Les tres periodistes que van denunciar a Vicente Sanz per assetjament sexual demanen la responsabilitat civil de RTVV

Vicente Sanz en su primera declaración ante el juez instructor
INTERSINDICAL VALENCIA
Actualizado: martes, 27 noviembre 2012 16:38

L'advocat de l'acusat recorre l'ordre de processament en estimar que es va dictar amb "urgència" i que afecta la tutela judicial efectiva


VALÈNCIA, 27 Nov. (EUROPA PRESS) -

L'advocat de les tres periodistes que van denunciar l'exsecretari general de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) Vicente Sanz per assetjament sexual ha sol·licitat este dimarts, en una vista a l'Audiència de València, que s'incorpore l'ens públic al procediment com a possible responsable civil subsidiari. A esta petició s'han sumat les altres dos acusacions, que representen a Intersindical valenciana i a CCOO.

Esta qüestió ha estat una de les tres que s'han presentat este dimarts a l'Audiència de València, en una vista pública, que s'ha prolongat durant una hora, i a la qual no ha assistit ni el mateix Vicente Sanz, ni les tres periodistes afectades. Sanz està acusat de tres delictes d'abusos sexuals, i altres tants d'assetjament sexual i amenaces, tots ells de manera continuada.

En concret, el lletrat de les denunciants ha presentat un recurs contra una sentència del magistrat per a sol·licitar la incorporació de RTVV a la causa com a possible responsable civil. Sobre esta qüestió, ha al·legat que el fet que l'ens públic no estiga representat en el procés, li produïx indefensió perquè no pot demanar la pràctica de diferents diligències.

El lletrat ha al·ludit a diferent jurisprudència perquè s'admeta esta petició, i ha recordat que la seua incorporació al procediment es justifica en diversos motius. El primer, perquè Sanz, en el moment dels fets, estava treballant en RTVV, amb un càrrec "prou significatiu". El segon, les periodistes també treballaven en esta entitat, i entre denunciants i denunciat existia una relació laboral "amb diferència de poder", "una relació directa de superior a inferior", ha dit.

Alhora, un tercer motiu és que --segons ha mantingut el lletrat-- el 90% dels fets denunciats van tenir lloc en el despatx de Vicente Sanz, ubicat en RTVV. Al costat d'això, l'advocat ha indicat que l'ens tampoc disposava d'un protocol a l'abast de les víctimes per a poder sol·licitar ajuda o assistència "front a este tipus d'actes".

Per tot, l'advocat ha insistit en la necessitat d'incorporar l'ens al procediment: "caldria tenir esta oportunitat", ha dit, per a poder practicar totes les proves corresponents per a depurar les responsabilitats que es deriven.

A esta petició s'han adherit les acusacions que representen Intersindical i CCOO, els qui han mantingut que els fets s'han produït en el marc d'una relació laboral que mantenien l'imputat i les perjudicades en RTVV. Alhora, el lletrat d'Intersindical ha indicat que quan les tres víctimes van intentar "reiteradament" acudir als seus superiors jeràrquics per a demanar auxili i posar fre a estos fets, "no ho van obtenir", el que obligaria a examinar si va existir responsabilitat de l'ens.

PETICIÓ "OBJECTE D'ESTUDI"

Per la seua banda, la fiscal, qui al llarg del procediment s'ha oposat a considerar a l'ens com a responsable civil, ha afirmat durant la vista que la petició "ha de ser objecte d'estudi" per part del tribunal i, així, amb les diferents diligències, es podrà demostrar o no esta responsabilitat de RTVV.

La fiscal ha afirmat que té "bastant sentit" tot el que han al·legat la resta d'acusacions, ja que "estem davant d'una relació laboral amb abusos sexuals". "Estan en dret de plantejar-ho i que es dilucide", ha dit, i ha afegit que cal vetllar per la tutela judicial efectiva.

Front a això, l'advocat de Vicente Sanz ha mostrat la seua oposició i ha al·legat que esta sol·licitud "no té cabuda en precepte legal" i ha ressenyat que la jurisprudència aportada per les acusacions és "interpretada subjectivament" i "no és vinculant a esta sala", pel que ha defensat que no s'incorpore l'ens al procés.

QUEDEN DILIGÈNCIES

D'altra banda, el lletrat de l'acusat ha recorregut durant la vista l'ordre de processament contra el seu client i ha al·legat que encara queden pendents algunes diligències per practicar. Així, esta sentència, entén que afecta la tutela judicial efectiva i ha assegurat que no comprén la "urgència" amb el qual s'ha dictat.

Front a estos arguments, la fiscal ha sol·licitat que es confirme esta ordre de processament, en entendre que es tracta d'un escrit "prou motivat", en què es descriuen uns fets sobre conductes "que es reprotxen". També considera que amb esta sentència, l'acusat pot defensar-se "de manera més necessita" i ha dit que no exclou la possibilitat de fer més diligències. "És una resolució obligada i que, com més prompte es dicte, millor", ha ressaltat.

Per la seua banda, les acusacions --particulars i popular-- han coincidit amb la fiscal i han defensat que existixen "suficients indicis de criminalitat i la relació dels fets és prou detallada com per a sustentar la qualificació jurídica". També creuen que és una garantia perquè el processat sàpiga amb més detall els fets que se li atribuïxen. Sobre esta qüestió, l'advocat de les tres periodistes ha indicat que esta sentència no implica la culpabilitat del processat, i ha assenyalat que s'ha redactat després d'obtenir les declaracions de les víctimes, de testimonis, veure vídeos i estudiar informes psiquiàtrics.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià