VALÈNCIA 12 Abr. (EUROPA PRESS) -
El barri del Cabanyal-Canyamelar, a la ciutat de València, ha estat inclòs a la Llista Vermella d'Hispània Nostra "per risc de desaparició" a petició de l'Associació de Veïns Cabanyal-Canyamelar, segons ha informat este dijous l'entitat veïnal en un comunicat.
Així, ha explicat que es tracta d'una llista que recull aquells elements del patrimoni històric espanyol que "es troben sotmesos a risc de desaparició, destrucció o alteració essencial dels seus valors".
Hispània Nostra, ha afegit, és una associació de caràcter no lucratiu, declarada d'utilitat pública, la presidència d'honor de la qual l'ostenta la Reina Sofia. Esta entitat té com a finalitat "la defensa, salvaguarda i posada en valor del patrimoni cultural espanyol i el seu entorn, a l'àmbit de la societat civil, d'acord amb els seus estatuts".
Des de 1978, Hispània Nostra s'encarrega de la gestió dels projectes espanyols en els Premis Unió Europea de Patrimoni Cultural/Europa Nostra.
L'Associació de Veïns de Cabanyal-Canyamelar ha comentat que en el cas d'esta zona de València Hispània Nostra considera "que el deteriorament progressiu i l'amenaça de destrucció d'habitatges i estructura urbana que suposa la prolongació de l'Avinguda Blasco Ibáñez a través del barri, han estat els factors desencadenants, que produïx xen el risc de destrucció sobre este element del patrimoni històric espanyol".
L'entitat veïnal agraïx a esta associació el "reconeixement" que per al Cabanyal-Canyamelar suposa la seua inclusió en l'esmentada llista "pel reconeixement que representa a la llarga trajectòria de defensa dels valors patrimonials del barri" que diverses organitzacions han fet "en els últims 14 anys".
L'associació de veïns ha recordat que en octubre de l'any passat ha estat l'organització estatunidenca World Monuments Fund "la que des de l'exterior del nostre país va donar la veu d'alarma" i ha destacat que "ara" siga "esta prestigiosa associació espanyola la que torna a fer un toc d'atenció, amb la inclusió en la seua Llista Vermella".
Alhora, ha considerat "trist" haver de "rebre l'enhorabona des d'anés de la nostra ciutat per a obtindre este fruit com a resultat de tot el treball desenvolupat, davant de la incomprensió dels qui la governen".
"CRIDA AL DIÀLEG"
L'entitat veïnal ha aprofitat esta decisió per a fer "una crida al diàleg entre tots els agents implicats en este llarg conflicte que té paralitzat la possibilitat d'arribar a un futur de progrés per a esta part de la ciutat de València".
"No servixen excuses de mantenir-se en espera de resolucions judicials" i que "per part de l'Ajuntament de València es continue deixant passar el temps sense posar en marxa polítiques d'impuls a la rehabilitació i regeneració del Cabanyal-Canyamelar, que contribuirien a la seua reactivació econòmica", ha assenyalat l'associació de veïns.
En esta línia, ha indicat que "com bé ha dit --l'alcaldessa de València, Rita-- Barberá, en la seua recent reunió amb els rectors de la Universitat de València i la Politècnica, tan sols de la mà de l'Ajuntament és possible eixir d'esta situació" i ha apuntat que, tot i això, "no deixa de ser menys cert que per a trobar esta eixida fa falta tenir l'opinió dels experts i de moment, sembla que la immensa majoria no coincidixen amb les propostes municipals, més bé al contrari".