El 18% de xiquets i adolescents enquestats per Observainfancia admet haver realitzat algun intent de llevar-se la vida

Presentació dels estudis d'Observainfancia en el campus de la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH).
OBSERVAINFANCIA
Publicado: martes, 22 octubre 2024 18:22

   La UMH crea esta entitat per a realitzar un seguiment epidemiològic de la salut mental infantojuvenil

   ALACANT, 22 Oct. (EUROPA PRESS) -

   Un 55 per cent de xiquets, xiquetes i adolescents enquestats per l'Observatori Español de la Salut Mental Infantojuvenil (Observainfancia), creat per la Universitat Miguel Hernández d'Elx (UMH) a partir del projecte EMOChild, ha pensat en alguna ocasió a llevar-se la vida, encara que realment no ho fora a fer i un 18% admet haver realitzat algun intent.

   Esta és una de les principals conclusions de l'informe 'Problemes psicològics en la infància i l'adolescència' d'Observainfancia, que també revela que el 32% dels participants en l'estudi manifesta haver considerat realment llevar-se la vida o haver fet plans sobre este tema, sense que es donen diferències de gènere en esta resposta. Un major percentatge de xiques (24%) preferix no contestar, respecte als xics (17%).

   Del 18% d'adolescents que reconeix haver realitzat algun intent per llevar-se la vida, hi ha igualtat en la taxa de xics i xiques. Més xiques (22%) que xics (14%) opten per no respondre a la qüestió.

   Per la seua banda, un altre informe titulat 'Infància, adolescència i pantalles. Hàbits d'ús i factors psicològics' arreplega que el 93% d'escolars d'entre 9 i 16 anys utilitza alguna xarxa social i un 67% ho fa diàriament. Entre 12 i 16, esta taxa arriba al 95%.

   Així, la plataforma més utilitzada per estos grups d'edat és YouTube (74,6%), seguida de Whatsapp (61,3%) i Instagram (49,1%). A més, la investigació apunta que les xiques compartixen 'selfies' i fotos personals en major mesura que els xics (61,6% enfront del 38,4%), la qual cosa suggerix una major tendència cap a la recerca d'aprovació social entre elles.

   Sobre videojocs, el 35,6% de participants diu que juga diàriament i un 32,2% de forma setmanal. Si s'observen les diferències de gènere, l'ús rutinari és més freqüent en el gènere masculí (51,5%) que en el femení (20,1%).

   Així mateix, un 63% assegura que recorre a estos passatemps com una estratègia per a alliberar emocions negatives. Esta dada, segons l'informe, suggerix que esta activitat exercix un paper important en la regulació emocional de xiquets i adolescents.

   La investigació també posa de manifest senyals d'abús de videojocs: un 53% d'adolescents afirma no haver pogut controlar o detenir el seu ús malgrat intentar-ho, la qual cosa ha desencadenat sentiments d'irritabilitat, ansietat o tristesa en el 46%.

   En esta línia, estes sensacions són més freqüents en els xics (50,5%) que en les xiques (35,6%), la qual cosa suggerix una major vulnerabilitat emocional entre els homes en relació amb el cessament d'aquesta activitat.

   A més, l'anàlisi destaca que la majoria d'adolescents (63,5%) assenyala que juga a videojocs com una forma d'escapar d'emocions negatives i relaciona l'ús de pantalles amb un pitjor rendiment acadèmic.

   Ambdues investigacions s'han presentat este dimarts en el campus de la UMH a Elx i les seues conclusions partixen d'una mostra formada per 5.652 escolars d'Educació Primària i Secundària, d'edats entre els 9 i 16 anys, residents a Espanya.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià