L'entitat destaca que esta cita culminarà les mobilitzacions que ha realitzat des que en febrer van cessar les emissions de TV3
VALÈNCIA, 6 Abr. (EUROPA PRESS) -
La manifestació que Acció Cultural del País Valencià (ACPV) farà enguany amb motiu del 25 d'abril, dia en el qual es recorda la Batalla d'Almansa i la pèrdua dels furs valencians, serà un acte "per la democràcia i per la llibertat" que s'ha convocat "exclusivament" per internet. Així ho ha comentat el responsable d'esta entitat, Eliseu Climent, durant la roda de premsa de presentació d'esta marxa, que en esta ocasió tindrà lloc el dissabte 16 d'abril.
"Esta és una manifestació per la llibertat d'expressió, també contra la degradació de l'estat del benestar, de la cultura i del medi ambient, contra el futur més que dubtós de la llengua i davant de la degradació de la salut democràtica dels valencians", ha comentat Climent en este sentit. La manifestació es farà baix el lema 'Sí a TV3! Sí a la llengua! Sí a la transparència!' i servirà per a culminar les mobilitzacions que ACPV ha realitzat des que en febrer van cessar les emissions de TV3 en la Comunitat.
La marxa començarà en les Torres de Quart a les 18.00 hores i acabarà amb la lectura d'un manifest a càrrec de l'actriu Pepa López i amb les actuacions dels cantants Feliu Ventura i Lluís Llach. Climent ha destacat que Llach va decidir retirar-se de la música fa quatre anys i ha explicat que estarà a València recolzant les reivindicacions d'ACPV com una "excepció" i com una "manera de militar a favor del dret a la llibertat d'expressió, en solidaritat amb ACPV i davant del govern del PP" en la Generalitat.
L'entitat cultural no ha precisat el recorregut que es farà amb la manifestació del 16 d'abril perquè no s'ha tancat encara i no se sap on s'acabarà. Sobre esta qüestió, el coordinador d'Acció Cultural del País Valencià, Toni Gisbert, ha explicat que s'està negociant amb l'Ajuntament de València el punt en el qual acabarà la marxa i en què tindrà lloc l'actuació de Llach.
Gisbert ha lamentat que este siga un assumpte sobre el qual no s'hi haja produït ja un acord i ha considerat que "en qualsevol ciutat governada per un equip de govern amb com a mínim sentit de la cultura s'haguera destacat l'actuació de Llach després d'estar quatre anys retirat". Ha indicat que esta serà una actuació a l'aire lliure i "fàcil" des del punt de vista de la infraestructura.
Alhora, ha criticat que l'Ajuntament de València no haja facilitat encara la disposició d'un emplaçament adequat i que davant d'un altre tipus d'actes "afins a l'equip de govern" municipal "no només es donen totes les facilitats, sinó totes les infraestructures i el suport administratiu".
La manifestació prevista per al 16 d'abril té el suport de CCOO-PV, UGT-PV, Intersindical Valenciana, Escola Valenciana, Xúquer Viu, Ca Revolta, Societat Coral El Micalet, la plataforma No a la Corrupció i la de Defensa de la Llei de Dependència, l'associació d'Actors i Actrius Professionals Valencians, Salvem El Cabanyal, la Unió de Llaurados i la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.
Esta última entitat col·laborarà en la marxa amb la presència d'algunes entitats que actuaran durant el recorregut. Abans de la manifestació de València, el 16 d'abril al matí es farà a Xàtiva (València), també dins de la commemoració del 25 d'abril, un acte d'homenatge als 'maulets', ha precisat el coordinador d'ACPV.
TANCAMENT D'EMISSIONS
Toni Gisbert ha assenyalat que enguany la convocatòria de la manifestació del 25 d'abril té el seu origen en les protestes que ACPV ha encapçalat pel tancament de les emissions de TV3 a la Comunitat Valenciana i en "tot el que es referix a la llibertat d'expressió i la publicitat informativa", pel que ha explicat que amb este acte culminaran les mobilitzacions en este sentit i que a partir d'ell s'estudiarà la seua continuïtat.
El coordinador de l'entitat cultural ha agraït el suport rebut a estes protestes i ha subratllat que des que el passat 17 de febrer van cessar les emissions de TV3 a la Comunitat Valenciana s'han produït 66 concentracions i manifestacions en esta autonomia a favor d'este senyal i de les reivindicacions d'ACPV. Ha apuntat que "les diferents capitals de comarques i les ciutats importants han realitzat mobilitzacions populars, totes amb un suport social destacable i amb èxit".
Ha afirmat que a estos actes se sumen altres previstos en els pròxims dies, com la manifestació que dissabte que ve tindrà lloc a Pedreguer (Alacant) i les programades en diferents ciutats de Catalunya. Alhora, ha dit que a elles cal afegir els suports mostrats pels ajuntaments, que han aprovat "més de cent mocions de suport a les emissions", i per altres institucions com la Diputació de Castelló.
Toni Gisbert ha valorat la "sensibilitat social" sobre el cessament de les emissions de TV3 en la Comunitat i ha destacat que esta s'haja donat també entre representants del PP. Ha comentat que este assumpte ha generat entre ACPV i l'administració valenciana "més de quatre anys de conflicte" en els que el govern de la Generalitat "ha intentat negar una part de la societat" valenciana.
Eliseu Climent ha asseverat que ACPV "ha resistit" estos quatre anys al Consell, "buscant el diàleg" i tot i "la refeta negativa". Ha ressaltat que "el tema de TV3 no ha acabat" i ha recordat, com també ha assenyalat Gisbert, que queden obertes les vies del Tribunal Suprem, la via europea i la de la Iniciativa Legislativa Popular plantejada al Congrés perquè les emissions es reprenguen.
ACPV ha indicat que seguirà amb la campanya de recollida de fons per afrontar a les dos multes, per valor de 800.000 euros, que li ha imposat la Generalitat per estes emissions televisives i que, segons ha dit, "posen en perill" la continuïtat de l'entitat.