Representants dels 34 països del continent americà es reuneixen a Mallorca per tractar l'agricultura ecològica

Actualizado: miércoles, 10 marzo 2010 17:51

PALMA DE MALLORCA, 10 Mar. (EUROPA PRESS) -

Representants dels 34 països del continent americà es reuneixen aquesta setmana a Mallorca, amb l'objectiu de conèixer de primera mà i impulsar en tot el continent el model de Certificació pública dels aliments ecològics, model actualment vigent a Balears, i a la resta d'Espanya, i que es pioner a tot el món.

En concret, es reuneix a la capital balear IICA, l'Institut Iberoamericà de Cooperació per a l'Agricultura, conjuntament amb Intereco, l'Associació de les autoritats de control de certificació ecològica d'Espanya, on s'integra el Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica.

La reunió, que se celebra entre els dies 7 i 13 de març, té el suport i el finançament del Govern balear, a través de les Conselleries d'Afers Socials, Promoció i Immigració i d'Agricultura i Pesca.

Alhora, a part de la qüestió de la Certificació pública, de la reunió sorgirà un acord que permetrà l'accés d'aproximadament 43.000 estudis específics sobre agricultura ecològica que durant els últims anys ha impulsat IICA en qualsevol part del continent americà, on tenen una llarga experiència en el model de producció ecològica.

Un tercer punt important que permetrà l'acord, és avançar conjuntament a implementar noves normatives (encara poc desenvolupades) per certificar altres tipus de produccions, com són la fabricació d'adobs, fitosanitaris i antiparasitaris per a l'agricultura ecològica, o bé certificar la producció ecològica destinada a la indústria tèxtil.

Actualment, Espanya és un dels països pioners i un dels pocs on funciona gairebé de manera exclusiva la Certificació Pública, que consisteix que els Governs autonòmics assumeixen les despeses de la certificació dels productes ecològics. Aquesta subvenció pública s'entén com un pagament justificat dels serveis ambientals que aporta aquest model productiu.

Precisament, aquesta és la idea que vol impulsar la CIAO al continent americà, on actualment la certificació de les produccions ecològiques està controlada per empreses privades i els pagesos han d'assumir els costos.

La certificació pública permet més accés dels productors al model de producció ecològica, "igualtat de condicions de tots els pagesos, independència, transparència i fiabilitat".

Finalment, la conseller d'Agricultura i Pesca, Mercè Amer, ha assegurat que "els Governs i les Administracions públiques, tenim l'obligació d'impulsar el model de producció ecològic, ja que és l'únic que no acaba amb els recursos naturals i és el que produeix els aliments més saludables, nutritius i bons.