VALÈNCIA, 31 Mar. (EUROPA PRESS) -
El president de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACVSA), Vicente Ordaz, ha exposat que el seu doble objectiu al capdavant d'esta entitat és aconseguir que À Punt arribe "al major nombre de valencians possible", la qual cosa passa per augmentar l'audiència i això, al seu torn, per incrementar els continguts en castellà "en major proporció a l'actual", així com que la radiotelevisió pública tinga "més arrelament i més proximitat" per part de la societat valenciana.
"Volem una ràdio i una tele amb la qual els tots se senten identificats", ha exposat este dilluns en la seua compareixença en la Comissió de Radiotelevisió Valenciana i de l'Espai Audiovisual de Les Corts. Tot això, "sense renunciar al servici públic que representem", ha matisat.
Així, ha subratllat que té per davant "un projecte il·lusionant i ple de reptes" per a convertir a À Punt en "un vertader servici públic, que siga útil a tots els valencians, que integre i vertebre i que reflectisca la diversitat, però que siga una ferramenta d'unió". "Hem de dedicar esforços perquè siga la televisió i la ràdio de tots els valencians, que no excloga a ningú i en la qual tots es puguen sentir representats, des de Vinaròs fins a la Vega Baixa", ha afegit.
Per a Ordaz, el "gran objectiu" d'esta "nova etapa" és "molt simple": "Volem tenir allò que no tenim hui; una audiència més, cosa que hui no tenim; que tots els valencians senten À Punt com seua, cosa que hui no tenim; ser més rellevants, cosa que hui encara no som; i que els nostres programes siguen referència, que l'audiència ens recolze sempre".
PRESSUPOST
En matèria pressupostària, ha concretat que els comptes "ja estan compromeses en més d'un 54 per cent a causa de la gestió anterior", la qual cosa "reduïx molt" el marge de maniobra. Quant a la distribució del mateix, ha detallat, "el 60% del destinat a continguts informatius ja està compromès, el 70% de l'assignat a programes també i el 100% del de nous formats ja està totalment adjudicat".
En este context, ha assegurat que malgrat que les xifres poden semblar "molt grans", realment el pressupost d'À Punt és "molt més ajustat" en comparació d'altres televisions autonòmiques com Tv3 (336 milions), EiTB (200 milions), Canar Sud (167 milions) o Telemadrid (90 milions). "Intentem competir en la Champions amb un pressupost que està bastant per baix de meitat de la mitja taula", ha lamentat.
AUDIÈNCIES
En matèria d'audiències, ha indicat que la cadena va tancar 2024 amb un 2,6% de quota de pantalla, la qual cosa convertix a À Punt en "la televisió autonòmica menys vista d'Espanya". Mentre, en la ràdio, segons l'última onada de l'Estudi General de Mitjans (EGM), l'audiència se situava en 55.000 oïdors diaris. Dit això, ha assegurat que "la realitat s'imposa" amb estes dades, ja que, malgrat "la competència i la fragmentació de l'oferta", existix "una vertadera falta d'interès habitual", més enllà dels pics aconseguits durant fenòmens meteorològics com la dana d'octubre o celebracions com les Falles.
Així, s'ha preguntat si À Punt "oferix la programació que vol la societat valenciana", si a esta "li interessa i li agrada el que veu i escolta" i si "s'ha adaptat la televisió i la ràdio pública a les necessitats reals dels valencians". "Amb xifres en la mà, la resposta és clara: no", ha recalcat.
PLA DE SINTONITZACIÓ I CANVIS EN LA PROGRAMACIÓ
Per a tractar de revertir esta situació, ha avançat que la direcció d'À Punt treballa en un pla de sintonització i promoció amb la finalitat d'augmentar les audiències, atès que "encara hi ha un nombre considerable de llars que no tenen sintonitzat À Punt". Esta campanya s'engegarà al setembre i coincidirà amb l'arrencada de la nova temporada.
