En el seu balanç de l'any, critica la llei de simplificació, la política d'habitatge i avisa dels "molts reptes que queden per davant"
VALÈNCIA, 26 Dic. (EUROPA PRESS) -
El sindicat CCOO PV ha reclamat al Consell liderat per Carlos Mazón un "canvi de rumb" en la seua agenda normativa, "marcada per una desregulació en qüestions clau" com els servicis públics, l'habitatge o davant de l'emergència climàtica, "com si no hagueren après res de la catàstrofe de la dana" del 29 d'octubre.
La secretària general de l'organització sindical a la Comunitat Valenciana, Ana García, ha fet balanç d'este 2024, un any en què el govern de Mazón, ha lamentat, "no oculta el seu full de ruta neoliberal i regressiva" amb, per exemple, la "reducció d'impostos a les rendes més altes" i els "incompliments dels acords de la negociació col·lectiva, ni tan sols després de la ruptura" amb Vox.
CCOO PV cita com a "exemples destacables" la "llei estrella" de simplificació administrativa, "que modifica diverses normes essencials del Sistema Públic Valencià de Servicis Socials i possibilita emplaçaments hotelers en sòls no urbanitzables del litoral a una distància de 200 metres", o les esmenes a la llei valenciana de canvi climàtic i transició ecològica, "que han canviat objectius o terminis de consecució".
També critica el decret d'urgència per a "suprimir els impostos ambientals que han de sufragar el fons per a una transició ecològica justa". Sobre la llei Simplifica, censura que "limita els mecanismes de participació de la societat civil en l'avaluació i control de les polítiques públiques".
Para CCOO PV, un altre exemple "paradigmàtic" és l'avantprojecte de llei d'ordenació de la costa, "que reduïx el grau de protecció del territori, amb una rebaixa al 50 per cent en les sancions pel que fa a la resta de normativa urbanística, a més de prioritzar l'activitat econòmica per sobre de tot".
HABITATGE
Quant a la situació de l'habitatge, "un altre dels principals reptes que tenim com a societat", CCOO PV ha qüestionat que el Consell haja modificat la normativa per a introduir una desclassificació primerenca de la protecció oficial, "tirant a la brossa tot l'esforç de la societat valenciana per invertir en recursos públics amb l'objectiu de millorar l'accés a l'habitatge amb preus assequibles".
Davant d'esta situació, la secretària general del sindicat ha reclamat que s'aplique la qualificació permanent, a més de la declaració de les zones tensionadas, amb l'objectiu de "garantir que l'habitatge siga un dret i no un bé de mercat".
En este punt, García ha posat l'accent en el rebuig del sindicat a les cinc primeres lleis del Consell, "quan PP i Vox encara eren socis i compartien les motivacions ideològiques per a frenar el progrés i els avanços socials" a la Comunitat Valenciana.
Especialment, ha carregat contra l'anomenada llei de llibertat educativa, que "va nàixer amb la clara finalitat d'arraconar el valencià i d'enfrontar a la comunitat educativa i a la ciutadania en l'ús de la llengua", i la de concòrdia, la pretensió de la qual és "condemnar a l'oblit la memòria de les víctimes del franquisme i banalitzar el dret de reparació".
"Les altres modificacions legislatives que han contribuït a empobrir la nostra democràcia", ha considerat García, que ha apuntat a la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana, a l'Agència Antifrau i a la llei de transparència i bon govern.
"IMPORTANTS DÈFICITS" DESPRÉS DE LA DANA
D'altra banda, sobre la dana, "dos mesos després de la defunció de 224 persones i de les tres desaparegudes per la nefasta gestió" de l'emergència, CCOO PV ha advertit que seguix detectant "importants dèficits" quant a infraestructures en carreteres depenents de la Generalitat, neteja de carrers i garatges, transport públic o l'atenció a les persones, especialment a les quals tenen problemes de salut.
Per contra, ha destacat que "per fi" s'haja arreplegat la proposta del sindicat de complementar la prestació a les persones en ERTO per força major, amb l'establiment d'un pagament únic de 360 euros. Sobre este tema, Ana García ha detallat que s'ha fixat per al mes de març la realització d'un seguiment per a valorar "la possibilitat de realitzar un segon pagament si la situació s'allarga".
Per tot això, Ana García ha subratllat que queden "molts reptes per davant per a desenvolupar en l'àmbit del diàleg social, començant per la transformació del model productiu que genere ocupació inclusiva, sostingut i sostenible, en un moment en el qual l'economia valenciana es va a ressentir".