Planteja l'entrada de la Generalitat en l'accionariat d'empreses amb ajudes i regular el consum de begudes ensucrades
VALÈNCIA, 19 Sep. (EUROPA PRESS) -
Compromís reclama, en les seues propostes de resolució registrades per al Debat de Política General a Les Corts, que el Govern habilite per al 2024 un fons d'anivellament transitori fins a la reforma del sistema de finançament, a més de reconéixer el deute històric de la Comunitat Valenciana. També planteja recuperar la creació d'una taxa turística.
En concret, els de Joan Baldoví demanen que el fons d'anivellament s'active immediatament i estiga dotat amb 1.782 milions d'euros anuals fins al 2027 per a la Comunitat Valenciana, si bé tornen a exigir la reforma urgent del finançament i que s'aborde en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per a "evitar desigualtats entre ciutadans".
Respecte al deute històric, insten a reconéixer els dèficits de finançament acumulats per la Comunitat i a definir un mecanisme de compensació.
Quant a la taxa turística, que es va derogar abans que arribara a aplicar-se quan el PP va arribar al Consell, proposen impulsar-la amb un tram autonòmic i un altre municipal per a compensar l'impacte social i mediambiental del turisme.
En matèria fiscal reclamen recuperar els impostos que gravaven rendes altes i grans fortunes, així com les empreses que facturen més de deu milions d'euros anuals, i destinar la recaptació a enfortir els servicis públics.
En una altra proposta, emplacen el Consell a reclamar al Govern el traspàs de la gestió del servici de trens de rodalies, amb el pressupost necessari per a ampliar i millorar la xarxa i les freqüències. Demanen a més mantindre l'abonament de transport jove gratuït, reforçar la vertebració territorial de la xarxa i garantir la mobilitat de la "joventut rural".
REGULAR EL PREU DEL LLOGUER
En habitatge, insten a regular el preu del lloguer mitjançant la declaració de zones tensionadas, en l'àmbit d'aplicació de la Llei estatal 12/2023. També demanen limitar el preu de la vivenda pública perquè no supere com a màxim el 30% de la renda dels demandants, més ajudes al lloguer i un pla d'habitatge jove a curt, mig i llarg termini.
En educació, rebutgen la decisió del Consell de retirar-se del procés judicial que va iniciar la Universitat Miguel Hernández (UMH) sobre la impartició de Medicina en la Universitat d'Alacant (UA), insten a rectificar la supressió o paralització de 341 actuacions del Pla Edificant i exigixen revertir "les retallades de 1.900 docents" aplicant l'acord de plantilles del 2023 com dicta la recent resolució judicial del TSJCV.
En sanitat, reclamen al Consell que exigisca els "112 milions d'euros regalats pel president, Carlos Mazón, a les multinacionals de la sanitat privada" i destinar-los íntegrament a enfortir l'atenció primària.
A més, demanen recuperar la gestió pública de l'Hospital del Vinalopó i el departament Elx-Crevillent, crear cent places de psicologia clínica, assegurar que els establiment de joc no estiguen prop de centres escolars i regular el consum de begudes energètiques i ensucrades.
En servcis socials, sol·liciten l'homologació salarial dels treballadors d'acció concertada, millorar la gestió de la dependència, obrir de manera immediata els centres acabats i garantir la gestió pública o donar continuïtat al Pla Convivint d'infraestructures "dignes".
INVESTIGAR TERÀPIES DE CONVERSIÓ
En igualtat, exigixen més recursos contra la violència masclista, desenvolupar l'estratègia valenciana contra les violències sexuals, garantir que cap entitat que recolze homes acusats puga tindre la condició de fundació o crear una comissió d'investigació sobre "la trama homòfoba de les conegudes com a teràpies de conversió" en col·legis diocesans.
En matèria de llengua i de cultura, reclamen garantir la presència vehicular del valencià en els mitjans de comunicació públics de la Generalitat, augmentar les partides de la Conselleria de Cultura i consensuar amb el sector les ajudes o crear una comissió de treball immediata per a promoure la llibertat i independència municipal en este àmbit.
En economia, les propostes passen per crear un fons de desenvolupament de projectes empresarials estratègics amb criteris de sostenibilitat social i ambiental, contemplant l'entrada de la Generalitat en l'accionariat de les companyies que reben ajudes periòdiques. També demanen garantir que les grans empreses que reben subvencions ho facen amb la condició de mantindre's a la Comunitat o crear l'empresa pública que contempla la llei de creació de l'Agència Valenciana de l'Energia.
NOVA DIA PER A l'AMPLIACIÓ DEL PORT
En clau mediambiental, aposten per una nova declaració d'impacte ambiental (DIA) per a conéixer els efectes de l'ampliació nord del port de València, així com desistir de la seua licitació, junt amb un pla d'estudi d'adaptació a la sequera i al canvi climàtic i recuperar els impostos 'verds'.
Demanen a més augmentar tant la plantilla de bombers forestals com la partida de prevenció, així com anul·lar la resolució per la qual es reclamen 63.300 euros al vaixell de rescat humanitari Aita Mari en concepte del pagament retroactiu d'una taxa.
En esta línia, reclamen la derogació del Decret-llei 7/2024 de simplificació administrativa i la retirada de l'avantprojecte de la Llei de Costes "per suposar una innegable desprotecció del territori".
D'altra banda, criden a garantir la independència de l'Agència Valenciana Antifrau (AVAF) i d'À Punt, recuperant les majories reforçades per a l'elecció dels seus òrgans, rectificar els canvis que "rebaixen controls contra la corrupció", recuperar l'oficina valenciana de recuperació d'actius d'estos casos o reforçar els jutjats que actuen en processos d'este àmbit.