Un altre "problema", ha reconegut, és la logística de Kantar Media, l'empresa que mesura les audiències en televisió. Sobre este tema, ha indicat que a través de la Forta s'està realitzant "una acció conjunta perquè actualitze un servici que no correspon en l'actualitat amb les realitats de cadascun dels territoris".
Al marge d'això, este mateix dilluns entra en joc el pla d'antena amb "alguns ajustos" en la programació diària de la televisió, amb la modificació de la graella "en alguns dels seus formats" i la incorporació en determinats productes de "producció aliena de continguts en castellà en major proporció a l'actual".
Estos canvis porten a suprimir el programa vespertí 'En directe' i a substituir-ho per 'Bona vesprada, Comunitat Valenciana', una decisió motivada "per una qüestió d'audiència". En el matí, després de 'Les Notícies del Matí', s'emetrà una tira diària de ficció i reposicions que donaran pas a 'La via verda', que augmenta la seua durada. I a la vesprada, després del 'NTC Migdia', prendrà el relleu el concurs 'Atrapa'm si pots' i 'La cuina de Morera', que donarà pas al nou magazín. A més, el programa 'Graderia' passarà a la mitjanit.
D'esta manera, la graella de programació queda configurada per un 33% de producció interna, un 25% l'externa, un 21% l'associada i les redifusiones i un 18% l'aliena. Sobre este tema, ha avançat la intenció de "potenciar" la contractació amb empreses de l'audiovisual valencià perquè estes puguen assumir "una part important de la programació".
INTRODUIR CONTINGUTS EN CASTELLÀ
En este punt, Vicente Ordaz ha apostat per que en "algunes" opcions de producció externa, fonamentalment en sèries o pel·lícules, la primera opció dual siga el castellà. Una decisió que ve motivada, ha argumentat, a causa que en determinades comarques i localitats de la Comunitat Valenciana els resultats d'audiència d'À Punt "són molt baixos".
Amb això, es perseguix "impulsar" estes xifres i "obrir À Punt a espectadors que no ens sintonitzen". Ordaz ha argumentat que la inclusió de continguts en castellà "no és una fórmula nova" i ha citat diversos exemples emesos en À Punt en els últims anys.
Respecte a la ràdio, ha avançat que els canvis de programació es duran a terme dilluns que ve 7 d'abril i suposaran, fonamentalment, la supressió dels programes 'Territori sonor' i 'Podríem fer-ho millor', una decisió motivada pels seus "alts costos de producció" que els fan insostenibles. "Si la nostra realitat pressupostària fóra una altra, podríem estudiar altres possibilitats", ha admès Ordaz, per a qui "no seria responsable" mantenir-los en les actuals circumstàncies.
"El respecte als diners públics i el no malgastar els recursos de tots és una línia roja que no anem a creuar", ha garantit el president de la CACVSA, que ha incidit que tots aquests canvis "es dirigixen cap a una millora en la qualitat i cap a una optimització dels recursos" d'À Punt. Un altre dels objectius marcats és l'ingrés dels ingressos publicitaris, amb el propòsit de tancar 2025 amb 3,7 milions d'euros.
PERSONAL I LLIBRE D'ESTIL
En matèria de personal, ha informat que ja s'ha iniciat el procés de subrogació del personal de la CVMC i la SAMC a la nova CACVSA. Tot això, mentre es treballa en la "actualització, revisió i adaptació" de la relació de llocs de treball (RPT) que es presentarà en "els pròxims mesos" i que permetrà "optimitzar els recursos i actualitzar les funcions de la plantilla".
Finalment, ha informat que el Consell d'Administració treballa en l'actualització del llibre d'estil per a "adaptar-ho i flexibilitzar-ho a les necessitats actuals". Per a això, s'han constituït dos comissions: una amb la col·laboració de la Universitat CEU Cardenal Herrera i la Miguel Hernández (UMH) per a la part deontològica i periodística; i una altra amb la Sotsdirecció de Política Lingüística per a "la part de la llengua". El nou manual "seguirà els criteris de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL)", segons Ordaz.