El Llibre Blanc de Sanitat defensa els imposts indirectes per a la cohesió i l'alliberament i el copagament farmacèutic

Libro Blanco Sanidad
GVA
Actualizado: miércoles, 6 abril 2011 21:01

Cervera considera "absurd" el copagament i defensa un pacte d'Estat "profund" i "des de la lleialtat política"

VALÈNCIA, 6 Abr. (EUROPA PRESS) -

El Llibre Blanc sobre el sistema sanitari espanyol recomana, per a assegurar la sostenibilitat futura del sistema, dotar al Fons de Cohesió sanitari d'un finançament addicional a partir d'impostos indirectes, estendre el copagament en les prestacions farmacèutiques i liberalitzar este servici, entre d'altres propostes, i alhora critica critica "l'opacitat" i "descoordinació" i l'ús de la sanitat per part d'algunes comunitats per a "reforçar el seu poder polític sense tindre en compte a l'Administració Central".

El coordinador d'esta obra, elaborada per la delegació espanyola de l'Acadèmia Europea de Ciències i Arts (AECYA), Francisco J.Rossa Vila, ha presentat este dimecres el treball acompanyat dels professors José María Segovia de Arana i Juan Velarde en un acte presidit pel conseller de Sanitat, Manuel Cervera, qui, en canvi, ha considerat "absurd" el copagament perquè "una mesura aïllada no soluciona el problema" i ha defensat un Pacte sanitari "profund" i des de "la lleialtat política".

El professor Rossa ha advertit que problemes actuals, com l'envelliment, descoordinació en inversions, el descontrol en la despesa farmacèutica poden posar en perill un Sistema Nacional de Salut que, a l'acaba el procés de descentralització, s'ha convertit en "notòriament opac i hermètic". Per esta raó, reclama un Pacte Nacional que actualitze el sistema i li dote de "major racionalitat econòmic financera" per a fer-ho sostenible, així com per a donar-li "la cohesió i coordinació de la qual actualment manca".

En este sentit, ha evidenciat que si esta descentralització ha tingut avantatges, com el millor coneixement de les necessitats ciutadanes, també ha suposat desavantatges sobretot per la "fragmentació del sistema, no aprofitar l'economia a escala i la descoordinació". De fet, critica que les Comunitats utilitzen les competències sanitàries per a "reforçar el seu propi poder polític" sense tindre en cuneta la coordinació i després de ser "sobirà, no té en compte a l'Administració central", el que contribuïx a l'"aparició de notable diferències administratives i assistencials" entre les diferents" regions.

A més, considera que el "prestigi" del SNS és un problema afegit ja que "dificulta l'anàlisi rigorós dels problemes" perquè els polítics "no ho consideren correcte". "Hui dia peca d'esta necessària discussió d'una valoració política que es mou entre una marcada complaença i una exageració catastrofista depenent de quina posició política es tracte", es lamenta.

En concret, ha apuntat com a principals problemes la "ineficiència" i "inoperància" del Consell Interterritorial, pel que demana reforma parcials que faciliten la cohesió i coordinació del sistema; l'"ambigüitat" de les competència i responsabilitat d'Estat-Autonomies, que solen competir entre les quals hi ha, així com la contenció de la despesa farmacèutica, que el 2008 era de 12.00 milions d'euros, el doble de la UE.

RECOMANACIONS

Precisament, per a garantir el futur del sistema, el Llibre Blanc creu que la necessària coordinació sanitària deu dotar-se d'un instrument financer, el Fons de Cohesió Sanitària, que permeta implementar polítiques de cohesió, equitat i correcció de desigualtats i que el finançament addicional de l'esmentat Fons deuria recaptar-se, en bona mesura, a partir d'impostos indirectes específicament assenyalats en la seua finalitat sanitària.

A més, reclama una racionalització de la despesa farmacèutica i "imprescindible" estendre el copagament en les prestacions farmacèutiques, amb excepcions en funció de la renda i de la malaltia de manera que "totes les prestacions que no siguen estretament sanitàries han de ser a càrrec de l'usuari". Alhora, defensa l'alliberament del sistema farmacèutic a excepció de determinats àmbits com el rural.

Alhora, reclama la desburocratització del Sistema, tant en el públic, en les seves diverses formes de gestió, com el concertat, sobre la base d'abandonar l'actual règim de dret públic en matèria de recursos humans, subministraments i altres, mantenint la titularitat pública del Sistema, garantint qualitat i equitat. Tot i això, assenyala que la major part de les propostes d'innovació dels models organitzatius han respost prioritàriament a "criteris ideològics" i assenyala que en tots els casos la privatització "han de basar-se en criteris objectius i independents d'un indesitjat deteriorament del servei públic".

D'altra banda, propugna intensificar, en la mesura del possible, l'autonomia en la gestió dels centres hospitalaris amb un major ús de l'anàlisi cost-eficàcia en la programació de les despeses, així com una gestió eficient de les inversions relacionades amb la incorporació dels canvis derivats de l'evolució científica i tecnològica ja que solen disparar els costos, generalitzar-se l'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Respecte als professionals sanitaris, assenyala que les polítiques deuen adequar-se a les necessitats de productivitat social amb un registre actualitzat de professionals.

De la mateixa manera, critica el creixent tendència a la judicialització, el que porta a una medicina defensiva, demana un major control del turisme sanitari i reforçar l'educació i informació sanitària a tots els nivells com a mesura fonamental de prevenció.

PACTE DES DE LA LLEIALTAT POLITICA

Per la seua banda, el conseller de Sanitat, Manuel Cervera, ha comentat que en "algunes coses estem d'acord i en altres no" amb este llibre i així ha considero "absurd" el copagament sanitari ja que "una mesura asilada no soluciona res".

En canvi, propugna un Pacte d'Estat "profund" des de "la lleialtat política". "Si es pretén traure rèdit polític un flac favor farem als ciutadà". A més, aposta per garantir el sistema una gestió més eficient i la implicació dels professionals i els ciutadans.

"En els pròxims mesos, estem en debats electorals constantment i això dificulta la presa de decisions conjuntes, però quan passe esta voràgine electoral estic segur que les CA i el Govern que governe estarà en disposició d'afrontar el tema sanitari nacional perquè és l'única forma en els pròxims anys de garantir esta sostenibilitat en el temps", ha postil·lat.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià