Aprovat l'avantprojecte de llei de protecció i ordenació de costa que perseguix "equilibri" i "reformular" el Pativel

Archivo - Arxiu - Imatge del litoral de la Comunitat Valenciana
GENERALITAT VALENCIANA - Archivo
Publicado: martes, 22 octubre 2024 14:22

   Mus especifica que la norma que no pretén "substituir" a l'estatal, sinó "complementar-la": "No ens agrada, però hem de respectar-la"

   VALÈNCIA, 22 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El Consell ha aprovat l'avantprojecte de llei de protecció i ordenació de la costa, que té per objecte la gestió integral i sostenibilitat del litoral de la Comunitat Valenciana i l'"esperit general de la qual" es busca l'"equilibri" amb l'activitat econòmica, a més de "reformular" el Pativel.

   Amb este pas, la Generalitat continua la tramitació d'un marc normatiu que permeta l'ordenació "efectiva" del litoral i promou la preservació dels seus valors naturals i culturals, així com la prevenció de riscos, en particular els derivats del canvi climàtic.

   A més, proposa la conservació i millora del patrimoni cultural de les àrees costaneres i el resguard dels nuclis urbans i poblats tradicionals, segons ha exposat el conseller de Medi ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, en la roda de premsa posterior al ple del Consell d'este dimarts.

   Entre les competències assumides per la Generalitat es troba la regulació de l'ordenació del litoral, la pesca en aigües interiors i l'aqüicultura, entre altres. Amb la finalitat d'implementar una planificació "coherent i adaptada a la singularitat" de la costa valenciana, s'establix que serà la pròpia Comunitat Valenciana, a través de Les Corts, l'encarregada de crear els instruments normatius necessaris per a protegir estos ecosistemes.

   En este sentit, la regulació de l'ordenació del litoral es presenta com a "essencial" per a dotar de seguretat jurídica a les activitats costaneres, reemplaçant normes reglamentàries prèvies que "no garantien l'estabilitat necessària", segons el parer del Consell.

   La proposta normativa es fonamenta en principis de protecció i millora ambientals, així com en la reordenació paisatgística. La seua finalitat és regular "de manera efectiva" l'ús i la conservació del litoral garantint "la compatibilitat entre les activitats econòmiques i la preservació del medi ambient".

   D'esta manera, el seu principal objectiu és oferir una regulació "coherent i responsable" que permeta, entre altres aspectes, ordenar el territori costaner des del mar fins als límits territorials; compatibilitzar la protecció dels valors naturals amb el desenvolupament econòmic; abordar el fenomen de la regressió costanera mitjançant eines de protecció per a les comunitats afectades; i incloure als ajuntaments costaners en la gestió del litoral, donant-los veu en la presa de decisions.

   Amb un total de 59 articles, set disposicions addicionals i tres transitòries, la futura llei establix directrius per a l'ordenació del litoral, des de principis de distribució de competències entre administracions fins a la regulació específica de platges i un sistema de catalogació que classifica estes en funció del seu grau d'urbanització.

"REFORMULAR" EL PATIVEL

   L'avantprojecte també cerca "reformular" el Pla d'Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel) en elevar a rang de llei les normes bàsiques de zonificació del litoral, amb l'establiment dels usos permesos, prohibits i autorizables en cada àrea.

   L'objectiu, defensa el Consell, és aportar una planificació "més clara i amb major seguretat jurídica", atès que les normes generals "tindran caràcter legal", i serà la norma reglamentària l'encarregada de classificar i catalogar cada zona del litoral, la qual cosa pretén "augmentar tant la seguretat jurídica com la flexibilitat en la gestió del territori".

   Així mateix, la futura llei se centrarà en la protecció dels valors naturals essencials i de la biodiversitat evitant accions que puguen danyar-los. Per primera vegada, ha posat en valor el departament que dirigix el conseller Martínez Mus, "una llei valenciana protegirà específicament la posidònia, amb la prohibició, amb caràcter general, del fondege d'embarcacions sobre esta espècie".

   Un altre dels objectius passa per impulsar l'estratègia de l'economia blava a la Comunitat Valenciana per a promoure un desenvolupament "sostenible i responsable" dels recursos marins i assegurar "beneficis econòmics a llarg termini i respectar el medi ambient".

SANCIONS

   La part final de la llei establix un règim d'inspecció i sancions orientat a "mantenir l'equilibri entre els valors naturals i les activitats humanes".

   A més, les disposicions addicionals aborden la vigilància de resolucions estatals que puguen "afectar negativament" a la costa valenciana, l'elaboració d'un inventari de terrenys costaners degradats i la creació d'àrees de sòl per a reordenar espais que no siguen recuperables.

"COMPLEMENTAR" LA LLEI ESTATAL

   El conseller Martínez Mus ha defensat que amb este avantprojecte de llei es dona "un pas més" en la protecció de la costa, ha valorat que la norma pretén "guanyar en seguretat jurídica i flexibilitat" i ha especificat que no pretén "substituir" a la llei estatal, sinó "complementar-la". "No ens agrada, ens agradaria un altre tipus de llei, però òbviament no hem de respectar-la i no pretenem substituir-la", ha recalcat.

   A més, ha posat en valor que esta norma suposarà "sens dubte una armadura" per a complir amb un altre dels compromisos del Consell com és la reformulació del Pativel. Es tracta, ha especificat, de "canviar el paradigma" d'este pla, que ha lamentat que genera "divergències difícils d'entendre i en algun cas impossibles", així com "molta contradicció".

   El titular de Medi ambient, Infraestructures i Territori ha defensat que esta llei "compatibilitza la protecció ambiental amb els usos econòmics" de la costa, a més de protegir "fermament" els valors naturals, alhora que els "posa en valor" i permet "les activitats econòmiques que siguen sostenibles".

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià