"Com a casa": la Falla Rubén Darío-Fra Luís Colomer, un "paradís sense gluten" per als celíacs

Una dels menjars preparats en la falla Rubén Darío-Fray Luís Colomer
CEDIDA FALLA RUBÉN DARÍO-FRAY LUÍS COLOMER
Publicado: martes, 18 marzo 2025 14:05

   VALÈNCIA, 18 Mar. (EUROPA PRESS) -

   La Falla Rubén Darío-Fray Luís Colomer de València oferix un "paradís dels celíacos" en plenes festes josefines, ja que esta comissió 100% 'gluten free' servix tots els seus menjars lliures d'esta proteïna perquè tots els seus fallers es puguen sentir "tranquils" i "com a casa": "No són especials, són un més".

   Així ho explica a Europa Press un dels membres de la junta gestora de la comissió, Luis Galdón, qui posa en relleu la importància de brindar unes festes en la qual les persones amb malaltia celíaca puguen sentir-se incloses.

   Segons ha explicat, esta iniciativa va sorgir arran de que en la comissió hi haguera dos persones celiaques a les quals, des de feia temps, se'ls intentava adaptar els menjars o comprar coses a banda.

   "Som una falla que cuina molt, però no només paella, sinó moltíssimes coses amb tècnica i basem molt l'activitat en iniciatives gastronòmiques", ha afirmat el president de la falla qui assegura que, per esta raó, un dia va començar a donar-li voltes a la idea de fer els menjars sense gluten perquè "tots" els fallers pogueren gaudir, ja que "pràcticament totes les coses no porten gluten i les que porten tenen alguna alternativa".

   D'esta manera, va proposar esta iniciativa que, després de passar per la junta directiva i la junta general, va rebre el suport de la majoria de la comissió. "Solament va haver-hi un parell de dubtes, la típica pregunta de 'i la responsabilitat de si matem a algú?' Doncs no hi ha responsabilitat perquè per una contaminació de gluten no vas a matar a ningú perquè no és una al·lèrgia", ha subratllat Luis Galdón.

CERTIFICACIÓ D'ACECOVA

   En este sentit, ha assenyalat que el següent pas que van donar va ser posar-se en contacte amb l'Associació de Celiacs de València (Acecova) perquè els donaren informació i els orientaren en com havien de fer les coses per a assegurar que no hi haguera contaminació creuada a l'hora de preparar els aliments.

   "Ens van fer un curs a tots els que en algun moment treballem amb el menjar per a saber les coses que havíem de fer, ens van fer una revisió dels utensilis que utilitzàvem", ha apuntat Galdón al mateix temps que ha destacat el paper "fonamental" que té l'associació a l'hora d'assessorar-los sobre "tots" els dubtes que els van sorgint.

   "L'excepcional o el rar és quan entra alguna cosa amb gluten en la falla", ha destacat el president, al mateix temps que ha assenyalat que els productes sense gluten no els marquen sinó que ho fan amb els quals sí porten. "El món a l'inrevés", ha bromejat.

   I, en esta línia, ha indicat que, encara que ara han de mirar els ingredients dels productes i comprovar que estiga etiquetat com sense gluten, "val la pena només per que la gent se senta integrada". "La idea és que la gent ve a la seua casa i no és especial, és un faller més. I a un celíac en la seua casa se li cuida i si tens a un celíac en la família li cuides", ha asseverat.

   Finalment, Luis Galdón ha assenyalat que, des que la comissió va rebre la certificació d'Acecova, s'han apuntat més celíacs a la falla, entre ells, el vicepresident de l'associació.

Contador