PALMA DE MALLORCA 27 Dic. (EUROPA PRESS) -
L'informe d''Evolució Econmica' de la Confederació d'Associacions Empresarials de Balears (CAEB) fet públic aquest divendres assenyala que l'economia de la Comunitat "perd dinamisme" doncs estima que el creixement interanual del tercer trimestre se situa en l'1,7%, tres dcimes menys que el trimestre anterior, i, per primera vegada en els últims cinc anys, per sota del 2%.
En declaracions als mitjans de comunicació, la presidenta de la CAEB, Carmen Planas, ha dit que, "mancant conixer les dades de l'últim trimestre", la previsió és que "en 2019 el creixement estigui per sota del 2%" i que, "en rebaixar-se les perspectives de creixement", en 2020 les taxes "siguin més moderades".
L'informe apunta al fet que la prdua de dinamisme de l'activitat econmica s'explica, en gran manera, "per la contribució més moderada de la demanda interna, particularment el consum i la inversió", doncs, no obstant aix, "la demanda externa s'ha vist beneficiada per l'exportació de béns i serveis turístics".
Des del punt de vista de l'oferta, l'informe destaca que la prdua de ritme ha estat compartida per tots els sectors. El sector serveis ha avanat durant el tercer trimestre a una taxa mitjana del 1,7% interanual, dues dcimes menys que en el segon (2%). Aix es deu, principalment, a la desacceleració de l'activitat en les branques orientades a la provisió de serveis turístics.
Per la seva banda, en la construcció, aquesta circumstncia es fa especialment palpable en l'evolució de l'ocupació, doncs el creixement del nombre de treballadors afiliats al sector s'ha rebaixat de nou en el tercer trimestre (4,5% enfront del 5,2% en el segon trimestre) fins a situar-se clarament per sota de la mitjana de l'últim exercici (7,1%, 2018).
Al seu apartat de desagregació territorial, l'informe assenyala que Menorca és l'únic territori insular que ha aconseguit mantenir el ritme d'avan en el tercer trimestre. L'economia menorquina ha crescut, així, a un ritme estimat del 1,1% interanual, una taxa que iguala la del segon trimestre, per que se segueix mantenint molt per sota de la mitjana balear (1,7%).
En aquest context, l'estabilitat del marcador de creixement menorquí és atribuble, en gran manera, al pols de l'activitat en la indústria i la construcció, doncs tots dos sectors han registrat un augment de l'ocupació (1,2% i 6,7%, respectivament) superior al del trimestre anterior (-3,6% i 6,4%, respectivament).
L'economia d'Eivissa i Formentera, per contra, ha reprodut la pauta de l'agregat balear, ats que el ritme de creixement ha cedit tres dcimes fins a situar-se en l'1,9% (enfront del 2,2%, en el segon trimestre).
ESTÍMUL A LA INVERSIÓ
En conseqüncia, i per palliar aquesta rebaixa les perspectives de creixement, la CAEB ressalta "la necessitat" de desenvolupar polítiques que tinguin un efecte d'"estímul a la inversió" per minimitzar els efectes de l'actual fase de desacceleració tant de l'activitat econmica com, conseqüentment, de la creació d'ocupació.
En aquest sentit, la confederació recalca la necessitat de "governs estables i moderats" que impulsin polítiques que afavoreixin l'economia i que articulin mesures que permetin "reforar" la confiana empresarial i "estimular" la inversió "per minimitzar" els efectes de l'actual fase de desacceleració econmica i garantir la contribució del teixit empresarial a la creació d'ocupació.