animat en entrar al carrer de la Pau, on els lemes que corejaven els joves s'han sentit amb més força. 'No a la privatització', 'Delegada dimissió', 'Menys policia, més educació' i 'A València s'acaba la paciència' han estat els més repetits.
A la plaça de la Reina, els estudiants han tornat a seure a esperar la resta de companys, alguns dels quals es trobaven encara a l'altura del Puente del Real.
El grup s'ha desplaçat finalment a la plaça de la Mare de Déu, on, finalment i després de dos hores de recorregut, s'ha decidit culminar la marxa i donar lectura al manifest elaborat per l'Assemblea Interuniversitària.
Sara Martín, una alumna de 20 anys de la Facultat d'Història, ha estat l'encarregada de llegir el text, en què s'explica que els estudiants han eixit al carrer "a dir no a la il·legítima violència policial, a les retallades dels drets laborals i de la qualitat de l'ensenyament". "Hem vingut a dir que les vostres retallades no els pagarem", ha exclamat.
El manifest ha fet referència també a alguns dels suposats casos de corrupció d'actualitat a l'afirmar que "els diners del frau d'Emarsa (la depuradora de Pinedo en què s'investiga un forat de milions d'euros) és la quantitat que la Conselleria d'Educació deu als col·legis i instituts" o que el cost de la Ciutat de les Arts suposa "30 anys del pressupost de la Universitat de València".
"Som una manifestació de dignitat i la Universitat és nostra. Els estudiants estem units per un ensenyament públic, crític i de qualitat. Sol lluitant ens salvarem", ha rematat.
La manifestació ha transcorregut sense incidents destacables. Uns quants furgons de la Policia Nacional seguien la marxa però a bastant distància, mentre agents locals han vetllat perquè se seguira l'itinerari previst. Els joves han respost amb sonores protestes a la presència de l'helicòpter que seguia l'acte.
SUPORT DE PARES
Els estudiants han rebut també el suport de pares, expressat amb la presència de la nova presidenta de la Federació d'Associacions de Pares i Mares de la província de València (FAPA-València), Remei Santacatalina, que ha assegurat que els progenitors "estan al costat i al costat dels alumnes". Ha afegit que a la Comunitat Valenciana l'educació "porta molts anys de retallades" que ara s'estan augmentant amb la crisi.
Cap a les 14.30 hores, els manifestants que havien aconseguit arribar a la plaça de la Mare de Déu han començat a dissoldre's, tot i que milers de joves romanien al carrer Micalet, la plaça de la Reina i part del carrer de la Pau.
Tot i això, a les 15.00 hores, quan la manifestació ja havia acabat, un grup ha tallat el trànsit al carrer Xàtiva a l'altura de l'IES Lluís Vives i al voltant d'un miler de persones es trobava passades les 15.30 hores davant de la seu de la Delegació del Govern en la Comunitat per a tornar a reclamar la dimissió del seu titular, Paula Sánchez de León. Esta protesta que s'ha activat de manera espontània ha estat animada immediatament a través de les xarxes socials.