VALÈNCIA, 13 Sep. (EUROPA PRESS) -
La Unió Llauradora i l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) valoren positivament les ajudes de 17 milions d'euros anunciades este divendres pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, per a pal·liar la sequera, encara que demanen solucions a mitjà i llarg termini i més fons del Govern i la Unió Europea, respectivament.
Este "pla extraordinari" s'iniciarà en el ple del Consell del pròxim dimarts 17, amb la previsió de beneficiar a uns 30.000 agricultors de la Comunitat Valenciana del sector de secà i la ramaderia extensiva o semiextensiva.
En un comunicat, La Unió destaca que les ajudes directes suposen "una pilota d'oxigen important i necessari per al sector", ja que un dels seus recents estudis calcula que les pèrdues ascendixen a més de cent milions d'euros.
"La resposta de la Generalitat és l'adequada a la magnitud dels efectes de la sequera en la situació actual i el seu anunci és un èxit de la nostra organització pel treball, la pressió i insistència durant els últims mesos a proposar contínuament mesurades de suport i fins i tot a través d'esmenes a les Corts als pressupostos agraris de la Generalitat per al 2024", manifesta el secretari general d'esta entitat, Carles Peris.
Al seu juí, este paquet d'ajudes pot servir per a compensar parcialment les pèrdues en les rendes dels agricultors de secà i ramaders extensius, encara que "és una mesura a curt termini" i seguiran demandant solucions a mitjà i llarg termini mentre persistisca la sequera.
La Unió assegura que porta des d'agost del 2023 sol·licitant suports per als cultius de secà, mitjançant "nombrosos escrits i reunions amb la Conselleria d'Agricultura", i des de gener d'enguany enviant també escrits a la Conselleria perquè establisca mesures i ajudes extraordinàries per als ramaders extensius.
MÉS DE LA MEITAT DELS CULTIUS
Segons les seues estimacions, més de la meitat (51%) de les hectàrees de sòl conreades en territori valencià són de secà. Olivar, ametler, raïm de vinificación i cereals, localitzats fonamentalment en les comarques de l'interior, amb 264.098 hectàrees són els més representatius i suposen el 93% del total conreat en secà.
Per la seua banda, AVA valora molt positivament el pla extraordinari, com ha traslladat el seu president, Cristóbal Aguado, al 'president' i al conseller d'Agricultura, Miguel Barrachina, durant una visita a una explotació d'olivar a Viver.
Aguado agraïx esta iniciativa "necessària i reivindicada durant els últims mesos" que assumix la Generalitat per a "solidaritzar-se amb el sector". En canvi, lamenta que les demandes "no siguen ateses pel Govern, que ni convoca la taula de la sequera a Espanya ni es banya a anar a Brussel·les a demanar ajudes extraordinàries".
Des d'AVA demanen al Govern i a la Unió Europea que complementen les ajudes autonòmiques amb més mesurades per a pal·liar els efectes devastadors de la sequera, com l'engegada de pous d'emergència i conduccions als camps, així com ajudes directes i mesures fiscals.
Aposta així per un pacte d'estat de l'aigua que "evite la criminalització dels regadius i la demolició de preses", que contemple la construcció d'infraestructures per a emmagatzemar i distribuir aigua, reutilitze aigües depurades que es perden en el mar mitjançant l'ús de rebombeos amb energia fotovoltaica i redimensione els cabals ecològics.