VALÈNCIA, 7 Mar. (EUROPA PRESS) -
Premiar la falla amb el millor esmorzaret faller 2025 és l'objectiu del concurs 'Morter d'Or', el qual aposta per "posar en valor este costum gastronòmic tan arrelat a la Comunitat Valenciana".
El guanyador es triarà entre cinc finalistes el 16 de març per un jurat encapçalat per Paco Alonso, fundador de Cacau d'Or i Cultura de l'esmorzar.
La iniciativa està impulsada per l'empresa Choví, que fa més de 72 anys va popularitzar la seua recepta d'allioli en el ja clàssic morter. Recordant el recipient, presenta 'Morter d'Or', el concurs gastronòmic que reptarà les diferents comissions falleres a descobrir qui té el millor esmorzaret amb l'allioli com a ingredient principal.
Per a participar, els fallers hauran de compartir en xarxes socials la proposada culinària. Les cinc millors aconseguiran arribar al repte en viu el 12 de març, moment en què demostraran en la falla Periodista Azzati qui mereix el títol a millor esmorzaret. 'El dia de l'esmorzà', 16 de març, es durà a terme el nomenament de la falla amb el millor esmorzaret, coincidint amb el tradicional dia de l'esmorzar faller, després de la plantà.
El certamen comptarà amb un jurat liderat per Paco Alonso, creador dels Premis Cacau d'Or i de la plataforma #LaCulturaDelAlmuerzo, composta per més de 15.000 perfils que exposen les seues experiències gastronòmiques entorn de l'esmorzaret, amb la finalitat de generar "una potent base de dades sobre bars i llocs indispensables".
També estaran presents Elvira Choví, responsable de RSC i patrocinis locals de Choví; Nuria Sanz, presidenta de l'Associació de Restaurants de la Federació d'Hostaleria; Juanjo Rausell, president del Gremi de Forners de València; Ana Lourdes Torres, presidenta de #DonesEsmorzadores; Paco Ahedo, responsable d'esdeveniments d'Amstel; i María Estela Arlandis, fallera major de València 2024.
Els finalistes optaran a premis entre els quals hi ha 1.000 euros per a la falla guanyadora, un cartell lluminós per al casal i un lot de productes.