VALÈNCIA, 7 Oct. (EUROPA PRESS) -
L'associació d'empreses d'arts escèniques Avetid ha reclamat al conseller de Cultura, José Antonio Rovira, que dote al sector de més pressupost i constituïsca una mesa de treball per a abordar les qüestions d'interès per a estos professionals. En este sentit, el col·lectiu assegura no sentir-se escoltat ni defensat pel conseller, a qui insta a "fer política i no oposició".
Avetid ha dirigit una carta al titular d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació del Consell després de la seua compareixença la setmana passada a Les Corts per a donar a conèixer les línies d'actuació del seu departament quant a la cultura, un àmbit que ha entrat en les seues competències des del mes de juliol.
"Hem hagut d'esperar tres mesos abans de tenir cap presentació de la seua voluntat política. I interpretem que la seua intervenció tractava de reforçar les paraules del president de la Comunitat Valenciana, Carlos Mazón, en referència a donar impuls en un nou pla estratègic d'indústries culturals. Pel que lamentem que, en lloc d'aprofitar el temps de paraula per a fer anuncis i propostes de noves actuacions, ho haja destinat majoritàriament a la crítica de l'equip de govern anterior", exposa Avetid en un comunicat.
Les empreses recorden a Rovira que "la seua tasca actual no és fer oposició, sinó política". "I això vol dir --abunden-- asseure's amb el sector, escoltar les seues propostes, analitzar les situacions de partida, projectar mesures per a arribar a nous objectius que, segons les seues pròpies paraules afavorixen una cultura d'idees, crítica i sense imposicions. On els creadors i el públic siguen protagonistes, tal com va afirmar en la seu parlamentaria".
No obstant això, aquestes entitats no troben en el discurs de Rovira "cap idea ni plasmació de projecte concret i menys encara cap interès a reunir-se amb els representants de les empreses, les companyies i sales de teatre privades que conformen el teixit industrial al quin el seu cap, el president Mazón, esmenta".
Avetid advertix que "aquest teixit industrial que diuen voler impulsar es troba en situació de paràlisi mentre les bases reguladores de les ordres d'ajuda al sector no es modifiquen".
I demanda de les administracions un suport al sector cultural semblat al que pot rebre qualsevol altre vessant econòmic, com per exemple l'agricultura, l'automòbil o el transport. "Però dubtem que aquests sectors patisquen la incertesa de les arts escèniques en les quals, a dos mesos d'acabar l'any, encara no han eixit les resolucions de l'ordre d'ajudes anuals del 2024 destinades al foment de les arts escèniques, la qual cosa demostra una descoordinació total dels calendaris de treball".
Quant a les ordres d'ajudes biennals a companyies, incidixen que aquesta convocatòria s'han deixat fora a 34 empreses, que suposen el 68% de les presentades. "Moltes amb sobrada experiència i trajectòria, generadores de nombrosos llocs de treball, amb important projecció als mercats nacionals i internacionals", recalca Avetid, que considera esta circumstància "una mostra de la necessària modificació del model i la dotació d'unes ajudes que, en realitat, ha deixat en suspens la supervivència de moltes d'estes empreses, destacades companyies de l'escena valenciana".
Afigen que "el mateix ocorre amb el canvi de model del Circuit Cultural Valencià, que es va presentar sense cap conversa ni consens previ amb els professionals i municipis afectats". "Ho van defensar dient que arribaria a més municipis i seria molt més lliure i àgil la contractació. Però la realitat és que s'ha minvat el nombre de pobles participants".
Un altre fet, prosseguixen, "és que no són 99 els acolliments, sinó 72, menys que abans del canvi de model". "Tampoc s'han dinamitzat les contractacions, sinó que s'han frenat notablement. Entre altres motius, per la complicació burocràtica que s'ha imposat. I el sector rebutja la creació d'un catàleg que cada municipi puga consultar per a triar les propostes culturals que vol programar perquè que implica una selecció prèvia de la qual no se'ns han explicat els criteris ni qui la va a dur a terme", argumenten.
Un altre "aspecte negatiu" des del punt de vista del sector és que ja no serà necessari que el municipi compte amb un tècnic de cultura encarregat de la programació, això òbriga la porta a l'intrusisme i fa de la gestió cultural una mera tasca administrativa. Són només alguns dels "inconvenients" que Avetid detecta en un model que ha de "modificar-se en consens amb els professionals especialitzats, els municipis afectats i les companyies que podrien participar".
Avetid ressalta que està integrada per 47 companyies i 18 sales privades, empreses del sector de les arts escèniques amb "una àmplia trajectòria autonòmica, nacional i internacional". "Hem treballat des de fa dècades amb tot tipus d'escala administrativa i de color polític. Estem disposats a aportar la nostra experiència, el bagatge après altres models autonòmics o estatals, la pròpia vivència del treball en municipis de tota la Comunitat Valenciana".
TRIPLICAR LA DOTACIÓ ACTUAL
En este punt, assenyalen al conseller que, si veritablement vol iniciar els treballs perquè parlar de cultura no siga només parlar de la subvenció de torn, sinó de com incentivem el seu creixement i autosuficiència, "el primer pas és dotar-la d'un pressupost digne". Des dels col·lectius professionals es parla de la necessitat de triplicar la dotació actual.
"El que li demanem és que deixe de contradir les seues paraules amb la realitat, amb la vertadera situació econòmica de la nostra escena, que coneixem tots els treballadors de la cultura de primera mà. I que convoque una trobada per a trencar els embossos que impedixen una activitat ja no dinàmica, ni tan sols regular al sector empresarial que és qui veritablement sosté aquest 'cultura de tots i per a tots, sense etiquetes', que diu voler estimular", exposen.
"Si sincerament vostè i el president Mazón volen crear un pla estratègic d'indústries culturals, el primer que haurien de fer és parlar amb els sectors afectats. I, des de les arts escèniques, Avetid reclama que passen de les paraules als fets, uns fets consensuats amb els professionals, amb la patronal, amb els qui lluiten per a sostenir un teixit empresarial viu, creatiu i que aporta valor en les arts escèniques valencianes. Fins que esta trobada no es produïsca i siga per a constituir una vertadera taula de treball, no per a fer una foto, les empreses de les arts escèniques valencianes no ens sentirem escoltades, defensades, estimulades ni valorades pel govern autonòmic", conclouen.