((Esta notícia substituïx a l'anterior sobre el mateix tema per un error de la font informant en un municipi del tercer paràgraf))
VALÈNCIA, 3 Ene. (EUROPA PRESS) -
La Conselleria de Medi ambient, Infraestructures i Territori avança en la tercera i última fase del Pla de Residus amb el buidatge i tancament del punt de transferència situat a Catarroja. L'objectiu és el buidatge progressiu dels punts d'apilament local en primer lloc i, posteriorment, dels de transferència.
El director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, ha apuntat que s'ha donat prioritat al punt de Catarroja per trobar-se en un polígon industrial i a continuació s'actuarà en el punt de Picassent i en el de Manises-Quart de Poblet.
El procés, que s'ha confiat a empreses especialitzades per a garantir el correcte maneig dels residus, ha començat esta setmana a Catarroja amb el trasllat dels residus a l'abocador de Xixona i els vehicles a un centre autoritzat de tractament (CAT). Mentre, els punts de transferència de Fogons, Picassent i Manises-Quart de Poblet romandran oberts per a facilitar una retirada "organitzada i progressiva", segons ha precisat la Generalitat en un comunicat.
Una vegada finalitzat el buidatge del punt de Catarroja, la segona acció es durà a terme a Picassent, on es procedirà al buidatge d'estris per a traslladar-los al seu abocador a Villena, mentre que els vehicles també seran dirigits a un CAT autoritzat. Finalment, es procedirà al tancament de Manises-Quart de Poblet i es traslladaran els residus a Caudete, mantenint obert el punt de Fogons.
La finalitat del procés, ha destacat Blanco, és "restablir la normalitat en les zones afectades, la qual cosa implica la retirada gradual d'estris, objectes voluminosos i llots, així com el tancament dels centres de tractament".
Sobre este tema, les empreses especialitzades contractades per al procés realitzaran el cicle integral de la gestió de residus, des de la recollida, el tractament i l'eliminació final en abocadors autoritzats. A mesura que s'avance en esta fase, es pretén que els servicis municipals, que operaven a través de contractes per a la recol·lecció de residus, "reprenguen el seu funcionament habitual" en estes poblacions, "tal com ho feien abans de la riuada".
Pel que fa als llots, la Conselleria també ha habilitat zones autoritzades per al seu abocament i es treballa en un pla que permeta la seua deshidratació i recuperació de terres, així com la separació de residus impropis mitjançant processos de cribratge.
FASE I I II
Durant les fases I i II del pla s'han retirat més de 500.000 tones de residus de les zones afectades. En les últimes setmanes, els equips han evacuat una mitjana de 15.000 tones diàries, la qual cosa ha permès buidar 767 vials obstruïts, per a millorar així la mobilitat i la seguretat en les àrees afectades, ha ressaltat la Generalitat.
De forma paral·lela, la Conselleria va engegar la gestió de llots amb punts de dipòsit habilitats a Picassent i Manises, amb els equips treballant de forma ininterrompuda per a "normalitzar la situació" en els municipis més impactats. També s'ha creat un servici especialitzat per a la recollida i gestió de residus perillosos.