Baix el lema 'Ja n'hi ha prou' reclamaran un "canvi de rumb" en la política valenciana mitjançant el "diàleg" i "majories socials"
VALÈNCIA, 14 Abr. (EUROPA PRESS) -
Més d'una desena d'entitats socials i sindicals s'han unit per primera vegada per a convocar conjuntament la manifestació que cada any se celebra amb motiu del 25 d'abril, tradicionalment organitzada per Acció Cultural del País Valencià. En esta ocasió, el recorregut pels carrers de València es traslladarà al dissabte 24 d'abril, on sota el lema 'Ja n'hi ha prou', reclamaran un "canvi de rumb" en la política valència mitjançant el "diàleg" i expressaran la seua "voluntat" de treballar en objectius concrets amb "majories socials, més enllà de majories institucionals".
Salvar el Cabanyal, defensar l'ensenyament públic, la llengua, la sanitat pública, les emissions de TV3, la llibertat d'expressió, parar el Pla Rabassa, o mostrar-se en contra de la corrupció i l'especulació són algunes de les reivindicacions que encapçalen el cartell d'enguany que obri la manifestació i que arrencarà a les 18.00 hores a la plaça de San Agustí de València i passarà per Sant Vicent, les Barques i la Pau fins a concloure en la seua confluència amb la Plaça de la Reina.
Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Salvem el Cabanyal, Ca Revolta, Col·lectiu No a la Corrupció, Societat Coral el Micalet, Xúquer Viu, Associació d'Actors i Actrius Professionals, CCOO PV, Intersindical Valenciana, UGT PV, la Plataforma Cívica per la Transparència i Pluralitat de Canal 9 i la Plataforma en Defensa de la Llei de Dependència realitzen esta "àmplia" convocatòria "unitària" que preveu anar incrementant les seues adhesions en posteriors edicions.
"Sense voler fer una llista exhaustiva: la crisi que té una dimensió més greu al país Valencià que a la resta d'Espanya, la censura de TV3 i casos com del MuVIM no són propis d'un govern democràtic; hi ha casos de corrupció que afecten a les més altes autoritats d'este Govern; i la llengua i la cultura pròpies patixen una gran discriminació", de manera que la Diada del 25 d'abril que commemora la pèrdua de l'autogovern "és el context perfecte per a dir-ho", ha sentenciat el coordinador d'ACPV, Toni Gisbert.
POSSIBILITATS PER AL CABANYAL I TV3
Tot i això, ha expressat la seua "voluntat de fer possibles canvis concrets" en els diferents àmbits que treballen les organitzacions i en este sentit, ha assegurat que es poden donar "independentment de les majories institucionals", mitjançant les "majories socials". Així, ha posat com a exemple que "cada dia està més clar que, malgrat la majoria absoluta del govern municipal, la destrucció del Cabanyal serà frenada pels veïns", va augurar.
De la mateixa manera, ha apuntat que hi ha "perspectives reals" d'aconseguir la legalització de les emissions de TV3 a la Comunitat Valenciana, gràcies a una iniciativa Popular que està "molt a prop" d'aconseguir les 500.000 firmes que necessita.
Per a Gisbert, la manifestació del 24 d'abril serà el "començament" d'un "treball en xarxa" entre les organitzacions per col·laborar mútuament en els seus objectius comuns i tirar endavant "reivindicacions en positiu" no només de queixa en negatiu, que permeten èxits a favor de la cultura, els drets socials i el territori.
Per la seua banda, els representants sindicals de CCOO PV i UGT PV, Manolo Picó i Pepa Llorca, han fet referència a la necessitat de canviar el model productiu valencià. El primer ha lamentat la posició "inamovible" i "tancada a canvis" del Govern valencià, mentre la segona ha aprofitat també per expressar, -"dins del respecte a la justícia"-, el seu suport al jutge Baltasar Garzón que, segons ha dit, es troba en una situació "incomprensible" pròpia d'"altres temps".
Per la seua banda, el portaveu d'Intersindical Valenciana, Vicent Mauri, ha manifestat que 'Ja n'hi ha prou' d'un govern del PP que "que no utilitza les seues competències en matèria de treball per a combatre l'atur, que culpa als altres i que deixa la nostra llengua cada dia en pitjors condicions". A més va aprovar un Estatut que "no volíem ningú", ha postil·lat.
Segons el representant sindical, "no podem conformar-nos amb una autonomia de segona" pel que ha instat a "anar per autonomia de primera" en què s'"avance molt més en la llibertat del nostre poble".
"TERROR" AL CABANYAL
Des de Salvem el Cabanyal, Carles Enguix ha considerat que vivim en una societat "sincerament absurda" en què "en ple segle XXI, en una societat moderna com la nostra, estem reivindicant problemes que hauríem de tenir solucionats fa anys". Així, ha expressat els moments de "terror" que estan vivint els veïns del Cabanyal, on als últims dies s'ha produït una "repressió policial" durant els enderrocs que ha equiparat amb la "repressió franquista" i que "fa efecte" al barri", ha lamentat. "Em dóna vergonya viure en un país com est"e, ha sentenciat.
Per la seua banda, Graciela Ferrer de Xúquer Viu ha denunciat que la Generalitat "no vol" treballar en el nou Pla de Conques dels rius i va augurar que possiblement en esta legislatura s'haja de prolongar l'antic. D'esta manera, ha criticat que el Consell "parla d'aigua i s'enfronta amb Castella-la Manxa" en una situació de "demagògia constant i incapacitat política" tant per plantejar solucions com per diagnosticar els problemes.
El representant de la Plataforma Cívica per la Transparència, i la Pluralitat de Canal 9, Alfons Puncel, s'ha mostrat "fart" que este mitjà de comunicació públic siga un "mitjà del PP i poc més", i alhora ho ha considerat un "insult a la intel·ligència i a la transparència".
Des del Colectiu contra la Corrupció, Reyes Matamales, s'ha referit a la manifestació com "una crida a la defensa de la consolidació dels nostres drets que no s'estan executant". Per contra, ha considerat que hi ha un "estat de setge en el nostre estat democràtic i de justícia" front al qual ha animat a "canviar de signe polític" les institucions valencianes a les eleccions de l'any vinent.