Abelard Saragossà insta en la seua última obra a buscar una forma "objectiva i assumible" de parlar sobre el valencià

Actualizado: lunes, 12 noviembre 2007 16:35

VALÈNCIA, 12 de novembre (EUROPA PRESS)

El professor Abelard Saragossà presentarà dijous que ve, 15 de novembre, a la Universitat de València l'obra "Reivindicació del valencià. Una contribució", guanyadora del Premi d'Assaig de la Generalitat el 2006 i en què el filòleg busca una manera de parlar sobre el valencià que "alhora siga objectiva i assumible per una part majoritària de la societat valenciana".

L'acte se celebrarà a partir de les 19.30 hores a l'Aula Magna de l'edifici històric de La Nau dins de la programació del Fòrum de Debats i tindrà la participació, a més de l'autor, de l'editora i secretària de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) i del catedràtic i membre de l'IEC i de l'AVL Albert Hauf.

El volum, publicat per Tabarca, reflexiona sobre el nom i la normativa del valencià des d'un punt de vista filològic. Amb este fi, el volum inclou diversos textos que aborden qüestions com la situació del valencià culte actual, la denominació de la llengua, els criteris de la normativa i el contrast entre la concepció normativa de Sanchis Guarner i la de Joan Fuster.

L'obra pretén obrir el debat sobre qüestions culturals i educatives relacionades amb la llengua vernacla. Així, es proposa que l'assignatura de valencià hauria d'anar unida a la identificació amb la llengua i amb la societat valenciana, a més de defensar l'ús social del valencià,

També es posa en relleu la importància de la figura de Manuel Sanchis Guarner, ja que, parlar d'este estudiós "no és només parlar d'ell; és, fonamentalment, parlar sobre com hauria de ser la part central i hegemònica del valencianisme".

El professor Saragossà advertix també que en la llengua viva hi ha més coherència de la que hom creu, per això advoca perquè el registre culte "ha de ser molt prudent en el bandeig de construccions lingüístiques populars".

En esta línia, recorda que "una característica de les Normes de Castelló poc dita en les últimes dècades és que estes normes són fonamentalment una recuperació de l'ortografia valenciana clàssica, procés que, al segle XIX, ja havia iniciat Teodor Llorente".

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià