VALÈNCIA, 31 Mar. (EUROPA PRESS) -
Compromís crearà un observatori sobre la radiotelevisió pública valenciana, À Punt, per a combatre "la possible manipulació i censura" de la nova direcció i defensar "la cultura i la llengua" pròpies de la Comunitat Valenciana, així com la indústria audiovisual de la regió. Este organisme obrirà "una finestra --de manera online-- perquè la ciutadania puga dirigir-se" a ell i realitzarà informes "de manera periòdica".
D'esta manera ho han anunciat el síndic de Compromís, Joan Baldoví, i la diputada Mª Josep Amigó, en atenció a mitjans, moments abans de la Comissió de Radiotelevisió Valenciana i de l'Espai Audiovisual de Les Corts en la qual este dilluns compareix el president de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACVSA), Vicente Ordaz.
Amigó ha censurat que el pacte del PP i Vox sobre "un model d'À Punt que ens retorna" als temps "més foscos de Canal 9", amb una direcció de la CACVSA "només composta pel govern actual" perquè el sistema de votació imposat en la nova llei "deixava fora als partits de l'oposició". "Però també han deixat fora al Consell de l'Audiovisual, han eliminat el Consell de la Ciutadania i també als representants dels treballadors", ha criticat.
Davant d'esta situació, ha recalcat que des de la coalició estaran "vigilants" perquè la radiotelevisió pública valenciana "continue sent transparent" perquè la informació "siga veraç, perquè no puguen manipular i perquè el valencià torne a ser el seu idioma vehicular". Sobre això últim, ha denunciat la intenció del PP i de Vox d'"arraconar" el valencià pel seu "odi contra la nostra llengua".
Este fòrum també tindrà l'objectiu de "recolzar al sector audiovisual valencià" davant de la intenció de la nova llei d'"arraconar-ho". "Volem que els nostres professionals, els actors, les actrius, que tots els productors puguen tenir el seu treball i que es garantisca una mínima producció en valencià", ha destacat.
"Estem acudint, este mateix dissabte, a la possibilitat ja que quan poses una pel·lícula en À Punt, directament ja siga en castellà, i ja d'ací busques si vols que s'escolte en valencià", ha denunciat. Enfront d'això, Compromís "estarà ací" i col·laborarà amb el sector audiovisual i amb "la resta de la ciutadania" mitjançant este observatori, que cada "cert temps donarà part a la ciutadania i a tothom que puga estar interessat".
"OBERT A la SOCIETAT CIVIL"
"Evidentment, ho impulsarem des de Compromís, però comptarem amb tots els professionals del sector de l'audiovisual que estiguen interessats a participar, que entenem que seran molts perquè nosaltres des del primer moment hem estat en contacte amb tot el sector afectat, amb tothom que ha estat sempre al voltant d'À Punt i l'anterior Canal 9", ha especificat.
Malgrat això, ha indicat que obriran este organisme "a la societat civil, a totes aquelles associacions que vulguen estar interessades i a la resta de la ciutadania". "Sabem que els professionals estareu ací, com ho feu sempre, però del que no confiem és de les persones que estan al capdavant de l'adreça de la corporació, perquè evidentment estan controlades pel govern de PP i Vox", ha subratllat.
PP I VOX VOLIEN QUE PSPV I COMPROMÍS "QUEDAREN FÓRA"
Preguntada per si este instrument és "un intent d'esmenar" que Compromís --igual que el PSPV-- quedara fóra del Consell d'Administració de la CACVSA per no negociar amb PP i Vox, ha considerat que quan estes formacions van reformar la llei que regix el funcionament d'À Punt, "evidentment la voluntat que tenien en este moment era que l'oposició quedara fóra".
"Si no, no hagueren modificat el sistema de votació i hagueren sigut per majories reforçades, com era abans", però van canviar la norma perquè fora per majoria simple, la qual cosa els deixava "absolutament fóra". En qualsevol cas, s'ha mostrat en contra de "asseure's a negociar" amb un president "negligent que no mereix la confiança dels valencians", en al·lusió a Carlos Mazón. "No mereix que el nostre síndic --Joan Baldoví-- se sente a negociar amb ell", ha recalcat.
Segons el parer d'Amigó, si el PP i Vox "hagueren volgut" que PSPV i Compromís hagueren tingut representació en el Consell d'Administració de la CACVSA, "no hagueren modificat la llei". "Respectem el treball de tantissims professionals que estan al voltant de la televisió pública i volem que siga una televisió de tots i de qualitat", ha reiterat.
PROMETEN ESTAR "VIGILANTS"
Per això mateix, ha promès que estaran "vigilants, encara que siga a través d'este observatori". "Ens haguera encantat tenir una veu dins, com ha sigut fins ara, però, evidentment, sabíem que això no era possible. I també, posar damunt de la taula el nom d'un company o una companya perquè, directament després, en segona votació, no isca... nosaltres sabíem que això no anava a succeir", ha exposat.
"Mai han mostrat cap voluntat de negociar amb nosaltres. El Partit Popular i Vox no tenien cap voluntat que nosaltres tinguérem cap veu del Consell de Direcció. Si hagueren tingut voluntat, no hagueren modificat la llei", ha resolt.