La collita d'olives d'esta campanya caurà un 68% a la Comunitat Valenciana per la sequera, segons La Unió

Olivar enguany
LA UNIÓ
Publicado: martes, 17 septiembre 2024 14:13

   VALÈNCIA, 17 Sep. (EUROPA PRESS) -

   La Unió preveu esta campanya una reducció del 68 per cent en la producció d'olives a la Comunitat Valenciana a causa de la sequera perllongada ja que no se superaran les 35.500 tones, més baixa encara que l'anterior que ja va tenir una collita reduïda i molt allunyada de la mitjana dels últims 20 anys que se situa en les 113.000 tones.

   Estes xifres comportaran una pèrdua d'ingressos per als productors valencians estimada en 49,2 milions, segons l'organització agrària.

   Per a compensar estes baixes produccions i també la pèrdua de superfície acollida a la PAC i les particularitats de l'olivar en les zones d'interior, La Unió ha sol·licitat a la Conselleria i al Ministeri d'Agricultura que adapten la Política Agrària Comuna (PAC) a les condicions específiques del sector de l'olivar a la Comunitat Valenciana. "És imprescindible una revisió d'esta política per a garantir la viabilitat d'un cultiu clau per a l'economia rural valenciana", assenyala.

   En l'actualitat, la superfície d'olivar acolliment a la PAC en territori valencià ha caigut un 2,72% entre 2023 i 2024, passant de 46.133,24 hectàrees a 44.880,52 hectàrees. Este descens contrasta amb l'increment del 0,87% de la superfície PAC a nivell nacional i reflectix un desajustament estructural que deixa als olivers valencians en desavantatge enfront d'altres comunitats autònomes. A més, només el 47,49% de la superfície agrària de la Comunitat està acollida a ajudes PAC, molt per sota de la mèdia nacional del 83,68%.

   Sobre este tema, adviertende que el sistema actual de distribució d'ajudes de la PAC a Espanya "perpetua una desigualtat evident" ja que Mentre Andalusia "acapara" més del 66% de la superfície estatal d'olivar amb dret a ajudes PAC, la Comunitat Valenciana queda "relegada" amb només un 1,92%.

   En este punt, el responsable del sector de l'olivar de La Unió, Enrique Simó, aposta per "establir un reequilibrio de les ajudes a l'olivar en la PEPAC perquè contemple totes les realitats productives de l'olivar existents a Espanya". A la Comunitat Valenciana l'olivar, malgrat les seues limitacions productives, juga un paper "fonamental" en la preservació del medi ambient i l'estabilitat poblacional en les zones rurals de l'interior, "moltes d'elles amb alt risc de despoblació".

   Sobre este tema, explica que l'olivar valencià es conrea majoritàriament en zones d'interior, on les dificultats i limitacions productives, junt amb les condicions climàtiques adverses, fan "inviable" complir amb algunes normatives actuals. Estes àrees, a més, són "essencials" per a "el manteniment de la biodiversitat, l'estabilitat de la població en els pobles i la incorporació d'agricultors joves al sector".

   Per això La Unió, ha sol·licitat algunes adaptacions a les Administracions com "una flexibilització" de les normes sobre biodiversitat ja que el decret 1048/2022 imposa criteris de biodiversitat que no s'ajusten a les característiques de l'olivar valencià.

   En este entorn, destaca que la vegetació autòctona ja complix funcions "vitals" per a la conservació del medi ambient i actualment "no es contemplen en la normativa estatal". Per això, l'organització demana que es reconeguen estos elements naturals dins del ressò-règim perquè els olivers puguen accedir a les ajudes en igualtat de condicions.

   També ha demanat una adaptació de la normativa sobre cobertures vegetals ja que en moltes zones de la Comunitat Valenciana, el sistema de cultiu tradicional i les condicions climàtiques, com és el fort vent, exigixen la recol·lecció directa del sòl, la qual cosa implica la necessitat de mantenir el terreny lliure de vegetació durant la collita. Així, ha traslladat que es permeta la retirada temporal de les cuberturas vegetals per a facilitar la recol·lecció, sense que això implique la pèrdua d'ajudes.

RISC DE DESAPARÈIXER

   Simó afirma que "si no s'escometen canvis en la PAC, moltes explotacions oliveres corren el risc de desaparèixer, afectant greument l'economia rural valenciana". A més, alerta que esta situació també podria provocar la pèrdua de la biodiversitat local i la despoblació d'àrees rurals, ja que l'agricultura és un dels principals motors econòmics d'estes zones.

   A més, assenyala que perquè el sector de l'oli seguisca sent atractiu per als joves, és "fonamental" que s'adapten les normatives a la realitat del cultiu a la Comunitat Valenciana. La Unió seguirà lluitant per una PAC justa que atenga les necessitats de l'olivar valencià i reclama una resposta immediata per part de les autoritats. "Només amb una adaptació adequada es podrà garantir la competitivitat i sostenibilitat d'un sector clau per al camp valencià", indica.

Contador

col.labora la Conselleria de Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana amb una subvenció de 31.999,98 € para el foment de valencià