L'Escalante evoca la Primavera Valenciana amb Gabriel Ochoa i repassa la història amb l'humor de Xavi Castillo

Presentació de 'Vives' i 'Els viatgers del temps'
EUROPA PRESS
Actualizado: jueves, 2 febrero 2017 16:41

Pau Alabajos posa BSO a 'Vives', que busca el públic adolescent, mentre 'Els viatgers dels temps' acosta Castillo a la infància

VALÈNCIA, 2 Feb. (EUROPA PRESS) -

L'humor de Xavi Castillo repassarà la història dels valencians a manera de còmic de ciència ficció per a xiquets en 'Els viatgers del temps', mentre el dramaturg Gabriel Ochoa reflexionarà sobre les revoltes estudiantils de 2012 al voltant de l'institut Lluís Vives, conegudes com la 'Primavera Valenciana', en 'Vives', a la qual el cantautor Pau Alabajos posarà música en directe.

Estes són les dos últimes produccions pròpies del Teatre Escalante, dependent de la Diputació de València, les estrenes del qual acolliran les taules del Teatre El Musical (TEM), i que han sigut presentades este dijous en roda de premsa pels seus protagonistes, acompanyats de la diputada de Teatres, Memòria Històrica i Inclusió Social, Rosa Pérez, i el director de l'Escalante, Josep Policarpo.

Este últim ha apuntat que amb estos espectacles, es pretén donar cobertura a "altres franges d'edat" i "s'ha programat pensant en tota la comunitat escolar". Així, 'Vives', que estarà en cartell del 8 al 12 de febrer, buscarà atraure el públic adolescent i 'Els viatgers del temps' es dirigirà a menors de 8 a 13 anys, del 26 de febrer al 5 de març.

"Després d'uns inicis complicats", ha admès Policarpo --en els quals l'Escalante ha hagut de tancar les seues portes per "deficiències estructurals" que s'estan revisant--, "ja estem més assentats en la programació". "Hem lluitat per a donar certa normalitat en l'Escalante i ja estem a mitja temporada", ha celebrat.

Creada per la companyia El Punt G, la peça teatral 'Vives' planteja una reflexió sobre les càrregues policials que van tindre lloc en 2012 al voltant del IES Lluís Vives, alhora que evoca la figura de l'humanista que dóna nom a l'institut, ha explicat Ochoa. La seua intenció és "arribar a un públic adolescent que no es treballa tant en teatre però que té coses que dir", ha apuntat.

Així, tant ell com Pau Alabajos han recorregut diversos instituts, han parlat amb els estudiants sobre l'obra, sobre qui era Lluís Vives i la filosofia. "Crec que que la filosofia i el pensament és un arma carregada de futur", ha reivindicat.

En este sentit, ha destacat el gest dels estudiants de la 'Primavera Valenciana' en eixir amb els braços alçat portant "com a armes" els seus llibres, una imatge que han utilitzat per al cartell de l'espectacle.

"PERDRE EL POR"

El dramaturg ha comentat que d'aquell moviment "queden moltes coses: crec que que el canvi que s'ha produït al País Valencià té molt a veure amb aquella Primavera Valenciana. Que hi haja hagut un canvi és important perquè continuem avançant". Al seu juí, aquell moviment estudiantil va ensenyar a "no tindre por al canvi, els éssers humans som de rutines i de molta por als canvis, quan són una cosa natural".

En la mateixa línia Pau Alabajos, creador en el seu moment de l'hastagh #primaveravalenciana, ha ressaltat que "tenint en compte la situació que existia de falta de democràcia, corrupció i retallades, que un grup d'estudiants de 13-14 anys plantara cara a un Govern i ho posara en escac una setmana amb solament tallar uns minuts la circulació per l'artèria principal de la ciutat va desencadenar una explosió de solidaritat que va fer que molta gent perdera la por". Segons el cantautor, "Això va ser fonamental per al canvi de Govern".

Alabajos, que canta diverses cançons en directe durant la funció i participa en el repartiment, ha explicat que la música que ha compost està inspirada en aquelles revoltes estudiantils de "protesta per coses que no ens agradaven".

Per la seua banda, 'Els viatgers del temps', creada per Pot de Plom, desembarcarà en el TEM amb cinc personatges -encarnats per Xavi Castillo, Marta Giner, César Tormo, Enric Jutgesses i Begoña Tena- que parlaran d'experiments, agències secretes i metges bojos i faran un repàs de la història dels valencians i del teatre.

A través de "viatges en el temps molt cinematogràfics" que recorden a les pel·lícules de 'Regreso al futuro' o 'Cazafantasmas', els xiquets es divertiran amb les aventures dels seus protagonistes i coneixeran personatges històrics com Jaume I, entre molts altres.

Xavi Castillo ha volgut posar de manifest la seua satisfacció per poder descobrir a nous públics una faceta de Pot de Plom que sempre ha existit però menys coneguda, i és que a més dels monòlegs de sàtira política que han donat fama a Castillo, la companyia té una línia dedicada al públic infantil i familiar que desplegarà en esta obra on, com és habitual, no faltarà l'humor.


col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià