Galicia afronta unha campaña da vendima con normalidade e boa calidade da uva

Archivo - Viñedo
Elena Fernández - Europa Press - Archivo

A recollida pode chegar até os 72,5 millóns de quilos, segundo as previsións do cinco denominacións de orixe

   A CORUÑA, 29 Sep. (EUROPA PRESS) -

   A campaña da vendima en Galicia, que se iniciou na última semana de agosto e comezou, como é habitual, pola Denominación de Orixe Valdeorras, para estenderse ás outras catro (Monterrei, Rías Baixas, Ribeira Sacra e Ribeiro), desenvólvese "con normalidade".

   Así o apuntaron a Europa Press desde a Consellería do Medio Rural e desde denominacións de orixe consultadas. No ecuador da colleita, desde o departamento autonómico precisan que a uva recollida até o momento "presenta unha boa calidade e un bo estado sanitario".

   Por outra banda, indica que, de acordo coas previsións do cinco consellos reguladores, a cifra de uva recollida pode chegar até os 72,5 millóns de quilos, "o que suporía unha vendima abundante que se situaría ao redor do 13% por encima do valor medio do últimos dez anos e moi similar á do ano pasado".

   "Prevese, ademais, unha colleita de boa calidade xa que os froitos están a se recoller con bo estado de maduración e sans". "Seguindo o ritmo actual, a vendima podería prolongarse até mediados-finais de outubro, dependendo da denominación de orixe", apunta tamén.

   En canto aos resultados dos dous últimos anos, no 2023 a vendima foi a máis abundante da última década, con 75,4 millóns de quilos de uva. Case o 88% da uva cultivada foi de variedades brancas e o 12% restante de tintas.

   Na última campaña, a cantidade de uva recollida foi a segunda máis importante da serie histórica, só situouse por encima a do 2011. No 2022 recolléronse 70,2 millóns de quilos de uva. Deste total, o 85% foron de variedades brancas, mentres que o 15% restante corresponderon a variedades tintas.

DISTRIBUCIÓN POR DENOMINACIÓNS

   Por denominacións de orixe, tradicionalmente a de Rías Baixas é a que recolle maior cantidade de uva. Así, na pasada campaña de 2023 acumulou algo máis do 58% do total. En segundo lugar, por cantidade de uva cultivada, sitúase a O Ribeiro, nela se vendimiou case o 15% do total da uva o ano pasado.

   A continuación van as outras denominacións coas seguintes porcentaxes na vendima de 2023: Valdeorras, ao redor do 10%; Monterrei, aproximadamente o 9% e Ribeira Sacra ao redor dun 7% do total da uva recollida na nosa comunidade.

   En Galicia, o sector aglutina a case 450 adegas e máis de 9.000 viticultores. En 2023, o volume de viño comercializado baixo algunha das denominacións galegas foi de máis de 45 millóns de litros, cun valor en orixe (a pé de adega) de 317 millóns de euros, cun destino maioritario á exportación.

SITUACIÓN NALGUNHAS DENOMINACIÓNS

   En canto á campaña, a de Valdeorras, a primeira en iniciala o pasado 21 de agosto, explica que isto vense repetindo nos últimos anos "debido ás nosas características climáticas, unidas a unhas variedades perfectamente adaptadas a estas condicións, tal como a variedade estrela que é o Godello"

   "Levamos recollidos o 95% do esperado con relación á colleita do ano pasado, que foi a máis abundante dos últimos anos, con 21 adegas sen finalizar os labores de vendima". "Á vista desta situación roldaremos os datos da pasada colleita", apuntan.

   Tamén destacan a calidade da uva, que cualifican de "excepcional" e cun estado sanitario "óptimo" de cara a obter uns viños de "excelente calidade".

   No caso das Rías Baixas, explican que "aínda que algunhas adegas comentan que están a recoller menos" do esperado inicialmente engaden que "o certo é que xa se están superando os 41 millóns previstos no Informe de Estimación de Colleita 2024".

   "Aínda non está pechada quedan cousas por recoller en Ribeira do Ulla e no Rosal algunha variedade, así que haberá algunha modificación aínda", precisan sobre a campaña, na que coinciden tamén na "gran calidade" da uva e o "bo estado sanitario" da mesma.

   Nesta denominación, os primeiros traballos iniciáronse o pasado 27 de agosto. Unha das características da vendima nesta denominación é que todas as uvas recóllense a man.

Contador