A Xunta prevé implantar a principios de setembro o novo sistema de aforamentos en hostalaría

Os conselleiros de Turismo e de Sanidade, Alfonso Rueda e Julio García Comesaña, nunha reunión co sector hostaleiro
XOÁN CRESPO
Publicado: lunes, 23 agosto 2021 16:04

Analiza co sector unha proposta para o uso das barras con distancia de seguridade

SANTIAGO DE COMPOSTELA, 23 Ago. (EUROPA PRESS) -

A Xunta prevé implantar o novo sistema de aforamentos en hostalaría a principios de setembro, unha vez que as propostas analizadas con representantes do sector estúdeas o comité clínico, segundo avanzaron o vicepresidente primeiro e conselleiro de Presidencia, Xustiza e Turismo, Alfonso Rueda, e o conselleiro de Sanidade, Julio García Comesaña.

Así o explicaron nunha comparecencia ante os medios de comunicación após o encontro. Nela, Rueda asegurou que o novo sistema, baseado nas medidas que implemente cada local en lugar da incidencia da covid en cada concello, é unha "alternativa" após rexeitar o Tribunal Superior de Xustiza de Galicia (TSXG) o uso do certificado Covid.

Tanto após esta reunión como nun acto previo ao mesmo, preguntado por esta nova metodoloxía, Rueda explicou que se trata dun sistema que non dependa das "cifras sanitarias" senón do "cumprimento" por cada hostaleiro para poder ter un ou outro aforamento.

Sobre o encontro con hostaleiros, o conselleiro de Sanidade dixo que se centrou en buscar "criterios comúns" co sector sobre as medidas a cumprir, como as distancias, o uso dos xeles hidroalcohólicos ou os sistemas de ventilación, como o medidores CO2, para determinar en que nivel, do tres que haberá --baixo, medio, alto-- poderá estar cada local.

Desta forma, o hostaleiro, en función de que implemente máis medidas de seguridade desde o punto de vista sanitario, poderá subir de nivel. "Os que ofrezan máis garantías", resumiu o conselleiro de Sanidade sobre un sistema que será supervisado nos locais polos inspectores deste departamento autonómico e por parte de asociacións de hostalaría entre os seus asociados.

USO DAS BARRAS

Comesaña confirmou que na reunión trasladóuselles tamén unha proposta sobre o uso das barras e a distancia nas mesmas. "Ímolo a debater, nuns días esperamos chegar a acordos", apostilou sobre unha demanda exposta polo presidente da Confederación de Empresarios de Hostalaría de Galicia, Cheché Real.

Como o vicepresidente primeiro, que cualificou de "boa medida" a petición da certificación covid --descartada polo Tribunal Superior de Xustiza de Galicia--, Cheché Real defendeu de novo que era "a mellor medida nunha situación excepcional" e instou, en declaracións a Europa Press, a que por parte do Goberno galego recórrase a decisión do TSXG. "Para lograr que se pida, como en toda Europa".

Pola súa banda, o vicepresidente de Hostalaría Federada Galega (Hosfega), Sergio Fernández, pediu "diálogo" e recriminou que non se fixese chegar esta proposta "a todo o sector", despois de que esta entidade non fose convocada. "Cando a coñezamos con detalle, valorarémola", apostilou.