Tomasz Thomson arriba a València amb 'Snowman's Land', una comèdia negra sobre "assassins barroers"

El director de 'Snowman's land', Tomasz Thomson, y uno de sus protagonistas, Jur
MOSTRA
Actualizado: lunes, 11 abril 2011 20:52

VALÈNCIA 11 Abr. (EUROPA PRESS) -

El director polonès Tomasz Thomson ha aterrat este dilluns en la XXXII Mostra de València-Festival Internacional de Cinema d'Acció i Aventura amb la seua pel·lícula 'Snowman's Land', una comèdia negra sobre "assassins barroers" amb clares referències a 'El resplendor' de Stanley Kubrick i a títols dels germans Coen com 'Fargo'.

Thomson, que també és el responsable del guió i del muntatge, ha presentat la cinta juntament amb un dels seus protagonistes, Juergen Rissmann, que en la seua primera incursió cinematogràfica dóna vida a un assassí professional que falla en un encàrrec i es veu obligat a deixar la ciutat i acceptar l'oferta d'un mafiós per a protegir sa casa en una regió remota dels carpats, acompanyat d'un amic.

Per accident, la dona del mafiós és assassinada i tots dos decidixen ocultar el seu cos per por a la venjança d'este, però el que semblava un treball senzill, acabarà convertint-se en un infern.

Completen el repartiment Thomas Wodianka, Reiner Schoene, Eva Katrin Hermann i Walera Kanischtschefz.

Segons ha explicat el director, ha començat a escriure el guió a València, ciutat a la qual havia viatjat de xiquet amb els seus pares i de la qual es va acordar quan buscava "un lloc agradable per escriure diverses setmanes allunyat de la rutina habitual". "M'agrada la ciutat, fa un temps molt agradable per a passejar i escriure", ha dit.

Thomson ha destacat que ha estat un rodatge molt dinàmic, a un ritme vertiginós i amb canvis constants en el guió que van continuar durant el procés de muntatge, en què a més d'eliminar diferents escenes, va decidir incorporar una veu en off que exercix de narrador i que li va permetre incloure "moltes idees que havien sorgit però no es van poder rodar per no tindre temps ni diners" per a poder fer-ho.

"ENTRETENIMENT INTEL·LIGENT"

El director ha assenyalat que la seua intenció amb este guió era oferir "un producte d'entreteniment intel·ligent" però sense caure en "una cosa massa pesada, fosca", i això el va portar a canviar el final per un desenllaç menys dramàtic que l'original i a deixar de banda qualsevol intent de fer crítica social.

"El meu propòsit no era reflectir la societat actual, això hauria estat massa per a este tipus de pel·lícula", ha constatat Thomson, qui es va decantar per crear un món propi allunyat de l'Alemanya contemporània, en què els enemics són invisibles per a deixar també este aspecte "obert" a la interpretació del públic.

A l'hora de donar vida a este espai cinematogràfic, el cineasta polonès es va valer alhora d'un enclavament espanyol com el Cap de Gata, a Almeria, per a recrear allà una zona de Mèxic que presenta unes característiques molt similars i abaratir costos.

SESSIONS DE RODATGE A BAIXES TEMPERATURES

Per la seua banda, Juergen Rissmann ha destacat alguns dels moments més durs del rodatge, com una jornada en la qual l'acció es desenvolupava íntegrament en una casa a deu graus centígrads i en què havia d'interpretar múltiples escenes en les quals l'esquitxaven amb aigua gelada.

Rissmann ha exalçat la tasca de Tomasz Thomson, amb el qual havia realitzat diversos tasques anteriors uns anys abans que van crear uns "vincles" entre tots dos que han culminat en 'Snowman's Land'. La pel·lícula podrà veure's als cines LYS de València este dilluns a les 22.30 hores i dimarts, a les 19.30 hores.

Tomasz Thomson va néixer el 1973 en Kattowitz (Polònia) i va estudiar a l'Acadèmia de Cinema i Televisió de Lodz. En els anys noranta, va treballar com editor de Canal + a Varsòvia i després com a productor i director en Colònia.

Des de 1999, treballa com a director freelance i ha rodat curts com 'A Deep Breath' (1994), 'And Also the Flowers' (1995), 'Wiola' (1996) i '100 Kilometers of Outskirts' (1998), que van donar pas al seu opera prima, 'Tempestad silenciosa' (2001).

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià