La científica, reconeguda com una de les 100 persones de referència en fotònica, destaca el valor de la tecnologia per a evitar catàstrofes
VALÈNCIA, 20 Nov. (EUROPA PRESS) -
El passat 28 d'octubre, la investigadora, professora i emprenedora de la Universitat Politècnica de València (UPV) Ivana Gasulla va ser reconeguda com una de les 100 persones de referència mundial en fotònica. Un dia després, el 29, jornada de la fatídica dana, la científica, veïna de Benetússer, va veure com la seua vida donava una bolcada i en les últimes setmanes ha hagut de canviar fibres òptiques i xips per pales, cabassos i moltes hores e buidatge aigua i llot, a més de reflexió sobre com la fotònica pot ajudar a prevenir desastres com el provocat per la riuada.
Gasulla, investigadora, professora i emprenedora de la Politècnica valenciana, va ser reconeguda com una de les 100 persones de referència mundial en l'àmbit de la fotònica. La revista 'Electro Optics', una de les publicacions de major impacte internacional en el sector, la incloïa en l'última edició del The Photonics100.
Este rànquing destaca cada any a les cent persones de referència mundial de l'àmbit científic i de l'enginyeria i a líders empresarials el treball dels quals contribuïx a transformar sectors com l'aeroespacial, les telecomunicacions i les tecnologies quàntiques, entre altres. I entre elles, es troba Ivana Gasulla.
El seu dia a dia --com el de tantes persones de la província de Valencia-- es va transformar radicalment en apenes unes hores després del seu reconeixement. Ivana Gasulla és de Benetússer; allí viu des que va nàixer. I allí seguix treballant per recuperar la normalitat del seu poble i de la seua investigació.
Els circuits fotònics, la fibra òptica, les hores d'estudi, de reflexió per a publicar el seu pròxim paper van ser substituïts per pales, cabassos, botes d'aigua i moltes hores de buidatge d'aigua, llot, mobles..."
"En un dia, les nostres vides van canviar com mai vam poder haver arribat a imaginar. Estan sent unes setmanes de molt contrast, en les quals, òbviament, el primer és el primer. A poc a poc tractem de tornar a la normalitat, però sent conscients que queden per davant mesos de treball i solidaritat per a intentar que les zones afectades recuperen la vida que es va truncar un 29 d'octubre. Observant al nostre al voltant els milers de comerços i petites empreses valencianes que, probablement, no tornaran a alçar cap, em sent una afortunada perquè el nostre treball en la UPV sí podrà seguir avant", relata l'experta en un comunicat distribuït per la universitat.
MONITORITZAR CABALS DE RIUS
"És més, --prosseguix-- esta tragèdia em porta a reflexionar sobre com nostra investigació en tecnologies fotòniques pot ajudar, en primer lloc, a prevenir desastres d'este estil, per exemple, mitjançant sistemes de fibra òptica per a monitorizar l'estat d'infraestructures civils o cabals de rius i, en segon lloc, a reconstruir els sistemes de telecomunicacions danyats i donar servici de manera extraordinària a les àrees danyades", reflexiona Ivana Gasulla.
Sobre el premi, Ivana assegura que estar en este llistat de ThePhotonics100 suposa un valuós reconeixement a la labor investigadora que, des del seu grup, duen a terme en dos camps de gran rellevància: les fibres òptiques amb multiplexació espacial i la fotònica programable. "Més enllà d'un simple assoliment personal, esta distinció ressalta l'esforç col·lectiu d'un equip excepcional d'investigadors que m'acompanyen en els PhotonicsResearch Labs de l'institut iTEAM i en la spin-off de la UPV iPronics Programmable Photonics", afig.
A curt i mig termini, Ivana Gasulla assegura que els seus reptes se centren a avançar en la integració i paralelització de sistemes, tant en l'àmbit de les xarxes de distribució de noves fibres òptiques com en el processament de senyal mitjançant fotònica programable integrada.
"La nostra investigació abasta una àmplia varietat de sectors i, en l'escenari actual, resulta d'especial rellevància per a les infraestructures de centres de dades i servidors que sustenten la intel·ligència artificial. L'objectiu és incrementar la capacitat de transmissió i la flexibilitat, al mateix temps que es redueixen la latència i el consum d'energia", destaca la investigadora de la UPV.
Amb Ivana Gasulla, són ja quatre els membres de la Universitat Politècnica de València que, en els últims anys, han sigut reconeguts com a referents internacionals per The Photonics. Es tracta, en concret, de Jose Capmany, líder del PRL-ITEAM de la UPV; Pascual Muñoz, director d'UPVfab; i Daniel Pérez, actual CTO d'iPronics Programmable Photonics.
"Este reconeixement ens dona l'impuls necessari per a continuar amb la nostra missió d'explorar noves fronteres en la investigació fotònica que es traduïsquen en un impacte positiu en la nostra societat", destaca Ivana Gasulla des de la seua casa a Benetússer, que a poc a poc va tornant a una normalitat que encara tardarà bastant a fer-se real, i en la qual el llot se seguix barrejant amb les fibres òptiques i els xips.