Cepsa congela les seues inversions a Espanya per l'impost extraordinari i estudia prioritzar altres països

Archivo - Arxiu- Seu de Cepsa
CEPSA - Archivo
Publicado: viernes, 25 octubre 2024 12:17

   MADRID, 25 Oct. (EUROPA PRESS) -

   Cepsa ha decidit posar en 'stand-by' les seues inversions en nous projectes d'hidrogen a Espanya a causa de la incertesa regulatòria i fiscal en el país, davant de la possibilitat que l'impost extraordinari a les energètiques puga convertir-se en un gravamen permanent, i estudia prioritzar els projectes internacionals.

   Fonts de la companyia, la segona petroliera del país, van indicar a Europa Press que "està valorant l'impacte que pot tenir un increment de la seua fiscalitat si s'aprova un nou impost permanent", i van subratllar que, si això es materialitza, "provocaria un efecte molt rellevant sobre la rendibilitat dels projectes d'hidrogen, per la qual cosa hauria de ralentir les inversions previstes a Espanya i donar prioritat a projectes d'hidrogen verd en altres països que, inicialment, tenia planificats en una expansió internacional per a una segona fase del pla estratègic 'Positive Motion'".

   El grup controlat per Mubadala, el fons sobirà d'Abu Dabi, i el fons d'inversió nord-americana Carlyle compta com projecte emblema amb la Vall Andalusa de l'Hidrogen Verd, que està previst que s'erigisca en un dels majors centres de producció d'hidrogen verd d'Europa per a descarbonitzar la indústria, l'aviació i el transport marítim i terrestre pesant, i convertir a Espanya en un país exportador d'energia sostenible.

   Este projecte preveu una inversió de 3.000 milions d'euros i la creació de 10.000 ocupacions, entre directes, indirectes i induïts. Per a produir este vector energètic, Cepsa utilitzarà electricitat renovable i aigües residuals per a reduir el consum d'aigua dolça i promoure l'economia circular.

   Malgrat esta decisió, les mateixes fonts van precisar que la transformació en marxa de Cepsa "és irreversible per a aconseguir que més de la meitat del seu benefici provinga d'activitats sostenibles el 2030".

   Segons avança este divendres el diari 'Expansió', Cepsa té ja identificats projectes a Algèria, el Marroc, Brasil i Estats Units que van a accelerar-se si finalment queden alliberats recursos a Espanya per culpa de l'anomenat col·loquialment com 'gran gravament'.

   La passada setmana, el Govern va anunciar que incloïa entre els compromisos remesos a Brussel·les el manteniment de "manera permanent" dels gravàmens extraordinaris sobre les energètiques i la banca.

   Inicialment aprovats per a dos exercicis -2023 i 2024- a causa de l'impacte per la crisi per la guerra a Ucraïna, el Govern ha ingressat més de 2.400 milions d'euros del sector energètic en estos dos anys per esta partida.

   Cepsa ha sigut un dels grups més damnificats per aquest gravamen en els dos últims exercicis. De fet, el 2023, va tancar en unes pèrdues de 233 milions després de pagar més de 320 milions d'euros per l'impost.

Contador

Leer más acerca de:

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià