MSF diu que "este terratrèmol pot considerar-se en tots els sentits com una tragèdia dins d'una altra tragèdia" després d'anys de guerra
MADRID, 31 Mar. (EUROPA PRESS) -
El balanç de morts a Birmània a causa del terratrèmol de magnitud 7,7 en l'escala de Richter que va sacsejar el divendres el centre del país ha augmentat a 1.700, segons ha confirmat la junta militar en el poder des del colp d'estat de febrer del 2021.
La junta militar ha indicat que fins hui s'han confirmat a més 3.400 ferits i 300 desapareguts, per la qual cosa es tem que el balanç puga augmentar en les pròximes hores, segons l'emissora Democratic Voice of Burma, que, de fet, assegura que la xifra ascendeix a més de 2.600, segons les seues fonts.
El cap de la junta, Min Aung Hlaing, ha realitzat este mateix dilluns una visita a diversos ferits en un hospital militar en la capital, Naipyidó, des d'on ha demanat als servicis sanitaris que donen tota l'ajuda necessària als ferits a causa del sisme i les seues posteriors rèpliques, tal com ha arreplegat el portal de notícies Eleven Myanmar.
Els treballs de recerca i rescat continuen actius en la ciutat de Mandalay, situada a uns 20 quilòmetres de l'epicentre del sisme, i altres zones del país, si bé les esperances de trobar supervivent van descendint, 72 hores després que el terratrèmol causara l'ensulsiada de centenars d'edificis en el país.
El terratrèmol va deixar a més 17 morts en la capital de Tailàndia, Bangkok, a causa del col·lapse d'un edifici en construcció, un lloc en el qual este dilluns els equips de rescat no han trobat fins ara supervivents, en la seua recerca de prop de 80 desapareguts, segons el diari tailandés 'The Nation'.
En este context, la coordinadora general de Metges Sense Fronteres (MSF) a Birmània, Federica Franco, ha lamentat que "este terratrèmol pot considerar-se en tots els sentits com una tragèdia dins d'una altra tragèdia", atès que el país "porta anys travessant una guerra brutal que no ha cessat ni tan sols en les hores posteriors a la catàstrofe", en referència al conflicte deslligat després del colp d'estat de febrer del 2021.
"M'ha impressiona la magnitud d'esta tragèdia i el fet que encara es desconega el vertader abast dels danys. Estem molt preocupats per l'escassa informació que ens arriba de comunitats senceres de les zones més aïllades i pel fet que també siga molt difícil arribar a estes comunitats a causa dels problemes d'accés relacionats amb el conflicte", ha explicat.
Així, ha subratllat que "la comunicació en estos moments és molt difícil a causa de les apagades que ja eren freqüents pel conflicte en curs i que ara es veuen agreujats per la interrupció de les línies causada pel sisme", abans de posar l'accent que "l'accés a l'ajuda és molt complicat perquè moltes carreteres i ponts estan danyats o tancats i els danys exactes encara no estan clars".
"Sabem que els socorristes seguixen traient cadàvers d'entre els enderrocs. De moment tenim xifres parcials d'uns mil morts i més de 2.000 ferits només a la regió de Mandalay, però per desgràcia sabem que aquestes xifres van a augmentar", ha especificat, al mateix temps que ha argumentat que "la situació més greu en estos moments sembla concentrar-se en les ciutats de Mandalay i en la capital de Naipyidó, encara que cal dir que aquestes són les zones de les quals arriben més notícies".
"MSF també ha rebut informació molt alarmant de les regions de Sagaing i de Shan, on hi ha comunitats senceres que han patit danys molt greus. Hem rebut fotos i testimoni d'escoles, monestirs, llars, així com hospitals i edificis governamentals completament destruïts i centenars de persones desplaçades", ha explicat.
Franco ha incidit que "l'emergència immediata és sens dubte la necessitat urgent d'assistir a les persones amb lesions traumàtiques, amb fractures i ferides per aixafament causades per l'ensulsiada dels edificis" i ha argüït que "és essencial intervenir en les primeres 72 hores amb atenció quirúrgica i traumatológica per a poder salvar vides i també limitar el risc de complicacions posteriors".
"Hi ha moltes persones les llars de les quals han quedat destruïts i que viuen en el carrer, per la qual cosa necessiten urgentment articles de primera necessitat, com a mantes, aigua potable i aliments", ha relatat, abans d'indicar que la situació sanitària podria "empitjorar encara més" durant els pròxims dies a causa de "la destrucció d'instal·lacions mèdiques, l'escassetat d'aigua potable i també les precàries condicions higièniques en moltes ciutats".
"Això podria provocar epidèmies de malalties transmeses per l'aigua, com a diarrea o còlera, però també malària i dengue", ha alertat Franco, qui ha destacat que, a més, "cal tenir en compte que molts pacients amb malalties cròniques com la diabetis o la hipertensió necessitaran urgentment medicació i atenció periòdica, que de moment no és clar si se'ls pot proporcionar ni qui pot fer-ho".