Foto: EUROPA PRESS
av2" class="NormalTextoNoticia" itemprop="articleBody">
VALÈNCIA, 22 May. (EUROPA PRESS) -
El jutjat de Primera Instància i Instrucció número 6 de Paterna (València) ha citat a declarar en qualitat d'imputats cinc exdirectius de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), entre ells l'actual secretària autonòmica de Comunicació, Lola Johnson, en una causa oberta pels presumptes delictes d'apropiació indeguda, administració deslleial i malversació de cabals públics.
La jutgessa ha obert diligències després d'una denúncia interposada per Compromís en què acusa l'excúpula d'estos delictes fins a generar un presumpte forat de 1.300 milions. Així, la magistrada investigarà els contractes de RTVV amb mitjans de comunicació i productores, ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).
En concret, els cinc exdirectius imputats són els exdirectors de TVV Lola Johnson i Luis Redondo, que han sigut citats el 8 de juliol, i un dia més tard ho faran els exdirectius de Ràdio 9 Lluis Motes i Nuria Romeral. Pel que fa a la declaració de l'exdirector general de RTVV, José López Jaraba, la jutgessa ha ordenat practicar un exhort dirigit als jutjats de Madrid.
El portaveu de Compromís en les Corts, Enric Morera, ha explicat que "el modus operandi era contractar fora de pressupost" productes i servicis de "manera reiterada" cada any per import de 80, 90 o 120 milions d'euros, una desviació "enorme" que s'ha vist reflectida en els informes de la Sindicatura de Comptes.
"Què feia el Consell? Veu fent, contracta. I quan arribava final d'any este excés de despesa s'assumia com a pèrdues i es feia una ampliació de capital a la qual només acudia el propietari, el Govern valencià", ha indicat.
En una roda de premsa després de conèixer la sentència, ha recordat que ja va advertir al president de la Generalitat, Alberto Fabra, que el tancament de la radiotelevisió pública "no li anava a eixir gratis" i que no els ha deixat "una altra solució" que posar en coneixement de la justícia les informacions que han anat recopilant, fonamentalment procedents de la Sindicatura.
Així, ha assenyalat que la quantitat presumptament malversada puja a 1.300 milions d'euros, una xifra "desorbitada", tenint en compte, per exemple, que al 'cas Nóos' "estem parlant de la possible malversació de tres milions i al 'cas Cooperació' de dos".
Morera ha manifestat la necessitat de saber qui han sigut "els beneficiaris d'estos recursos" i que es tornen els diners. "És un cas evident que la seua gestió, des del nostre punt de vista delictiva, és causa directa del nostre empobriment; els ciutadans no tenim per què pagar la malversació d'uns governants, en este cas dels directius de RTVV".
"UN ABANS I UN DESPRÉS"
Alhora, ha emplaçat al Govern valencià que aporte documentació sobre "el que ha passat en RTVV" i "no el que ha fet fins ara: ocultar un conjunt d'informació que hem hagut d'anar reunint". A més, el diputat ha considerat que "seria convenient que Lola Jonhson s'apartara del procés de concessió de la TDT".
Segons el dirigent, els exdirectius hauran de decidir ara "si assumixen la gestió, i si assumixen la gestió hauran de respondre civilment i penalment i, si no, hauran d'indicar qui els deia que calia contractar segons quines coses quan no havia pressuposat per a fer esta contractació".
"Este procés pot marcar un abans i un després en el rigor de la gestió dels diners públics a Espanya", ha assenyalat Morera, qui ha apuntat que volien saber "on estan els 1.300 milions" i han hagut d'acudir als tribunals perquè no han pogut aclarir la qüestió a la seu parlamentària.
CONTRACTES I DRETS
La denúncia abraça les actuacions compreses des del 2010 fins a l'actualitat, per a evitar que alguns delictes societaris hagueren pogut prescriure, tot i que "es podrà anar ampliant". En ella, Compromís exposa la "disposició dolosa dels recursos de què consta l'ens públic sense justa causa i en perjudici de les arques públiques" des de l'exercici 2010, quan la Sindicatura de Comptes ja apuntava que TVV i RAV es trobaven en causa de dissolució.
Entre altres, es referix a l'adquisició de drets esportius, de col·laboració comercial entre TVV i el Vila-real CF, a l'"irregular tractament" dels ingressos publicitaris, l'existència d'un crèdit a favor de RTVV de 901.000 euros de Les Províncies Televisió i Televisió del Mediterrània pel múltiplex o l'adquisició dels drets d'emissió de tres documentals a la productora Triskel.
"DESCAPITALITZAR" RTVV
Així, els denunciants consideren que els cinc exdirectius de RTVV van executar càrrecs mercantils "amb menyspreu manifest de la més elemental 'lex artis' mercantil i empresarial, i al marge dels seus deures en relació amb la situació financera de l'ens", van contractar "incomplint els procediments legals" i "van ocultar contractes adduint per a això una presumpta confidencialitat impròpia en la gestió de fons públics".
També els considera responsables de la "concessió d'avantatges comercials a clients, que feien que el servici oferit per l'ens públic mancara de benefici per a l'ens" o "falta de justificació" en les contractacions.
Al seu parer, el que ha passat en RTVV respon a "actes realitzats per persones concretes, i han sigut estos actes deliberats, dolosos, contumaços i sostinguts en el temps, tendents a descapitalitzar i sobreendeutar l'entitat en benefici de determinades terceres persones, encara per determinar".