VALÈNCIA, 17 Dic. (EUROPA PRESS) -
La coreògrafa Paula Serrano proposarà un viatge sensorial amb el velcro com a element principal a La Mutant el pròxim 21 de desembre, quan mostrarà en la sala valenciana 'Estrip'.
La mateixa Paula Serrano i Isabel Álvarez són les intèrprets d'esta proposta on s'explora la relació entre el so i el vestuari a través del moviment corporal. L'obra investiga com poden transformar la percepció estos elements i convida a reflexionar sobre el que es mostra i el que s'oculta.
"Els velcros, en la seua funció simbòlica, representen la dualitat entre la unió i la separació, la resistència i la vulnerabilitat, així com la renovació i el renaixement -diu la creadora-. Esta exploració de la complexitat humana a través del material dels velcros permet reflexionar sobre la constant lluita entre oposats i la capacitat de l'individu per a trobar força i renovació enmig de l'adversitat. El que comunament acull el nom de resiliència".
El vestuari amb velcros no és una mera ornamentació, sinó una extensió del cos que redefinix el moviment. Esta fusió estètica i cinètica transcendix les barreres convencionals i busca comunicar narratives a través del llenguatge del cos. Des de l'inici, el vestuari ha sigut el motor creatiu d''Estrip'.
Com compartix Paula Serrano, no és simplement un complement, sinó una part activa i fonamental que inspira la coreografia: "La sonoritat que genera el velcro en separar-se crea el so de l'esquinçament, el qual no sols és un efecte sonor, sinó també el símbol central del títol de l'obra".
Per a desenvolupar esta premissa, hi ha hagut una col·laboració entre les ballarines i la dissenyadora de vestuari Reyes Pe, que també és escultora experimental. Això ha donat lloc a una sinergia interdisciplinària que ha permés troballes artístiques. En últim terme, el vestuari ha cobrat una presència única en el muntatge, no sols a nivell visual, sinó també sonor i respecte al moviment. Les peces que visten Serrano i Álvarez estan integrades de manera coherent dins de tota l'estètica de l'obra.
"Esta coherència és la conseqüència directa d'eixe impuls creatiu que ha guiat el procés i que en el seu moment va sorgir d'una necessitat, creant una peça que fluüx orgànicament i que té una forta identitat -descriu la ballarina i coreògrafa-. El més important per a mi és que, al final, puc dir que el projecte és genuïnament original".
La necessitat a la qual es referix va sorgir en la seua anterior creació, 'Todos saben lo que está pasando', creada i ballada amb la limitació de la vista. En la peça s'utilitzava el so del velcro com a estratègia perquè les intèrprets pogueren trobar-se i situar-se en l'escenari.
PROJECTE TURBINES
'Estrip' és fruit del Projecte Turbines, una acció conjunta de suport al talent local sostinguda en el temps. La iniciativa és el resultat d'un acord del centre d'arts vives de l'Ajuntament de València i l'Institut Valencià de Cultura Arts Escèniques a través del festival Dansa València i el centre de recursos i mediació per a la dansa i les arts del moviment Espai LaGranja.
En este primer any s'ha donat suport als treballs de Javier Hedrosa i Paula Serrano. El primer va estrenar a l'octubre en La Mutant 'Escrituras no creativas. Ejercicio 1'. Ara és el torn de l'artista d'Alcoi, qui ha valorat profundament "la importància de la investigació, el joc constant i els reptes que sorgixen de la incomoditat".
Els elements no sols li han obert noves possibilitats per a la creació, "sinó que també generen moments de frustració que, paradoxalment, han sigut essencials per al desenvolupament de la dramatúrgia de l'obra".
El centre d'arts vives duu a terme col·laboracions actualment amb institucions locals com l'IVAM, Dansa València, Espai LaGranja, UPV i Universitat de València; nacionals, com Andalusia i Catalunya, i internacionals, amb centres culturals de l'Argentina, Colòmbia i Xile.