Cantó proclama que l'AVL és "valencianista" i adverteix que "alimentar el conflicte lingüístic és un error"

La presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, durant una entrevista per a Europa Press.
Eduardo Manzana - Europa Press
Publicado: jueves, 16 mayo 2024 12:21

   La presidenta de l'ens normatiu afirma que els criteris del valencià en l'administració són "el llibre d'estil del Consell"

    VALÈNCIA, 16 May. (EUROPA PRESS) -

   La presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, ha proclamat que aquesta institució és "valencianista" i els seus integrants, especialistes valencians "de reconegut prestigi", al mateix temps que ha advertit que "alimentar el conflicte lingüístic és un error".

    Així ho ha asseverat la presidenta de l'ens normatiu, en una entrevista concedida a Europa Press en la qual ha remarcat que ella s'apunta a "revalencianitzar" que és, segons arreplega el 'Diccionari Normatiu', "reintroducir el valencià allà on ha deixat d'usar-se".

    I quan se li pregunta per què sent quan alguns representants polítics o entitats qualifiquen la institució de "catalanista", Cantó respon: "L'Acadèmia és valencianista i els seus membres són tots valencians i de reconegut prestigi. No té sentit traure ara conflictes que en la societat no hi ha".

    "Alimentar el conflicte lingüístic és un error. Quan algú pretén alimentar un conflicte, el que fa és anar precisament a favor de la llengua dominant, que és el castellà. I, si no hi ha conflicte social, quins interessos pot haver-hi a tornar-ho a crear o alimentar? Crec que és un error", ha insistit.

   Cantó ha argumentat que "després de 40 anys d'escolarització en valencià, les generacions que ja s'han pogut formar en aquesta llengua no la perceben en absolut com un element de conflicte". "Tot el contrari, --subratlla-- el valencià aporta riquesa, aporta una altra llengua de vida, d'ús, de formació, i de treball. És així com s'ha de contemplar el valencià".

   La presidenta ha recordat que el valencià és, "a més de la llengua pròpia històrica, la llengua cooficial, per la qual cosa si estem reivindicant el nostre autogovern, enfortir el valencià significa enfortir el nostre autogovern i afeblir-ho va en contra del propi autogovern".

   La màxima responsable de l'Acadèmia ha remarcat que l'AVL és partidària d'aplicar un "bilingüisme harmònic", enfront d'un "bilingüisme hegemònic", que sempre ha sigut a favor d'una llengua --el castellà, en aquest cas-- i en contra d'una altra, el valencià, que és la minoritzada.

    Sobre els criteris lingüístics per al valencià en l'administració que ha aprovat el govern, Verònica Cantó ha assenyalat que, encara que es basen, com no podia ser d'una altra manera, en la normativa de l'AVL, aquesta institució va fer algunes consideracions en un informe que no s'han arreplegat. Entre les "discrepàncies" figura que es done com a solució prioritària paraules que l'AVL dona com a secundàries o utilitzar col·loquialismes com el 'lo' en un llenguatge purament formal com és el de l'administració.

    Així mateix, precisa que són els criteris de l'administració del Consell, ja que la Generalitat inclou la Presidència, el Consell i també les institucions estatutàries. Per tant, "lògicament, l'Acadèmia forma part de la Generalitat però creiem que no ens han d'afectar aquest criteris". "Per a nosaltres és el llibre d'estil del Consell i és perfectament legítim que ho tinguen", ha remarcat.

   La presidenta ha defensat que "el que es pretén amb la normativa de l'Acadèmia, que és molt flexible, és cercar tota classe de solucions per a tota classe de registres".

"EL VALENCIÀ NECESSITA ESTABILITAT"

   El valencià necessita estabilitat i ja està l'Acadèmia per a donar-la i dir quines són les formes que s'adapten a cada registre. Quan passen els governs i cadascun fa el seu llibre d'estil, és un problema, no es dona l'estabilitat que requereix el valencià", ha reflexionat.

   Per a Cantó, "el valencià no deixarà de ser mai una llengua de cultura i apropiada de tots els àmbits siga la que siga la intencionalitat que hi ha darrere d'uns criteris o accions". "La intenció de l'Acadèmia és donar estabilitat al valencià i tindre l'entitat normativa de referència, crec que ja seria suficient, però açò no pot obstar tampoc perquè hi haja una voluntat política de fer determinades accions, com en aquest cas", ha postil·lat.

   Per tant, ha resumit, "la qual cosa es lamenta és que el valencià sempre estiga a l'arbitri del que governe a cada moment". "Hi ha una entitat normativa de referència, és suficient la flexibilitat de la institució i la normativa és molt àmplia perquè tothom se senta còmode", ha resolt.

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià