VALNCIA, 13 Abr. (EUROPA PRESS) -
El 67 per cent de les persones est preocupada per la seua dieta, per no sap com dur a terme una alimentació saludable, segons ha assenyalat aquest dimarts la presidenta del Collegi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (CODiNuCoVa), Paula Crespo, que ha apuntat que el fet de com ens alimentem "va més enll del que ens portem a la boca i té a veure també amb aspectes com l'educació, l'ambient que ens envolta o el canvi climtic".
Els nutricionistes valencians han organitzat la IX Jornada CODiNuCoVa 'Construyendo una Sociedad Más Sana: los dietistas-nutricionistas alimentan la salud', que girar sobre l'entorn alimentari i se celebrar en format virtual aquest divendres 17 d'abril. Segons ha informat l'organització en un comunicat, es tracta d'una trobada formativa i un espai de reflexió on "donar a conéixer els diferents mbits en els quals el dietista-nutricionista té un paper fonamental a l'hora de millorar la salut dels ciutadans".
Per a a, el programa científic contempla xarrades i ponncies que van des de l'educació alimentria en menjadors escolars, les conseqüncies que en la nostra forma d'alimentar-nos est tenint en el canvi climtic (i viceversa), passant per la salut femenina, el vending saludable o la desnutrició en la tercera edat.
L'acte comptar amb la participació de Marta Chillarón, directora de Las Naves, i de Luis J. Morán, president del Consell General de Collegis Oficials de Dietistes-Nutricionistes. La xarrada inaugural ser a crrec d'Amparo Pérez Benajas, representant de Creu Roja Comunitat Valenciana, qui presentar com ha influt la pandmia en els patrons alimentaris d'aquelles persones més vulnerables.
"Si alguna cosa hem aprs durant els últims anys, especialment durant la pandmia, és que la malnutrició influeix negativament en qualsevol malaltia i a qualsevol edat: per defecte, la desnutrició, i per excés, l'obesitat", ha assenyalat Paula Crespo. Aquestes dos temtiques seran abordades durant la jornada de la m de dos experts, Alba Martínez, dietista-nutricionista i investigadora en l'Universitat d'Alacant, i el doctor Federico Cuesta, geriatre de l'Hospital Sant Carlos de Madrid.
A més, "hi ha aspectes del dia a dia que afecten a la forma en la qual ens alimentem i, per tant, a la nostra salut i no ens donem compte. Per exemple, vivim en un ambient obesognic, és a dir, rebem diriament multitud d'inputs que intenten dirigir-nos a una alimentació poc o gens saludable: els preus dels productes frescos, la publicitat enganyosa o el fcil accés al menjar rpid són solament alguns exemples de barreres per a mantindre un pes saludable", explica Rafael Birlanga, vicepresident del CODiNuCoVa.
AVANOS
La trobada també tindr un espai per a presentar els últims avanos en investigació en dos de les branques de l'especialitat que més s'estan desenvolupant: la microbiota, o el que és el mateix, els microorganismes que habiten en el nostre intestí i que influeixen en la nostra salut, conceptes sobre els quals parlar la doctora Yolanda Sanz, investigadora del IATA-CSIC i la nutrició personalitzada, que persegueix integrar la informació diettica, fenotípica i gentica de cada persona per a adaptar els requisits nutricionals de manera individual.