VALNCIA, 12 Abr. (EUROPA PRESS) -
Reduir els costos de producció i, al mateix temps, animar la responsabilitat social i mediambiental, és l'objectiu del projecte 'Solarflex', impulsat per l'Institut Tecnolgic del Plstic (Aimplas).
L'entitat est treballant en el desenvolupament d'una nova generació de celles solars fotovoltaiques "més econmiques, flexibles, de major grandria, menys contaminants" i fetes amb materials orgnics, que puguen substituir les de silici.
En concret, el resultat d'aquest projecte finanat per l'Institut Valenci de Competitivitat Empresarial (Ivace) i la Unió Europea és l'impuls de celles solars de polímers flexibles OPVs a substrats de baix impacte ambiental com bioPET i rPET, segons ha explicat Aimplas en un comunicat.
Així, 'Solarflex' permetr evitar la dependncia d'altres matries primeres i de pasos tercers. Per a fer-ho possible, les celles estan lliures d'ITO (xid d'indi i estany), un metall car, rar i escs, per la qual cosa es busquen materials alternatius per a disminuir el cost de la cella solar.
D'aquesta manera, s'aconsegueix que la indústria puga reduir la seua dependncia energtica de fonts no renovables i impactar de manera positiva a l'economia. "El projecte suposa el desenvolupament de noves celles solars la fabricació de les quals mitjanant tecnologies d'impressió convencional implica una reducció important del cost de producció i una comercialització a gran escala", ha destacat la investigadora líder en Enginyeria a Aimplas, Susana Otero. Per al desenvolupament del treball, es compta amb la collaboració de les empreses Bornay, ClearPet, Applynano Solutions, ITERA, Sinfiny y FORVIA.
VECTORS ENERGTICS
D'altra banda, Aimplas ha avanat en altres projectes com 'Matenergyh2' per a aconseguir vectors energtics, com l'hidrogen, a través de processos assistits per catalitzadors i el desenvolupament de materials polimrics.
Així, en paraules de la investigadora en Descarbonització a Aimplas Daniela Ramírez, "es podr realitzar el seu emmagatzematge i separació en sectors on hi haja una alta demanda energtica o es requerisca un alleugerament del pes. De manera parallela, aquest projecte pot ajudar les empreses a implantar tecnologies de generació d'hidrogen adaptades a les seues característiques i necessitats".
En aquest sentit, 'Matenergyh2' busca acabar amb la dependncia del gas i del petroli per a disminuir les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Per a aix, el projecte desenvolupa materials i tecnologia innovadora per a la producció d'hidrogen assistida per catalitzadors a causa de la conversió a través de la gasificació de residus i la utilització d'amoníac com a vector alternatiu.
A més, compta amb la participació d'empreses clau com UBE, Keraben, Energy Storage Solutions, Greene Waste to Energy, BluePlasma Power y Stadler.
Aquesta iniciativa, segons explica la investigadora principal del projecte, "també servir per a alleugerir els sistemes d'emmagatzematge d'hidrogen. Així doncs, s'aconsegueix avanar al projecte des d'un punt de vista innovador mitjanant el desenvolupament de tecnologies i materials amb característiques avanades".
D'aquesta manera, 'Matenergyh2' suposa una nova solució perqu sectors com a cermica, transport, polímers, generació de residus de biomasses, plstic, química, entre uns altres, redusquen la seua dependncia a través de l'electrificació de la indústria. Tot aix abaratir els costos de producció, per la qual cosa té un impacte positiu a la seua economia, i, d'altra banda, té en compte al medi ambient mitjanant tecnologies sostenibles.
CAPTURAR CO2 AL SECTOR CERMIC
En aquesta mateixa línia, l'Institut Tecnolgic del Plstic treballa per a donar resposta a sectors intensius en l'ús d'energia com és el cermic, amb projectes com 'CAPTURE2', centrat en tecnologies de captura de CO2 per a arreplegar i separar el CO2 present als gasos de combustió del procés de fabricació cermica, i reutilitzar-ho com a recurs.
L'Institut de Tecnologia Cermica (ITC-AICE) coordina aquest projecte que est duent a terme activitats prctiques com caracteritzar els corrents gasosos de diverses installacions industrials per a conéixer amb precisió la quantitat de CO2 emesa i la presncia d'altres elements, i així analitzar les possibilitats d'augmentar la concentració de CO2 als gasos d'eixida de les installacions per a facilitar la seua captura. Les empreses Keraben, Grupo Euroatomizado, Calcinor, Colorobbia y UBE participen en aquest projecte.
Segons ha explicat la investigadora en Descarbonizació d'Aimplas responsable d'aquest projecte, Mónica Viciano, "amb aquesta informació, es realitzar una simulació per a destriar qu tecnologia de captura s'adaptaria millor a aquests processos i es realitzaran assajos de laboratori per a analitzar qu material proporciona millors valors de captura i/o filtració de CO2. Els resultats obtinguts seran la base d'un futur desenvolupament a escala pilote per a la captura de CO2 d'installacions industrials".
Aquests projectes compten amb el finanament de l'Ivace a través dels fons Feder de la UE, dins del Programa Operatiu Feder de la Comunitat Valenciana 2021-2027.