El BOE publica les lleis de Concòrdia i de Transparència de la Comunitat Valenciana

Archivo - Arxiu - PP i Vox aproven a les Corts Valencianes la seua Llei de Concòrdia enfront de cartells de l'oposició de "veritat, justícia i reparació"
JORGE GIL- EUROPA PRESS - Archivo
Publicado: lunes, 7 octubre 2024 11:43

   VALÈNCIA, 7 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) publica hui dilluns les lleis de Concòrdia i de Transparència i Bon Govern de la Comunitat Valenciana, aprovades el passat mes de juliol per Les Corts gràcies a la majoria conformada pel PP i Vox --llavors socis de govern, abans de l'eixida dels d'Abascal dels executius autonòmics--.

   D'un costat, el BOE publica la Llei 5/2024, de 26 de juliol, de Concòrdia de la Comunitat Valenciana, que pretén "honrar i protegir la història d'Espanya des de l'any 1931 fins a l'actualitat". La norma, al mateix temps, deroga la Llei 14/2017 de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana i tota la seua normativa de desenvolupament.

   També dissol comissions, organismes i institucions de caràcter públic autonòmic creats a conseqüència d'esta llei, així com totes les disposicions d'igual o inferior rang el contingut del qual s'opose al que es disposa en esta norma.

   L'aparició en el diari oficial de la normativa --que compta amb cinc articles, una disposició addicional, dos transitòries, una derogatòria i la final-- arriba quasi tres mesos després de la seua aprovació en el ple de Les Corts l'11 de juliol, en la qual va comptar amb els vots a favor dels llavors socis de govern PP i Vox, i amb el rebuig de PSPV i Compromís. Per la seua banda, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) va publicar la norma el dilluns 29 juliol, unes dos setmanes després de la seua aprovació.

   La nova llei "reconeix a totes les víctimes de la violència social, política, del terrorisme o la persecució ideològica i religiosa esdevingudes en el territori de la Comunitat Valenciana durant el període històric comprès entre 1931 i els nostres dies", segons el seu article primer.

   Esta norma ha exemplificat les discrepàncies entre la Generalitat Valenciana i el Govern d'Espanya, fins al punt que l'Executiu central ha avisat que la portarà al Tribunal Constitucional perquè considera que "envaïx competències estatals, trenca el consens internacional i no respecta la Constitució Espanyola", igual que la plantejada per Aragó, ja suspesa pel TC.

   Si bé, abans ha tendit la mà a l'Administració autonòmica per a iniciar un procés de negociació mitjançant una comissió bilateral entre el Govern i la Generalitat, la convocatòria del qual s'oficialitzarà en "els pròxims dies", segons va confirmar la passada setmana la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé.

   Des de l'aprovació de la norma, el president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón (PP), ha insistit en reiterades ocasions en què la Llei de Concòrdia "avança en drets, alguns que abans no estaven contemplats": "Quan s'avança, crec que no és bona idea retrocedir".

   Esta passada setmana es va mostrar "convençut" que el Govern vol negociar sobre esta norma "de bona fe, sense cercar rèdit polític i sense ànim d'immiscuir-se en l'autogovern i en la plena capacitat legislativa". "Estem disposats a dialogar i a explicar les coses", va manifestar.

TRANSPARÈNCIA

   D'altra banda, el BOE publica també hui dilluns la norma que modifica la Llei de Transparència i Bon Govern i la d'Incompatibilitats i Conflictes d'Interessos de persones amb càrrecs públics no electes, que compta amb 16 articles, una disposició transitòria, una derogatòria i la final.

   Així mateix, també emet una correcció d'errors de la Llei 3/2024, de 27 de juny, de modificació de la Llei de l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana, en l'article que regula els nomenaments, principis, incompatibilitats i cessaments.

Contador

Leer más acerca de:

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià