El seu president demana que es tingui en compte els plantejaments de les agències de viatges en els canvis que es facin al sistema
MADRID, 15 Oct. (EUROPA PRESS) -
La Federació Espanyola d'Associacions d'Agències de Viatge (FEAAV) porta alertant al Govern espanyol des de 2007 sobre els presumptes usos irregularitats en la prestació de la subvenció del 50% al transport aeri per als residents no peninsulars.
Així ho ha explicat a Europa Press el president de la FEAAV, Rafael Gallego Nadal, per insistir que l'objectiu de la Federació amb aquestes denúncies és "mantenir" i "preservar" aquest "dret" per als residents de les Balears, Canàries, Ceuta-Melilla.
Sobre aquesta qüestió, ha explicat que des del març del 2007 es va remetre un informe, segellament per la Delegació del Govern a les Canàries, en què es denunciava les presumptes irregularitats. Al no obtenir resposta, es va fer una reunió el 2008 amb la llavors directora d'Aviació Civil per fer-li lliurament de l'informe, i alhora es va fer comunicació del contingut amb diferents responsables del Ministeri al següent any.
Des del Ministeri de Foment s'ha garantit que es cobrirà el 50% de subvenció per als residents no peninsulars en els pressupostos generals de l'Estat el 2011 i 2012, segons va detallar en una recent compareixença al Congrés la secretària d'Estat de Transport, Concepción Gutiérrez.
En la seva intervenció, Gutiérrez ha emfatitzat que també s'evitarà la "picaresca" i ha subratllat que "una part de les companyies mantenen una tarifa bàsica de referència que no s'adapta a l'evolució del mercat". De fet, en els pressupostos de 2011 s'inclou una disposició addicional per la qual s'autoritza Foment a revisar el sistema de subvencions per fer-ho més eficient garantint el 50% de les ajudes al transport aeri.
Gallego Nadal ha recordat que, en la seva compareixença d'agost al Congrés, el ministre de Foment, José Blanco, ha apuntat que el seu departament investigava aquestes "anomalies", davant de la qual cosa es va aclarir des de la FEAAV "que efectivament es produïen aquestes situacions i que es venien denunciant al propi Ministeri".
"SUPÒSITS D'IRREGULARITAT"
Segons es remarca a l'informe de la FEAAV, s'estaria produint "dos tipus de suposades irregularitats". El primer supòsit es refereix a la sospita que certes agències de viatges, en connivència d'una companyia aèria, en les seves campanyes de vendes cobraven "preus ridículs" als clients mentre que a Aviació Civil passaven una tarifa superior quan es donava la relació de descomptes.
El segon "suposat irregular" és la situació d'una sèrie de ciutadans que "aparentment apareixen com residents" d'aquests territoris "però que no ho són", circumstància que es produeix per la no obligatorietat de presentar el certificat de residència. En aquest aspecte, Gallego Nadal ha recalcat que actualment només es requereix presentar el DNI per gaudir del descompte.
Gallego Nadal "sospita" que aquestes suposades irregularitats suposin un "desviament d'uns quants milions d'euros" en la prestació d'aquest servei al cap de cada exercici, sobretot quan la prestació és un "dret del ciutadà".
MODEL PORTUGUÈS, POSSIBLE SOLUCIÓ
A més, el president de la FEAAV ha explicat que, davant de la intenció de Blanco de fer canvis en el sistema per combatre les irregularitats, s'ha sol·licitat des de la Federació una reunió amb el ministre per comunicar-li les seves postures.
Gallego Nadal ha indicat la importància de les agències de viatges en aquest punt perquè "venen prop del 85% dels bitllets d'aquest país" i, per tant, "és just que es consulti" a aquest sector per elaborar qualsevol modificació que se'n vagi a portar a terme.
Una possible solució, segons ha comentat, podria ser estudiar el 'model portuguès' --referint-se a la prestació que s'ofereix en aquest país als residents insulars-- pel qual el ciutadà abona el 100% del cost del bitllet i de tornada al seu lloc d'origen es procedeix al pagament de la subvenció després de presentar la còpia del certificat de viatge. "Aquí no hi ha ja ni trampa ni cartró", ha postil·lat a continuació.
Una altra via possible per a Gallego Nadal és "tornar al mètode tradicional" i fer que el ciutadà compti amb un certificat de residència per contractar el bitllet, "tenint en compte que aquí hauria una prova fefaent que aquesta persona està empadronada.