VALÈNCIA, 10 Oct. (EUROPA PRESS) -
La secretària de Polítiques Públiques i Protecció Social de CCOO PV, Ana Belén Montero, exigix "una intervenció urgent, integral i comunitària sòlidament finançada" a la salut mental atès que la valenciana és la comunitat autònoma amb la més alta prevalença: El 42,3 per cent de les dones i el 39,7% dels homes presenten riscos. A més, recorda que s'ha registrat un augment "inèdit" de la vulnerabilitat entre menors de 25 anys.
CCOO, en el marc del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra el 10 d'octubre, alerta de l'impacte en la vida de les persones afectades i de les conseqüències per a la seua inserció laboral com a discriminació, dificultat d'accés a l'ocupació o estigmatització, per la qual cosa reclama l'engegada de polítiques públiques per a una atenció "transversal i eficaç", segun assenyala en un comunicat.
Segons l'última Enquesta de Salut de la Comunitat Valenciana, en els últims anys s'ha registrat una evolució "molt negativa" en la salut mental de la població, amb un augment progressiu de risc de mala salut que s'arrossega des de l'any 2005. A més, segons el Sistema Nacional de Salut, la nostra comunitat destaca per presentar la "més alta prevalença" de problemes de salut mental registrats en tot el país, amb un 32,6%, sent la mitjana estatal d'un 17,1%.
Este agreujament en la salut mental s'observa en major mesura entre les persones menors de 25 anys, que han passat de ser els que menys prevalença de risc venien mostrant, a equiparar-se a la resta de grups d'edat, passant a ser el grup "més vulnerable" respecte a la salut mental.
CCOO recalca que el benestar mental és una condició de salut pública i les condicions laborals són determinants. Per això, assenyala que resulta "significatiu" el "canvi de tendència en la relació entre desocupació i risc de mala salut mental, evidenciant-se cada vegada més una similitud entre població aturada i activa, fins i tot amb prevalences de mala salut mental superiors entre els qui es troben treballant".
En este sentit, Montero posa en relleu que "les condicions laborals influïxen directament en la salut mental de les persones treballadores, per la qual cosa és indispensable assegurar ocupacions amb condicions dignes". "Pel seu benestar, perquè és un dret essencial i perquè fer-ho evita i reduïx la patologia mental", recalca.
Per tot això, CCOO PV exigix un reforç sòlid dels servicis públics que atenen a la població, capaç d'atendre tant l'augment de la demanda com de corregir el dèficit crònic del que emmalaltix el sistema des de fa dècades.
"Considerem fonamental un increment pressupostari en matèria de salut mental durant els pròxims anys, amb els fons necessaris per a abordar una situació que no admet més demora. Necessitem polítiques públiques de promoció, protecció i restabliment d'una bona salut mental i del benestar general de la població", postil·la.