La Casa de la Ciència del CSIC a València acull la mostra 'Cajal, ciència i art'

Archivo - Arxiu - El científic Ramón y Cajal
ARCHIVO RAMÓN Y CAJAL
Publicado: martes, 10 septiembre 2024 11:33

   VALÈNCIA, 10 Sep. (EUROPA PRESS) -

   La seu del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana, la Casa de la Ciència de València, acull fins al pròxim 25 d'octubre la mostra, 'Cajal, Ciència i Art', que inclou dibuixos del reconegut científic espanyol Santiago Ramón y Cajal, fundador de la neurociència moderna i premi Nobel de Medicina el 1906.

   L'exposició, que es pot visitar de dilluns a divendres, de 10 a 16 hores amb entrada lliure, ret homenatge a la trajectòria científica i artística de Cajal, i divulga els valors que li van permetre convertir-se en un referent científic a nivell mundial, segons ha informat la institució cientifíca en un comunicat.

   Santiago Ramón y Cajal (1852-1934) és reconegut com el fundador de la neurociència moderna. Va estudiar medicina a la Universitat de Saragossa, i es va especialitzar en histologia i anatomia patològica. El 1883 va obtenir la càtedra d'anatomia a València, una etapa fonamental de la seua trajectòria on va escometre una revisió sistemàtica de la citologia i l'anatomia microscòpica dels diferents territoris orgànics, verificant els sabers llavors vigents amb observacions pròpies.

   Encara que es convertiria en un dels científics més importants de la història, també va destacar per la seua brillant faceta artística. De fet, el dibuix i la fotografia van ser les seues grans passions. Estes inquietuds van ser fonamentals per a la seua formació i desenvolupament científic, ja que a través de dibuixos d'alta qualitat artística va ser capaç d'il·lustrar l'anatomia del sistema nerviós.

   La seua major aportació científica va ser la coneguda 'Doctrina de la neurona', que sosté que el sistema nerviós està format per entitats especialitzades i independents que es comuniquen entre si, les neurones.

   La principal dificultat a la qual es va enfrontar esta teoria va ser la incapacitat de visualitzar clarament les cèl·lules usant microscopis que no estaven suficientment desenvolupats. Malgrat això, Cajal va superar les dificultats de la seua època, i gràcies a la tinció de Golgi, va aconseguir visualitzar les neurones com a unitats individuals. Per això, va ser guardonat amb el Premi Nobel en Fisiologia i Medicina el 1906.

FACSÍMILS D'ORIGINALS

   L'exposició 'Cajal, Ciència i Art' està composta per facsímils d'originals conservats en el Llegat Cajal de l'Institut Cajal (CSIC), que inclouen dibuixos del reconegut científic espanyol i la medalla i el diploma del seu premi Nobel en Medicina del 1906.

   Esta exposició pretén reconèixer així l'excel·lent trajectòria científica i artística de Cajal, i difondre els valors que li van permetre convertir-se en un referent científic a nivell mundial. La mostra coincidix amb la celebració de l'Any Cajal, que finalitza al maig del 2025.

   La comissària de l'exposició i directora de l'Institut Cajal, Rosario Moratalla, oferix este dijous la conferència inaugural de l'exposició, després de la qual hi haurà una visita guiada.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià