Ajuntament engega projectes d'educació inclusiva dirigits a col·legis i instituts municipals

   VALÈNCIA, 2 Oct. (EUROPA PRESS) -

   La Direcció general de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de València ha engegat set projectes d'educació inclusiva dirigits als col·legis i escoles infantils municipals, i un projecte dirigit als tres instituts municipals, als quals sol accedir este alumnat, que són l'IES Rascaña (CEIP Benimaclet), l'IES Serpis (CEIP Professor Santiago Grisolía) i l'IES Malilla (CEIP Fernando de los Ríos), segons ha informat el consistori en un comunicat.

   Esta iniciativa té com a objectiu promoure la millora de la vida d'aquelles persones que patixen dèficits d'accessibilitat diàriament i per a aconseguir, així, la seua plena inclusió en la ciutat. Els projectes es desenvoluparan durant el curs escolar 2024-2025.

    Respecte als col·legis i escoles infantils, destaca el projecte de 'Recursos diagnòstics i recursos per a la intervenció amb Innovació Tecnològica', que promou la Regidoria d'Educació, a partir de les necessitats actuals de l'alumnat amb discapacitat.

    També està el 'Projecte d'incorporació de la teràpia ocupacional en l'entorn educatiu', a càrrec del Col·legi de Terapeutes Ocupacions de la Comunitat Valenciana. D'esta forma, s'oferix suport al gabinet psicopedagògic dels centres, formació al personal docent i a les famílies i orientació en l'adequació de l'entorn.

    Un altre de les actuacions previstes és sobre 'Comunicació aumentativa i alternativa en la primera infància', dirigit a l'alumnat de 0 a 6 anys. L'entitat encarregada d'impartir-ho és la Federació Valenciana de Persones amb Discapacitat Intel·lectual (FEVADIS). Amb això es pretén que l'alumnat amb necessitats educatives especials entorn del llenguatge, la comunicació i la parla tinguen una correcta atenció.

    Els tallers inclouen logopedes, terapeutes ocupacionals i suport psicològic. També s'oferirà 'Formació en Inclusió Educativa per a professorat d'Educació Primària', de la mà d'ASINDOWN. Això consistix a formar a l'equip docent dels col·legis, així com a oferir eines pràctiques d'educació inclusiva en l'aula.

    Per la seua banda, el 'Projecte de promoció i formació sobre el benestar emocional i prevenció de la salut mental infanto-juvenil' ho realitzarà la Fundació Juan Muñoz Bastida i va dirigit al professorat i l'AMPA.

    En esta línia, el 'Projecte terapèutic i d'oci inclusiu amb cavalls per a Primària', organitzat per l'Associació de Professionals de Teràpies amb Cavalls, inclou dues visites al centre Yeguada, per a muntar a cavall i fer dinàmiques de grups. La finalitat és garantir un espai inclusiu, a través de l'aprenentatge d'habilitats socials, el respecte i la igualtat.

    Finalment, el projecte de 'Formació i esport inclusiu en Educació Primària per a la normalització de la discapacitat', ho desenvoluparà l'Associació Valenciana per la Integració Social, en col·laboració amb la Federació de Pàdel de la Comunitat Valenciana. Per a això, es duran a terme tallers de sensibilització a l'alumnat per a ampliar la seua mirada. A més, inclou formació al professorat d'educació física adaptada.

    Per als instituts municipals, l'associació Xarxa Dons ha plantejat 'El Joc de la Inclusió; Els Camins de la Discapacitat-Normalització de la discapacitat', que té com a objectius afavorir les relacions entre iguals, promoure l'empatia, activar processos creatius, visibilitzar a l'alumnat amb discapacitat, motivar l'expressió de les seues realitats i formular solucions mitjançant l'escolta i el diàleg; així com construir una percepció positiva de la discapacitat en la població estudiantil.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià