PALMA DE MALLORCA, 15 Oct. (EUROPA PRESS) -
El Consell de Govern ha aprovat un decret per a la millora de l'accessibilitat pel qual, a partir de la seva entrada en vigor que es realitzarà previsiblement abans de final d'any, tots els edificis públics i privats de nova construcció no podran tenir barreres arquitectòniques.
Així ho ha anunciat en roda de premsa el conseller d'Habitatge i Obres Públiques, Jaume Carbonero, qui ha assenyalat que aquesta normativa substituirà a l'encara vigent Llei 3/1993 i que inclourà, alhora, tota la normativa estatal bàsica que ha anat sorgint des que es va aprovar el passat decret. Està previst que entri en vigor un mes després de la seva publicació en el BOIB, que es realitzarà en les pròximes setmanes.
A més dels edificis i espais de nova construcció, també deuran adaptar-se els que realitzin canvis d'ús, reformes o rehabilitacions integrals en edificis existents, els espais públics urbanitzats i els elements que els componen.
El principal objectiu d'aquesta mesura és aproximar al màxim a la comunitat al concepte d'accessibilitat universal. Una de les àrees més importants per a això és l'adaptació de l'entorn urbà a les necessitats de les persones amb discapacitats físiques, psíquiques i sensorials.
Amb aquesta finalitat, el decret defineix els conceptes bàsics en matèria d'accessibilitat, estableix les mesures necessàries d'espai per permetre el moviment, i indica els aspectes que s'han de tenir en compte a l'hora de dissenyar l'entorn urbà, l'edificació i els sistemes de transport i de comunicació.
Respecte a les barreres arquitectòniques en l'edificació, el decret marca que tots els edificis, instal·lacions i espais públics han de ser accessibles i que, per tant, han d'incorporar els mitjans tècnics més apropiats per a cada discapacitat física, psíquica o sensorial.
D'aquesta manera, per exemple, els locals de nova planta hauran de tenir una entrada accessible per cada 200 metres quadrats de superfície construïda. Els comerços nous i els que realitzin reformes integrals, canvis d'ús o d'activitat i els existents que disposin de cent metres quadrats útils d'ús públic hauran de disposar d'accessos i itineraris accessibles.
D'altra banda, tots els edificis de nova construcció d'habitatges plurifamiliars (tant de promoció pública com privada) i els que hagin fet un canvi d'ús o rehabilitació integral han de ser accessibles. Alhora, s'ha de reservar un percentatge suficient del volum total per destinar-lo a habitatges accessibles, en concret, un habitatge per a edificis d'entre 33 i 66 domicilis; dos si es tenen entre 67 i 100; i tres per als conjunts d'entre 101 i 200.
Pel que fa als edificis d'ús residencial públic, com podrien ser hotels, hostals, o apartaments, hauran de disposar d'un nombre d'allotjaments accessibles segons el número total. Si tenen entre 5 i 50, hauran de tenir un accessible i un altre més per cada 50 allotjaments.
També s'hauran d'adaptar els itineraris, serveis higiènics, aparcaments i altres zones comunes, tant en edificis d'ús residencial públic com els edificis públics o establiments destinats a ús cultural, restauració, o espectacles. En aquest sentit, a més, els recintes en els quals es porti a terme algun tipus d'espectacle hauran de disposar d'espais reservats d'ús preferent per a persones amb mobilitat reduïda.
La nova normativa també dedica un dels seus capítols a la supressió de les barreres arquitectòniques en els mitjans de transport. En aquest sentit, apunta que serà obligatòria l'elaboració i permanent actualització d'un pla de supressió de barreres, així com d'utilització i adaptació progressiva dels transports públics col·lectius.
A més, indica que en les poblacions hi ha d'haver vehicles especials o taxis condicionats que cobreixin les necessitats de desplaçament de persones amb mobilitat reduïda. En concret, un mínim d'un vehicle per als municipis amb servei de taxi més petits; dos per als que tinguin una població entre 25.000 i 50.000 habitants; un mínim de quatre per a les d'entre 50.001 i 100.000 residents i un més per cada fracció de 50.000 habitants superior.
INCOMPLIMENT DE LA NORMATIVA VIGENT
Carbonero ha reconegut que s'està incomplint la normativa actual en matèria d'accessibilitat i que no s'estan aplicant les sancions establertes sobre aquesta qüestió.
Així, ha explicat que la Llei de 1993 atorgava un termini de vuit anys per adaptar tots els edificis públics per deslliurar-los de les barreres arquitectòniques. En aquest sentit, ha afirmat que actualment encara queden edificis públics no adaptats, si bé ha atribuït aquest retard en part a la lentitud del Govern durant la passada legislatura.
En aquesta línia, ha destacat que durant la passada legislatura hi va haver "una parada important" en l'adaptació dels edificis, que es va reprendre en el present mandat del Pacte de Progrés, que ha anat traient convocatòries per adaptar els edificis públics, ha matisat el conseller.
Carbonero ha indicat que el Govern està estudiant la possibilitat d'obrir un segon termini, o bé "actuar d'una altra manera".